Kultūros žmonės ragina išsaugoti kino teatrą „Garsas“

  • Teksto dydis:

Siekiant atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Panevėžio kino teatro „Garsas“ likimą, surengta virtuali palaikymo akcija „Išsaugokime kino teatrą „Garsas“.

2017 metais Panevėžio miesto savivaldybė paskelbė planus nugriauti vienintelį nekomercinį kino teatrą Panevėžyje „Garsas“, o jo vietoje pastatyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą. Lietuvos kultūros, kino bendruomenė ir Panevėžio miesto gyventojai susibūrė į aktyviai veikiančio ir svarbaus miesto kultūriniam gyvenimui kino teatro išsaugojimo judėjimą.

Kaip praneša organizatoriai, nerimą kelia tai, jog didėjant valstybiniam kino gamybos finansavimui, augant kino lankomumui, kasmet mažėja profesionalių, nekomercinio kino rodymo erdvių Lietuvoje. „Garsas“ yra ne tik vienintelė nekomercinė kino rodymo erdvė Panevėžio mieste ir apskrityje, bet ir vienintelis iki šiol išlikęs pagal savo pirminę paskirtį veikiantis tokio tipo kino teatras Lietuvoje. Dabartinis pastatas iškilo 1968m. istorinėje miesto erdvėje, kurioje kino teatras veikė nuo pat 1928 m.

Prie virtualios palaikymo akcijos prisidėjo kino režsieriai Gytis Lukšas, Eglė Vertelytė, Andrius Blaževičius, Rugilė Barzdžiukaitė, Romas Zabarauskas, aktoriai Viktorija Kuodytė, Mykolas Vildžiūnas, operos „Saulė ir jūra“ bendrautorė Lina Lapelytė, filosofas Kristupas Sabolius, kino prodiuseriai Dagnė Vildžiūnaitė, Živilė Galego, Lukas Trimonis,  kino teatro „Pasaka“ vadovė Andrė Balžekienė, kinotyrininkai Ilona Jurkonytė, Lukas Brašiškis, Lina Kaminskaitė-Jančorienė, kino festivalių, filmų programų sudarytojai, platintojai Mantė Valiūnaitė, Gediminas Andriukaitis, Greta Akcijonaitė  ir kt.

Kino teatras „Garsas“ aktyviai veikia iki šiol – 2019 m. čia lankėsi daugiau nei 70 tūkst. žiūrovų, įstaiga nuolat organizuoja edukacines veiklas regione, vienintelį tarptautinį regioninį kino festivalį, yra tarptautinės kino teatrų asociacijos „Europa Cinemas“ narys. Tai – viena didžiausių pasaulio asociacijų, siekianti stiprinti nekomercinio, europietiško kino sklaidą. Asociacija vienija 2990 kino ekranus 43 šalyse ir 677 miestuose. Raginimą išsaugoti kino teatrą „Garsas“, kaip sėkmingai veikiančią kino įstaigą Lietuvoje, pasirašė ir „Europa Cinemas“ vadovas Claude-Eric Poiroux.

Virtualus vaizdo įrašas ragina neabejingus dėl kino teatro likimo dalintis palaikymo žinute #issaugokimegarsa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar tikrai

Ar tikrai portretas
Kultūros žmonės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių