Kūriniai – su menininko krauju

Šiuolaikinis vizualiųjų menų kūrėjas Marcas Quinnas savo darbais stebina visą pasaulį. Keldamas klausimą, ką apskritai reiškia būti žmogumi, per savo kūrinius atskleidžia, kad kiekvieno žmogaus pasąmonėje realybė – kitokia, o dažnai – labai šiurpi ir bauginanti.

Vienas baisiausių menininko kūrinių pavadinimu „Self“ („Savastis“) – autoportretų ciklas, išsiskiriantis ne tik savo išvaizda, bet ir unikalia istorija. Pasak M. Quinno, šiame darbe jis „išliejo“ daugiau savęs nei bet kuris iki jo egzistavęs menininkas.

Kūrinio priešistorė tokia: kas penkis mėnesius kūrėjas išsiurbdavo po penkis litrus savo kraujo ir jį išpildavo į permatomą, šaldytuve laikomą savo veido formą.

Vėliau šis kūrinys – galva, kuri atrodo tarsi nukirsta ir padėta ant padėklo – buvo eksponuotas. Kas penkerius metus M. Quinnas iš šviežio kraujo sukurdavo naują šio kūrinio versiją.

Pasak kritikų, tai jaudinantis ir drąsus indėlis į savęs vaizdavimo tradiciją, kurią įkvėpė didieji menininkai Rembrandtas, Van Goghas ir Cindy Sherman. Šiame kūrinyje giliai pabrėžiamas būties trapumas.

Kitas provokuojantis M. Quinno kūrinys – asmeninis vizualinis dienoraštis „Viral Paintings“ („Viruso paveikslai“) sulaukė daugybės žiūrovų aikčiojimų. Menininkas jį sukūrė saviizoliacijos laikotarpiu per COVID-19 pandemiją.

Šiuose kūriniuose ant didelių drobių atspausdintos mobiliuoju telefonu darytos naujienų reportažų apie COVID-19 krizę ekrano nuotraukos. M. Quinnas šiuos vaizdus nuspalvino aliejinių dažų potėpiais, o ant kai kurių išpaišė dideles žmonių figūras.

Šiais darbais menininkas siekė nušviesti siurrealistinius ir absurdiškus laikus, kuriais visas pasaulis gyveno per pandemiją.

„Būnant menininku, vienintelis būdas susidoroti su realybe – paversti ją menu. Anksčiau žmonės tapė paveikslus istorinėms akimirkoms įamžinti. Dabar istorinis momentas vyksta kas 12 valandų, kas valandą“,– sakė M. Quinnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
GERAI KAD NE SU IŠMATOMIS..

užsprings

užsprings portretas
persistenges ................ kiek besiurbtu savo kraują
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių