Kontrolierė: Rašytojų sąjungos leidykla diskriminuoja kūrėjus dėl amžiaus

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos pirmosios knygos konkursas, leidžiantis jame dalyvauti tik kūrėjams iki 35 metų, diskriminavo vyresnę rašytoją dėl amžiaus, konstatavo lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Leidyklos vadovas Saulius Repečka sako, kad po šio sprendimo ilgiau nei ketvirtį amžiaus gyvavusi, jauniems rašytojams iškilti leidusi iniciatyva gali būti sustabdyta.

A. Skardžiuvienė BNS sakė, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba tai konstatavo išnagrinėjusi 49 metų pareiškėjos skundą.

„Įvertinus visus teisės aktus, konstatavome, kad konkurso tikslas yra paremti nežinomus, pradedančius rašytojus, kurie dar nėra išleidę savo knygų. Ir akivaizdu, kad toks tikslas niekaip negali būti siejamas su rašytojo amžiumi, kadangi tapti rašytoju asmuo gali tapti bet kada, nepriklausomai nuo jo amžiaus“, – teigė kontrolierė.

„Atsižvelgiant į tai, konstatuota, kad tokia sąlyga, kuri įtvirtina, jog konkurse gali dalyvauti nevyresni nei 35 metų rašytojai, nepagrįstai ribojo pareiškėjo teisę dalyvauti konkurse ir tiesiogiai diskriminavo jį dėl amžiaus“, – pareiškė ji.

Anot A. Skardžiuvienės, leidyklai siūloma panaikinti tokias konkurso sąlygas, bet šiuo metu dar vyksta susirašinėjimas su jos atstovais.

Savo ruožtu kontrolierė BNS tvirtino, kad amžiaus cenzo nėra jokiuose leidyklos vidiniuose teisės aktuose, todėl tokiems reikalavimams pačiame konkurse nėra pagrindo.

S. Repečka BNS sakė, kad leidykla nesirengia sprendimo skųsti teismui ir svarsto konkursą apskritai panaikinti. Anot jo, serijos „Pirmoji knyga“ idėja yra palaikyti jaunus menininkus ir suteikti jiems pranašumą prieš jau kūrybinės patirties turinčius rašytojus.

„Jeigu jau yra sprendimas, kad tai pažeidžia Lygių galimybių įstatymą, mes konkursą panaikinsime ir tiek. Tai būtų smūgis jauniesiems autoriams, nes dabar ir daug talentingų gimnazistų rašo. Tiesiog nukentės jaunimas, o tai yra labai apmaudu. Pagal dabartinį raštą, turime nuimti amžiaus apribojimą, o to mes tikrai neketiname daryti, nes tada konkursas nebetektų prasmės“, – pabrėžė leidyklos vadovas.

Jo teigimu, tarnybos sprendimas gali sukelti didelį rezonansą ir dėl kitų jauniesiems menininkams, mokslininkams skiriamų premijų.

„Visa tai pagal šį išaiškinimą būtų nelegalu, tad reikėtų naikinti visą virtinę konkursų, kuriame yra žodis „jaunieji“. Tas pats su senjorais – jie taip pat neturėtų teisių gauti nuolaidų. Dar laukiame sprendimų, kaip reaguos pati tarnyba, nes, man atrodo, užvirė košė, kurią bus sunku išsrėbti“, – tvirtino jis.

Seriją „Pirmoji knyga“ Lietuvos rašytojų sąjunga kasmet leidžia nuo 1994-ųjų, konkursas skirtas 14–35 metų rašytojams. Laimėtojus išrenka ekspertų komisija, o ją renka ir tvirtina Rašytojų sąjungos valdyba. Serijos leidybą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių