Lietuvos liaudies buities muziejuje – amatų, darbų ir pramogų diena

  • Teksto dydis:

Lietuvos liaudies buities muziejus gegužės 22 dieną, penktadienį (nuo 10 iki 16 val.) Jus kviečia į Amatų, darbų ir pramogų dieną, kuri skirta Etnografinių  regionų metams pažymėti. Kiekvieno etnografinio regiono sodybose ir miestelyje dirbs muziejininkai ir amatininkai, kurie susipažindins su senaisiais lietuvių amatais ir senoviniais kaimo darbais. Amatų, darbų ir pramogų diena įdomi vaikams ir jaunimui. Kviečiame visus muziejaus lankytojus – tiek mažus, tiek didelius!

Dzūkijos sodybose bus demonstruojami vaikų žaislai. Aukštaitijos kaime muziejininkės pristatys parodą „Lietuvos etnografinių regionų mieli, bet užmiršti daiktai“. Vaikams reiks pamiklinti galveles ir atspėti senųjų daiktų paskirtį. Bus malami grūdai, kūrenama dūminė krosnis, verpiama, audžiamos juostos, verdama muziejuje rinktų žolelių arbata. Visų laukia smagi pramoga – pasivažinėjimas su muziejaus arkliais – žemaitukais.

Suvalkijos sodyboje muziejininkės gamins šarmą, kuriuo skalbs, rodys, kaip buvo lyginama žarijomis kaitinamu lygintuvu, kaip buvo augalais dažomi vilnoniai siūlai.

Bus pristatytos senoviniai žemės ūkio technikos veikimo principai. Lankytojų lauks ir netikėtumai.

Žemaitijoje bitininkas pasakos apie pavasarinius darbus, meistrai senoviniu būdu tvers tvoras iš karčių ir žiogrių. Pamatysite, kaip būdavo rišamos šluotos, kaip senovine medicina gydydavosi žmonės. Darbėnų sodyboje pramogausime – žaisime liaudiškus kaimo žaidimus, o 14 valandą stebėsim Kauno Kazio Binkio teatro, vaikų grupės, spektakliuką „Linksmojo laivelio kelionės“, tai muzikinė pasaka – žaidimas vaikams.

Žemaitijos sektoriuje, Dirgalio sodyboje bus kerpamos avys. Galėsite pasigrožėti muziejaus gyvūnais – netoli besiganančiais kumeliukais, ožkytėmis, žąsimis.

Muziejaus miestelyje dirbs puodžiai, pynėja, audėja, bus demonstruojamas gintaro apdirbimas, medžio tekinimas, skiedrų drožimas, o amatininkės iš Vilniaus gamins juvelyrinius dirbinius ir mokins vyti juostas. Geležies krautuvėje pamatysite senovinius geležinius įrankius ir ūkyje naudojamus daiktus. Miestelyje šurmuliuos etnografinė regionų metų viktorina, susipažinsite su saiko matais, galėsite išbandyti senovinį žvakių liejimą. Miestelyje visų lankytojų 13 valandą lauks Ukrainos, Žytomyro miesto, folklorinės muzikos kolektyvų „Čip“ ir „Džerelo“ koncertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių