Kėdainiai įsteigė Č.Milošo premiją

Kėdainių rajono savivaldybė įsteigė Kėdainių krašto garbės piliečio Česlovo Milošo (Czeslawo Miloszo) premiją už Kėdainių rajono istorijos, kultūros paveldo, etninės kultūros mokslinius tyrinėjimus ir jų populiarinimą.

Premijos tikslas - puoselėti Č.Milošo kūrybos idėjas bei skatinti Kėdainių krašto istorijos, kultūros paveldo ir etninės kultūros pažinimą, tyrinėjimą ir sklaidą, pranešė savivaldybė.

Mintis įsteigti Č.Milošo premiją gimė darbo grupėje, kuri teikė pasiūlymus ir svarstė renginius bei priemones, skirtas Kėdainių krašto garbės piliečio Č.Milošo 100-osioms gimimo metinėms paminėti Kėdainiuose.

Premija bus įteikta rugpjūčio mėnesį.

Iki liepos 22 dienos Kėdainių savivaldybė rinks paraiškas dalyvauti konkurse Č.Milošo premijai gauti.

Premija bus skirta vienam asmeniui už pastarųjų penkerių metų Kėdainių rajono istorijos, kultūros paveldo, etninės kultūros mokslinius tyrinėjimus ir populiarinimą visuomenėje, mokslinėje literatūroje bei visuomenės informavimo priemonėse.

Konkurso premijos laureatui bus skirti 3000 litų.

"Česlovas Milošas Šeteniuose praleido šviesiausias vaikystės ir jaunystės dienas ir, kiek mes žinome, ne tik kūryboje, bet ir realiame gyvenime grįždavo į atmintį, ieškodamas ten prisiminimų, patirčių, jausmų ir išgyvenimų. Jo apmąstymai primena mums, kaip nuoširdžiai ir paprastai reikia mylėti savo mažąją tėvynę, gimtąjį kaimą ar miestelį, šeimą, tėvus ir aplink gyvenančią bendruomenę, kad geriau suprastum ir atrastum pats save. Todėl labai norėčiau, kad mūsų įsteigta premija pradžiugintų tą žmogų, kuris savo gyvenimą ir darbus yra pašventęs Kėdainių kraštui", - sakė Kėdainių vicemerė Nijolė Naujokienė.

2011 metų birželio 30 dieną sukaks 100 metų, kai Šeteniuose, netoli Kėdainių, gimė vienas žymiausių praėjusio amžiaus poetų, Nobelio literatūros premijos laureatas, Kėdainių krašto garbės pilietis, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaras, Lietuvos garbės pilietis, profesorius Č.Milošas.

Ši sukaktis įtraukta į UNESCO minimų datų sąrašą. Ir Lietuvos, ir Lenkijos seimai 2011-uosius paskelbė Č.Milošo metais.

 


Šiame straipsnyje: Česlovas Milošas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių