- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Auganti nepriklausomos Lietuvos karta dėl galimybės nuėjus į parduotuvę nusipirkti produktus, apie kuriuos jų seneliai net svajoti nedrįso, tapo išrankūs maistui. Artėjant šventėms, ne viena šeima suka galvą, kaip suderinti tradicinius Kūčių stalo valgius ir savo atžalų norus. Ką apie kintančias mūsų švenčių kulinarines tradicijas ir naujienas ant šventinio stalo galvoja Lietuvos mitybos ir maisto ekspertai?
Valgiai keitėsi kiekviename amžiuje
Vertindami tradicinių Kūčių stalo valgių receptus, specialistai randa patiekalų iš įvairių istorijos laikotarpių. Kiekvienas amžius Kūčių patiekalų pasirinkimą papildydavo vis kitokiais produktais ir receptais.
Pasak nepriklausomo mitybos eksperto Vincento Sako, senoji lietuviška virtuvė gerokai skiriasi nuo dabartinės - iki Lietuvos krikšto per Kūčias nebūdavo valgomi jokie kepti, virti ar kitaip ugnimi apdoroti patiekalai.
„Apeiginiai valgiai būdavo gaminami iš daržovių, grūdų, sėklų, riešutų, vaisių, uogų, grybų ir kitų miško gėrybių su dilgėlių, kanapių arba sėmenų aliejumi. Būtent šio laikotarpio valgiai yra patys sveikiausi“, – tikina V. Sakas.
Tradicija ant Kūčių stalo pateikti dvylika patiekalų, pasak mitybos eksperto, Lietuvoje atsirado tik po tautos krikšto. Iki tol užtekdavo paragauti devynis valgius. Lietuvai tapus krikščioniška valstybe ant kūčių stalo atsirado įvairūs silkės patiekalai, gira, kisielius. Iki tol retas lietuvis žinojo ir Kūčių simboliais tapusių kūčiukų ir aguonų pieno receptus.
Valgome kaip LDK didikai
Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Muzeologijos katedros vedėjas Rimvydas Laužikas pastebi, kad išgryninti, kokie yra tikrieji tradiciniai lietuvių šventiniai Kūčių valgiai, yra sudėtinga, nes tai, ką žmonės pasigamindavo, labai skyrėsi nuo jų socialinės padėties. Pasak specialisto, šiandien mūsų šventinis stalas primena labiau Radvilų nei to meto valstiečių.
„Šiandien ant lietuviško Kūčių stalo galime rasti įvairių egzotiškų vaisių ir daržovių, žuvų, ar net gyvų austrių - visa tai per Kūčias valgydavo Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės didikai jau prieš šimtus metų Bet toks maistas buvo tolima svajonė paprastam valstiečiui, kuris šventinį stalą ruošdavo iš to, ką užsiaugindavo pats arba galėdavo rasti gamtoje“, – sako R. Laužikas.
Vertindama senąją lietuvišką virtuvę, daugelio Lietuvos mokyklų vaikų maitinimą užtikrinančios VšĮ „Kretingos maisto“ mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė pastebi, kad ji buvo kur kas sveikesnė nei dabartinė.
„Sezoniniai vaisiai ir daržovės, riešutai, medus, natūralūs augaliniai aliejai – tai yra tie produktai, prie kurių mes po truputėlį grįžtame, kalbėdami apie sveiką mitybą. Šiandien kepta mėsa, žuvis išvis nerekomenduojamos vaikams – mokyklose siekiama pereiti prie tausojančio gamybos būdo t.y. virimo vandenyje ar garuose, troškinimo“ , - sako A. Blyžienė.
„Kretingos maistas“ mitybos specialistė teigia, kad sovietmečiu mūsų tėvai ir seneliai atitolo nuo sveikų patiekalų, pradėjo valgyti riebiau, daugiau naudoti aliejaus, majonezo. Dėl ko maistas atitolo nuo sveikos mitybos taisyklių. Be to, tapo vis mažiau priimtinas augančiai jaunajai kartai, todėl kalba ne tik apie besikeičiančias tradicijas, bet ir apie puikią progą šiais metais paįvairinti Kūčių stalą naujais ir sveikesniais patiekalais
„Retas vaikas apsidžiaugia ant šventinio stalo radęs šutintų kopūstų, silkių, karpių, grybų ar kitų patiekalų, kuriuos tėvai ruošia tik per Kūčias. Vaikai tiesiog nėra pratę valgyti retai šeimoje gaminamų valgių. Juo labiau, kad ne visi jie atitinka sveikos mitybos reikalavimus ir vaikams paprasčiausiai gali pasirodyti per daug riebūs. Bet dėl to nereikėtų nusiminti. Paįvairinkite 12 patiekalų sąrašą lengvais, nekeptais daržovių ir vaisių užkandžiais, salotomis“ – pataria „Kretingos maistas“ A. Blyžienė.
Per Kūčias svarbiausia būti su šeima
Mitybos specialistės teigimu, tai, kas bus dedama ant Kūčių stalo turėtų būti kiekvienos šeimos susitarimo ir galimybių reikalas. Svarbiausia, kad maistas būtų be mėsos ir, pageidautina, atitiktų sveikos mitybos principus. Galbūt verta prisiminti ir šimtmečių senumo lietuviškos virtuvės, kuri laikoma sveikiausia, tradicijas bei naudoti vietinius sezoninius vaisius bei daržoves, saldumynus keisti džiovintais vaisiais, riešutais, o patiekalus apdoroti verdant ar troškinant, bet nekepant.
„Per šias šventes svarbiausia būti kartu su šeima. Pasistenkite šventinį stalą papuošti iš kokybiškų maisto produktų sveikai pagamintais patiekalais. Nepirkite paruošto maisto iš prekybos centro - jau geriau pasigaminkite mažiau patiekalų ar vėliau atsisėsti prie šventinio stalo, bet praleiskite dieną kartu. Ir svarbiausia, prie šventinio stalo nepamirškite saiko“, – ragina mitybos specialistė A. Blyžienė.
Buvimą kartu, bendrą ruošą ir maisto gaminimą, kaip vieną svarbiausią Kūčių dienos akcentų išskiria ir V. Sakas.
„Kūčias lietuviai visada švęsdavo ir joms ruošdavosi tik su savo šeimos nariais. Tai šventė skirta sustiprinti šeimai, jos santykiams. Senovėje per ją kurstydavo ir globodavo ugnį, burdavo, dainuodavo, žaisdavo įvairius žaidimus, klausydavosi vyriausių šeimos narių atsiminimų, pasakojimų ir pamokymų“, – apie Kūčių tradicijas pasakoja V. Sakas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skandinavijoje dirbę edukologai svajonių mokyklą kuria Švenčionėliuose
„Iš danų kalbos kilusį skandinavišką terminą „hojskolės“ sunku išversti. Aukštosios liaudies mokyklos Lietuvoje tarsi ir neskamba, primena sovietmetį, tačiau išties tai yra laikinos mokymosi bendruome...
-
Skaitmeninėje drobėje – virtualieji potėpiai ir naujoji realybė
Šiandien, kai kalbame apie dirbtinio intelekto pranašumus ir pavojus, galimybė keliauti po pasaulį mažai ką stebina. Nuostabą gali kelti nebent gebėjimas kuriant virtualiosios realybės įrankiais plėsti menui neabejingų žmonių ratą. ...
-
Vilniuje prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“1
Ketvirtadienį Vilniuje prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“. ...
-
Po savivaldybės sprendimo uždaryti memorialinius muziejus protestuotojo apibendrinimas: „šūdžiai“3
Apie pusšimtis mokslininkų, literatų, opozicijos politikų, studentų prie Vilniaus miesto savivaldybės protestavo dėl paskelbtų planų uždaryti trijų rašytojų memorialinius muziejus. ...
-
„Pulko duktė“ į sceną sukvies žinomus šalies solistus2
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro komiška opera „Pulko duktė“ gegužės 25-26 d. publikos lauks naujoje salėje „Jūra“. ...
-
Rašytoja vilties sėmėsi iš augančių romano herojų
„Kiekvienas romanas yra tarsi rizikingas žygis į nežinomybę, tačiau būtent tai mane ir skatina į jį leistis. Rašymo grožis skleidžiasi, kai rašai, kai visą dieną rašius užplūsta palaima, kai gali būti kitur, tiksliau, ...
-
Vyriausybė ieško, kas sukurs Baltijos paviljono dizainą tarptautinei parodai Osakoje2
Vyriausybės kanceliarija paskelbė dizaino konkursą bendro Latvijos ir Lietuvos paviljono statybai tarptautinėje parodoje „Expo 2025 Osaka“. ...
-
In memoriam D. Ramoškaitė. Ji mylėjo keramiką, o ypač molį, daugiau nei bet ką8
Gegužės 20 d., eidama 67-uosius metus, Anapilin iškeliavo keramikė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė Daiva Ramoškaitė, praneša Lietuvos dailininkų sąjunga. ...
-
Lenkų rašytojo „Cholodas“ – rūsti ir jausminga kelionė už civilizacijos ir istorijos ribų
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla ką tik išleido vieno žinomiausių lenkų rašytojų Szczepano Twardocho romaną „Cholodas“. Iš lenkų kalbos knygą vertė Irena Aleksaitė, knygos dizainą sukūrė Zigmantas Butau...
-
A. Žiupsnytė ir jos pasaulis, tilpęs ašaros laše5
„Netapus asmenybe, menininku netampama. Bet, norint tapti menininku, reikia turėti, ką nori pasakyti pasauliui. Turi žinoti, kokią tiesą nori perteikti žmonėms, mąstyti, ko trūksta pasauliui“, – yra sakiusi dailininkė Albina Žiupsn...