Mirė britų teatro legenda P. Brookas

Mirė teatro legenda Peteris Brookas: naujienų agentūra AFP sekmadienį iš jo aplinkos sužinojo, kad 97-erių britų režisierius mirė šeštadienį Prancūzijoje, kur gyveno.

P. Brookas buvo laikomas vienu svarbiausių šiuolaikinio teatro atstovų. Jo saviti  klasikos – nuo Shakespeare‘o iki Becketto -  pastatymai, taip pat devynių valandų sanskrito epas „Le Mahabharata“ sukėlė furorą visame pasaulyje.

P. Brookas gimė 1925 metų kovo 21-ąją Londone žydų emigrantų iš Rusijos šeimoje. Dar būdamas studentas jis su savo teatro trupe pastatė Christopherio Marloweso „Tragišką daktaro Fausto istoriją“. Vėliau kūrėjas, be kita ko, dirbo Londono operos teatre „Covent Garden“ bei „Royal Shakespeare Company“ ir daugiau kaip 35 metus vadovavo Paryžiaus teatrui „Théâtre des Bouffes du Nord“.

Legendiniu tapo jo Shakespeare‘o pjesės „Jei taip, tai šitaip“ pastatymas, jo iki 82 minučių sutrumpinta „Karmen“ versija ar Becketto „Laimingų dienų“ interpretacija.

P. Brookas pirmenybę teikė asketiškam stiliui, kai daugiausiai dėmesio skiriama elementariems gestams, kurie bendri visiems žmonėms. Savo knygoje „Tuščia erdvė“ jis 1969-aisiais rašė, kad jam teatro pjesei užtenka tuščios erdvės, kuria eitų žmogus, o kitas jį tuo metu stebėtų.

Už revoliucinį indėlį į teatro režisūrą .P. Brooksas yra pelnęs daugybę apdovanojimų. Be kita ko, jis buvo Britanijos imperijos ordino kavalierius ir Prancūzijos garbės legiono riteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių