- LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vienas iš knygos „Oginskių dvaro virtuvė“ autorių, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Rimvydas Laužikas teigia, kad 18 a. pab. – 19 amžiaus pradžios didikai valgydavo sočiai ir rinkdavosi iš daugybės patiekalų.
„Pusryčiai būdavo labai vėlyvi, kartais net sutapdavo su pietumis, mat turėdami tokį statusą didikai keldavosi vėlai. Tai buvo privatus valgymas, dažniausiai lovoje. (...) Jie mėgdavo pavalgyti sočiai ir įvairiai, tad pietums buvo gaminami 5–7 patiekalai. Nebūtinai tam, kad visus suvalgytų, bet tam, kad būtų iš ko rinktis“, – teigia R. Laužikas.
Anot jo, kitų šalių virtuvės patiekalams buvo net samdomi virėjai iš tų kraštų, o tokie patiekalai nebuvo plačiai paplitę.
„Šiuo metu beveik visi gyventojai Lietuvoje gali sau leisti tokį maistą, kokį Kleopo Oginskio laikais galėjo sau leisti 2–3 proc. pasaulio populiacijos“, – pasakoja profesorius.
Daugiau apie knygą, kurioje galima rasti 20 autentiškų patiekalų receptų – įraše.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Holivudo scenaristai ir studijos pasiekė streiką užbaigti turintį susitarimą2
Scenaristai, kurių streikas paralyžiavo Holivudą, sekmadienį pareiškė, kad jie pasiekė, jų teigimu, išskirtinį susitarimą su studijomis, pagal kurį jie galės grįžti į darbą. ...
-
Pirmą kartą bus skelbiamas Trakų istorinio nacionalinio parko vadovo konkursas4
Kultūros ministerija pirmą kartą skelbs Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos vadovo konkursą. ...
-
Minint Lietuvos žydų genocido atminimo dieną muziejinėse erdvėse – atvirų durų diena10
Lietuvoje šeštadienį minint šalies žydų genocido atminimo dieną, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGRTC) muziejinėse erdvėse skelbiama atvirų durų diena. ...
-
Lankytojams duris atveria žydų kultūros paveldui skirta muziejinė erdvė Telšių ješiva7
Telšiuose šeštadienį atidaromas Žemaičių muziejaus „Alka“ padalinys Telšių ješiva. ...
-
Žurnalistams trečią kartą išdalinti R. Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai
Žurnalistams trečią kartą išdalinti Romo Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai. ...
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis6
Tekančios Saulės šalyje išleistoje japonės Keiko Sasaki kulinarijos knygoje – pažintis su Baltijos šalių virtuvėmis. Lietuva pakvipo bulviniais blynais, šiuškėmis ir grybų sriuba. ...
-
Sugrįžimas į Kauną su šokiu apie autentiškumą ir motinystę
Prieš porą dienų prasidėjęs Tarptautinis šokio festivalis „Aura 33“, kaip ir kasmet, miestui dovanoja nemokamą šiuolaikinio šokio reginį. Rugsėjo 30 d. publika kviečiama į buvusios „Auros“ teatro &sc...
-
Neįtikėtina atkaklaus žemaičio J. Šerūno istorija
Lietuvoje pastaruoju metu iškilo poreikis pašalinti gatvių lenteles su kolaborantų pavardėmis ir kartu rūpestis, kuo jas pakeisti. Juk tam reikia nusipelniusių, unikalių žmonių. Vienas tokių buvo jaunas žemaitis Justinas Šerūnas...
-
Šiuolaikinės keramikos paroda: „pavasaris“ būna ir rudenį5
Maironio lietuvių literatūros muziejuje eksponuojama kasmetė Baltijos šalių tarptautinė šiuolaikinės keramikos paroda „Pavasaris 2023“. ...
-
Fotografės E. Mėlinauskienės nuotraukose – gyvenimas su vėžiu1
Rugsėjis – vaikų vėžio, žymimo auksiniu kaspinu, mėnuo. Šiemet penkiolika metų mini vėžiu sergančiais vaikais ir jų šeimomis besirūpinantis paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“. Ta proga Lietuvos nacionalinėje M...