Mirė poetas A. Baltakis

  • Teksto dydis:

Eidamas 93-uosius metus mirė poetas Algimantas Baltakis.

Apie poeto mirtį BNS patvirtino B. Jonuškaitė. Pasak jos, lietuvių literatūra neteko paskutinio poezijos mohikano.

„Netekome paskutinio mohikano, vieno iš tų, kur dar buvo likęs paskutinis trečiasis muškietininkas. Jie su Alfonsu Maldoniu ir Justinu Marcinkevičiumi buvo tokie kaip ir vadinamieji trys muškietininkai“, – BNS sakė B. Jonuškaitė.

„Šie poetai, ši karta, jie, tiesiog, atgaivino pokario metais sunykusią lietuvių poeziją“, – pridūrė ji.

A. Baltakis gimė 1930 metais Leliūnuose (dab. Utenos raj.), studijavo Vilniaus universitete lietuvių klabą ir literatūrą. Dirbo įvairiuose spaudos leidiniuose, išleido poezijos rinkinių, literatūros kritikos, esė, dienoraščių knygų. A. Baltakio eilėraščių rinkinių taip pat yra išleista latvių ir rusų kalbomis.

2005 metais poetas buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, 2006 metais – Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Prezidentas Gitanas Nausėda, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir kultūros ministras Simonas Kairys pareiškė užuojautą dėl A. Baltakio mirties.

„Netekome iškilaus mūsų šalies literatūros klasiko, išskirtinio talento, kurio kūryba yra ryški ir reikšminga Lietuvos poezijos aruodo dalis. Su šio kūrėjo įtaigiu ir nuoširdžiu lyrikos žodžiu augo ir brendo kelios mūsų šalies kartos, be į daugelį dainų įsiliejusių Poeto eilių neįsivaizduojamas ir Lietuvos dainyno aukso fondas“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

Viena ryškiausių savo meto Lietuvos kultūros asmenybių A. Baltakis yra svariai prisidėjęs prie „Poezijos pavasario“ fenomeno, telkęs kitus kūrėjus, su didžiuliu darbštumu plėtojęs redaktoriaus, vertėjo, kritiko veiklą.

„Šiandien netekome ryškiu poetiniu talentu apdovanoto kūrėjo, kurio skvarbūs tekstai yra išlikę kelių kartų atmintyje. Algimantas Baltakis žavėjo ne tik savąja kūryba, tačiau ir jungė kultūras kaip vertėjas, jo žodžio meistrystė yra ir išliks gyva eilėraščiuose ir dainose, kurias atpažįsta daugelis. Šią sunkią valandą reiškiu užuojautą artimiesiems, kolegoms ir visai literatūrinei bendruomenei“, – sakoma premjerės I. Šimonytės užuojautoje.

„Išeidamas Algimantas Baltakis mums paliko daugybę nuostabių kūrinių, be kurių sunkiai įsivaizduojamas mūsų poezijos aukso fondas. Netekome didelio talento, lyrikos meistro, puikaus savo eilių skaitovo, vienos ryškiausių asmenybių praėjusio amžiaus antrosios pusės ir šio amžiaus pradžios lietuvių literatūroje. Nuoširdi užuojauta poeto artimiesiems, kolegoms ir draugams, visiems jo talento gerbėjams“, – sako kultūros ministras S. Kairys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaila

gaila portretas
Pavardė girdėta o eilėraščių neskaičiau.......

Ambrasas

Ambrasas portretas
Ir kaip baisios priespaudos metais atsirasdavo tokie poetai ? "Nepriklausoma" Lietuva užaugino tik tokius kaip Užkalnis ir jo sugulovė Fausta.

Kaunas

Kaunas portretas
Ilsėkitės ramybėje, gerbiamas lietuvių poete...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių