Minint M. Gimbutienės metus 2021-aisiais – renginiai ir parodos JAV, Prancūzijoje

2021-aisiais minint antropologės ir archeologės Marijos Gimbutienės šimtmetį, bus surengtos mokslininkės pasiekimams pristatyti skirtos parodos Lietuvoje, Prancūzijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Vyriausybė patvirtino M. Gimbutienės metų minėjimo programą, kurioje įtrauktos ir istorinės stovyklos vaikams, seminarai bei konferencijos.

Kitų metų pradžioje Vytauto Didžiojo karo muziejuje numatyta paroda „Marija Gimbutienė – neolito ir bronzos amžiaus tyrėja“, Kauno Maironio universitetinė gimnazijoje viena auditorija bus pavadinta Marijos Gimbutienės vardu, o 2021-ųjų sausio 22-ąją, mokslininkės 100-ojo gimtadienio išvakarėse, vyks jai skirta pamoka. Šioje mokykloje, tuometinėje „Aušros“ mergaičių gimnazijoje, M. Gimbutienė mokėsi 1931–1938 metais.

Antrąją 2021-ųjų pusę Kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinis muziejus ir Lietuvos istorijos institutas turėtų surengti tarptautinę archeologinių radinių parodą „Deivės ir kariai: Marijai Gimbutienei – 100“, metų pabaigoje numatyta organizuoti renginį UNESCO ir Prancūzijos akademinei bei lietuvių bendruomenėms, skirtą Marijos Gimbutienės metams paminėti. Taip pat kitų metų pabaigoje žadamas renginys Kalifornijos akademinei ir lietuvių bendruomenėms.

Plane numatytas ir piešinių konkursas Lietuvos mokiniams „Baltų mitologija. Senovės lietuvių deivės ir dievai“, o mokiniams ir jų mokytojams - keramikos konkursas „Senovinė simbolika lietuvių liaudies mene“, vyks jaunųjų žygeivių baltiška gyvosios istorijos stovykla.

Planuojamas seminarų ciklas ir konferencija „Etnologija ir mitologijos atspindžiai ugdymo įstaigų edukacinėse erdvėse“. Vilniaus universitete vyksianti Tarptautinė 11-oji istoriko Jono Puzino mokslinė konferencija taip pat bus skirta Marijos Gimbutienės 100 metų jubiliejui.

M. Gimbutienei skirtus 2021 metus yra paskelbęs Seimas.

M. Gimbutienė – archeologė, antropologė, baltų ir indoeuropiečių neolito ir bronzos amžiaus kultūros tyrinėtoja, archeomitologijos (mokslo šakos, jungiančios archeologiją, lingvistiką, etnologiją ir religijotyrą) pradininkė, pakeitusi Europos priešistorės sampratą.

M. Gimbutienė gimė 1921-aisiais Vilniuje, per Antrąjį pasaulinį karą pasitraukė iš Lietuvos. Dėstė JAV Harvardo, Kalifornijos universitetuose, mirė 1994 metais Los Andžele, palaidota Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Mokslininkė yra parašiusi 23 knygas, už knygą „Deivės civilizacija: Senosios Europos pasaulis“ 1993-iaisiais jai buvo paskirta Enisfildo-Vulfo premija, skiriama JAV už žymiausius pasaulio kultūros istorijos tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

III-jo ir IV-jo Žem. judėj, atrad. inž. ROMUALDAS ZUBINAS

III-jo ir IV-jo  Žem. judėj, atrad. inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Prof. Marijos Gimbutienės didžiausias ATRADIMAS buvo INDOEUROPIEČIŲ KURGANŲ ATRADIMAS ALTAJŲ KALNUOSE, kuriuose 1955 m. prof. S.I.Rudenkos ekspedicijos sudėtyje teko ir man dalyvauti! Pagal datas, šie PROFESORIAI TURĖJO BŪTI PAŽĮSTAMI!? Profesorius vis kartojo - SKITŲ KAPAI - jų amžius - 2500 metų! Tačiau, anot prof. Marijos Gimbutienės, šių KURGANŲ amžius 8000 metų! Ir tai buvo INDOEUROPIEČIŲ KURGANAI! Pats pavadinimas - KUR GANOSI ŽIRGAI? išduoda, kad tai buvo LIETUVIŲ PROTĖVIŲ RIKIŲ - VALDOVŲ PILIAKALNIA - POMIRTINIAI KAPAI!!! Gaila, kad 1976 m. lankydamasis vėl tremties vietoje, šių KURGANŲ AŠ JAU NEBEMAČIAU. MŪSŲ PROTĮVIŲ PAPAI - KURGANAI BUVO IŠGROBSTYTI IR SULYGINTI SU ŽEMĖMIS?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių