Luvre dėl potvynio perkeliami saugyklose saugomi meno kūriniai

  • Teksto dydis:

Paryžiaus Luvro muziejus penktadienį bus uždarytas dėl požeminėse saugyklose esančių meno kūrinių perkėlimo, patvinus Senos upei, pranešė muziejaus administracija.

„Tikslas yra perkelti vietose, kurias gali užlieti vanduo, esančius kūrinius į saugią vietą – aukštesnius aukštus“, – sakoma pasaulinio garso muziejaus pranešime.

Prie upės esantis muziejus – labiausiai lankomas pasaulyje, kuriame saugoma daugybė meno kūrinių nuo „Monos Lizos“ iki neįkainojamų Egipto archeologinių vertybių, – tokių radikalių veiksmų ėmėsi po kelias dienas Prancūzijos sostinėje trukusių liūčių.

Kitoje upės pusėje priešais Luvrą esantis Orsė muziejus buvo uždarytas anksti ketvirtadienį, kad įgyvendintų savo „apsaugos planą“. Jo galerijose yra puikiausia pasaulyje impresionizmo šedevrų kolekcija, kurioje – geriausi Pierre'o-Auguste'o Renoiro (Pjero Ogiusto Renuaro), Edouard'o Manet (Eduaro Manė), Vincento Van Gogho (Vinsento Van Gogo) ir Edgaro Degas (Edgaro Dega) paveikslai, taip pat – 24 Paulio Gauguino (Polio Gogeno) darbai.

Vos kelios valandos prieš paskelbdamas pareiškimą apie meno kūrinių perkėlimą Luvras neteikė didelės reikšmės pavojui jo didžiulėms požeminėms saugykloms, kurios yra aprūpintos siurbliais ir hermetiškomis, vandeniui atspariomis durimis.

Tačiau Senos vandens lygiui ketvirtadienį pakilus daugiau kaip penkis metrus ir kai kur išsiliejus iš krantų, Luvro vadovybė nusprendė visai uždaryti savo galerijas.

Orsė muziejus paskelbė, kad sudaryta krizės valdymo komanda, kuri organizuos pažeidžiamiausių vertybių perkėlimą į viršutinius aukštus, jei Senos vanduo pakils daugiau kaip 5,5 metro.

Kai kuriais apskaičiavimais, upės vanduo penktadienį gali pakilti 6 m virš įprasto lygio.

Pasak Orsė muziejaus, abi institucijos yra parengusios detalius planus dėl potvynių. Pagal juos Luvras turi 72 valandas, o Orsė muziejus – 96 valandas požeminėse saugyklose esančioms vertybėms perkelti į saugias vietas.

Abu muziejai šiemet organizavo pratybas, kaip elgtis potvynių atvejais.

Per vienas tokias pratybas kovo mėnesį Luvras per vieną dieną evakavo visą požeminę savo naujų islamo meno galerijų dalį.

Luvras planuoja 2019 metais perkelti savo didžiulius saugyklų lobius iš pažeidžiamo pastato prie upės į naują pastatą netoli savo muziejaus palydovo Lanse Šiaurės Prancūzijoje.

Orsė muziejus jau perkėlė daug savo saugyklų vertybių ir sako turintis ant stogo generatorių tam atvejui, jei potvyniai nutrauktų elektros tiekimą pastatui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių