Knygų mugėje pristatyta knyga apie A. Brazauską

Nemažo Vilniaus knygų mugės lankytojų dėmesio sulaukė antrasis knygos apie prezidentą Algirdą Brazauską leidimas.

Su knyga „Žmogus, jungęs epochas. Algirdo Brazausko politinė biografija“ supažindino du istorikai knygos autoriai dr. Mindaugas Tamošaitis iš Lietuvos edukologijos universiteto ir dr. Saulius Grybkauskas iš Lietuvos istorijos instituto.

S. Grybkausko teigimu, šią knygą rašyti nebuvo lengva, nes Lietuvoje nėra politinės biografijos rašymo tradicijų. Buvo siekta per A. Brazausko asmenybės prizmę istoriškai patyrinėti visą epochą, kurioje jis gyveno. Tyrimas esą atskleidė įdomių dalykų, parodė, kokiomis aplinkybėmis A. Brazauskas augo kaip politikas.

„Svarbiausias dalykas buvo kontekstualizuoti, per jį atskleisti visą kartą, parodyti, kad A. Brazauskas visiems labai gerai žinomas, bet jis neatsirado iš niekur ir pradėjo staiga veikti. Tikslas buvo parodyti tą sudėtingą laikotarpį, tą pirmosios kartos sovietizaciją, tolesnę jos plėtrą. Tikslas buvo ne tik pristatyti biografiją, bet ir sudėtingiau atskleisti kontekstą. Norint rašyti iš vertybinių pozicijų, ar A. Brazauskas pasielgė gerai ar blogai, reikia pirma suprasti istorinį kontekstą“, - sakė S. Grybkauskas.

M. Tamošaitis, tyrinėjęs A. Brazausko veiklą po Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo, pabrėžė, kad imtis šios veiklos jį įkvėpė iki šiol nerimstančios aistros dėl A. Brazausko istorinio vaidmens.

„Atsirado galimybė, noras ir smalsumas patyrinėti šią asmenybę, į tą laikmetį pažiūrėti iš kitos pusės. Viešojoje erdvėje ir šiais laikais vyrauja toks apskritai negatyvus požiūris į sovietmetį. Sakoma ten išvis nieko gero nebuvo, viskas buvo blogai. Aš knygoje jokiu būdu nereabilituoju sovietmečio. Sakyčiau, sunku buvo tiems, kuriems reikėjo tada gyventi, neduok, Dieve. Vis dėlto aš priėjau prie teigiamybių - ta karta, kuri gyveno, brendo sovietmečiu, nebuvo beviltiška. Ji atkūrė Lietuvos nepriklausomybę“, - sakė M. Tamošaitis.

Knygos pristatyme dalyvavęs A. Brazausko bendražygis, Nepriklausomybės akto signataras Česlovas Juršėnas pabrėžė, kad knygoje nėra asmenybės garbinimo.

„Kaip veikė Brazauskas ir kaip tas veikimas parodytas knygoje? Man atrodo, kad parodyta visapusiškai. Ir kas labai svarbu šioje mokslinėje studijoje - Brazausko veikimas tiek anais laikais, tiek šiais laikais parodytas iš kritinės pusės, nėra vien adoracijos. Parodyti ir tie dalykai, dėl kurių tada kilo abejonių ir dėl kurių kai kas ir šiandien abejoja ir jam reiškia priekaištų“, - sakė Č. Juršėnas.

Renginyje taip pat dalyvavo buvęs prezidento A. Brazausko bendražygis Justas Vincas Paleckis.

Knygą „Žmogus, jungęs epochas. Algirdo Brazausko politinė biografija“ išleido Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras.

A. M. Brazauskas - pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas.

A. M. Brazauskas 1988-aisiais, būdamas 56-erių, tapo aukščiausiu sovietų valdžios okupuotoje Lietuvoje vykdytoju - Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto pirmuoju sekretoriumi. Šį postą jis užėmė iki Nepriklausomybės paskelbimo 1990-ųjų kovo 11 d.

Vėliau jis vadovavo nepriklausomai Lietuvai kaip prezidentas (šias pareigas laikinai ėjo 1992-1993 metais), išrinktas kadencijai Lietuvai vadovavo 1993-1998 metais. 2001-2006 metais A. M. Brazauskas buvo ministras pirmininkas.

Nepaisant jo komunistinės praeities, A. Brazauskas Nepriklausomybės metais nuolat buvo vienas populiariausių politikų. Jo šalininkai akcentavo, kad, valdant A. Brazauskui, šalies ūkis bei politinė padėtis buvo stabilios.

Savo politinę karjerą A. Brazauskas susiejo su Lietuvos komunistų partija bei jos įpėdine Lietuvos demokratine darbo partija, vėliau - Lietuvos socialdemokratų partija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimgaudas Songaila

Rimgaudas Songaila portretas
Šitas tipas buvo biurokratas iki panagių ir Maskvos tarnas. Pirmojo mitingo metu Lietuvos vėliavą pavadino skuduru. Pertraukose tarp posėdžių rūrino CK bufetininkę, kuri dabar Lietuvos valstybę už atimtą 440 kv. m. vilą Turniškėse padavė į teismą. Ir apie tokį padarą jo sėbrai dabar knygas rašo?!

Manau.

Manau. portretas
O apie korupcini pavelda ne zodzio?Juk visi teisejai jo laiku .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių