Lietuvos ir Italijos kultūros ministrai pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas vizito Venecijoje metu šeštadienį su Italijos kultūros ministru Alberto Bonisoliu pasirašė Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Italijos Respublikos kultūros paveldo ir veiklos ministerijos susitarimo memorandumą dėl bendradarbiavimo kultūros srityje.

Susitarimo memorandumas, kaip rašoma Kultūros ministerijos pranešime, skirtas stiprinti ir intensyvinti šalių kultūrinius ryšius. Juo skatinamas tiesioginis bendradarbiavimas tarp įstaigų, organizacijų ir ekspertų profesionaliojo scenos meno, vizualiojo meno, literatūros, kino, architektūros, dizaino ir kultūros paveldo - bibliotekų, archyvų ir muziejų - srityse.

Dokumente pažymima, kad Lietuva ir Italija vykdo abipuses valstybių ekspertų vizitų programas, šalys taip pat įsipareigoja skatinti abiejų valstybių vizualiojo meno srities menininkų rezidencijų mainus.

Pagal susitarimo memorandumą, šalys sudaro palankias sąlygas profesionaliojo scenos meno kūrėjų, įstaigų, festivalių bendradarbiavimui ir skatina bendrus profesionaliojo scenos meno projektus.

Dokumente nurodoma, kad Lietuva ir Italija bendradarbiauja vystant bendros filmų gamybos projektus: šalys sudaro palankias sąlygas kino kūrėjų, prodiuserių, kino studijų, sinematekų, kino festivalių, profesinių asociacijų ir organizacijų bendradarbiavimui kino srityje.

Lietuva kviečia Italijos leidėjus dalyvauti Lietuvos kultūros instituto vykdomoje Vertimų skatinimo programoje.

Šalys skatina muziejų ir muziejininkų bendradarbiavimą kolekcijų mainų, muziejų valdymo ir edukacinių programų rengimo srityse, taip pat restauratorių bendradarbiavimą objektų išsaugojimo ir jų atkūrimo srityje. Lietuva ir Italija siekia bendradarbiauti skolindamos viena kitai muziejų eksponatus parodoms organizuoti.

Susitarimo memorandumo tekste pažymima, kad šalys bendradarbiauja kultūros paveldo srityje, ypatingą dėmesį skirdamos materialaus, nematerialaus ir skaitmeninio kultūros paveldo stebėsenai ir valdymui. Taip pat skatinamas bendradarbiavimas tarp Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos ir Italijos archyvų direkcijos bei tarp archyvų profesionalų.

Šis susitarimo memorandumas įsigaliojo jo pasirašymo dieną ir galios trejus metus su galimu pratęsimu tam pačiam laikotarpiui, pažymi Kultūros ministerija.

Dvišalis susitarimo memorandumas pasirašytas Venecijos miesto simboliu vadinamuose Dožų rūmuose. Viename iš puikiai žinomų pasaulio architektūros paminklų sutelktas Venecijos istorijos, kultūros ir meno palikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių