Mirė kompozitorius, muzikologas A. Klova

Eidamas 63 metus mirė kompozitorius, muzikologas, multiinstrumentininkas Algirdas Klova.

Mirė staiga

„Mirė šį rytą ir staiga, netikėtai (...) Jis buvo visų galų meistras – ir rašyti, ir groti, ir kurti, ir megzti ryšius, ir kitiems padėti, visada buvo šiltas ir draugiškas žmogus“, – BNS sakė Lietuvos muzikos informacijos centro direktorė Radvilė Buivydienė.

A. Klova gimė 1958 metais Kaune, jis buvo vienas pirmųjų folk-jazz propaguotojų šalyje.

1983-iaisiais baigė Lietuvos konservatorijos Juliaus Juzeliūno klasę.

1983–1991 m. dirbo Lietuvos radijo garso režisieriumi. 1984–1988 m. vadovavo Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ instrumentinei grupei. 1991–1994 m. buvo radiofono „Vilniaus varpas“ muzikos redaktorius ir laidų vedėjas.

Algirdas Klova. G. Savickio / ELTOS nuotr.

Nuo 1992 m. su A. Luniu organizavo tarptautinį instrumentinį folkloro festivalį „Griežynė“. 1995 m. Lietuvos country muzikantų asociacijos įkūrėjas, viceprezidentas, 1996–1999 m. prezidentas. Nuo 2001 m. „Blue grass“ tarptautinės asociacijos narys ir atstovas Lietuvai.

1980 m. įkūrė country muzikos grupę „Kikilis“ ir iki 1985 m. jai vadovavo, 1988 m. įkūrė folkloro ansamblį „Vydraga“, jam vadovavo.

1996 m. subūrė „Country Blues Session Band“, kuris 1999 m. konkurse „Country Europa Mrągowo“ laimėjo II premiją. 

Jis sudarė ir išleido daugiau kaip dešimt lietuvių muzikos folkloro rinkinių, savo kūrybos ir ansamblio „Vydraga“ kompaktines plokšteles, knygas „JAV fidlerių melodijos“ (2000), „JAV vaikų dainos“ (2002).

A. Klova koncertavo Lietuvoje ir užsienyje (Latvijoje, Švedijoje), kaip solistas ir su ansambliais dalyvavo festivaliuose su džiazo, roko, country muzikantais.

Jo kūrybai būdingas melodingumas, improvizaciškumas, joje gausu liaudies muzikos elementų, yra ir minimalizmo bruožų.

A. Klova apdovanotas įvairiais apdovanojimais ir premijomis, 2003 metais tapo „LATGA-A“ metų autoriumi.

I. Šimonytė ir V. Čmilytė-Nielsen reiškia užuojautą

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė reiškia užuojautą dėl kompozitoriaus, muzikanto, muzikologo, folkloro puoselėtojo, radijo laidų vedėjo A. Klovos mirties.

„Lietuvos kultūra neteko aktyvaus ir kūrybingo žmogaus, kuris daugel metų paskyrė įvairių žanrų muzikos puoselėjimui. Jis kūrė muziką, koncertavo Lietuvoje ir užsienyje kaip solistas ir su ansambliais, dalyvavo festivaliuose, įvairiuose projektuose. Itin reikšmingas jo indėlis skleidžiant lietuvių folkloro grožį ir jėgą. Dėl A. Klovos mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems, bičiuliams ir visiems, kuriems teko laimė pažinti šią ryškią asmenybę“, – sakoma premjerės užuojautoje.

„Netekome išskirtinės muzikos pasaulio asmenybės. Kompozitorius ir muzikantas A. Klova ateities kartoms paliko daugybę muzikinių kūrinių įvairiems instrumentams ir balsams. Kartu mes jį prisiminsime ir kaip lietuvių folkloro muzikos propaguotoją toli už mūsų šalies ribų, daugelio autorinių koncertų ir tarptautinių festivalių organizatorių, muzikos žurnalistą, talentingą pedagogą“, – sakė Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, sunkiu netekties metu artimiesiems, kolegoms ir mokiniams linkėdama dvasios stiprybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras

Gintaras portretas
Algiuk, kam numirei anksčiau laiko. Gakėjai bent jau prieš savaitę pranešti, kad mirt ruošiesi. Grosim kartu su laiku Anapilyje.

Dija,

Dija,  portretas
Iš kur žinai?, ar negėda taip nusišnekėti komentaruose apie mirusį ??, m

To dija

To dija portretas
O tave liežuvis pražudys. Dugnas visiškas,mirusio žmogaus išvaizdą kritikuoti,o ne padarytus darbus prisiminti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių