Kanų kino festivalis smerkia Irano aktorės T. Alidoosti areštą

Kanų kino festivalis pirmadienį pareikalavo nedelsiant paleisti apdovanojimą pelniusią aktorę Taraneh Alidoosti (Taranę Alidusti) – vieną iš žymiausių asmenų, suimtų dėl jau kelis mėnesius trunkančių protestų Irane.

„Solidarizuodamasis su jos taikia kova už laisvę ir moterų teises, @Festival_Cannes reiškia jai visokeriopą paramą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė festivalio organizatoriai.

38 metų T. Alidoosti buvo suimta šeštadienį, pranešė oficialioji žiniasklaida. Tai įvyko po to, kai socialiniuose tinkluose ji paskelbė keletą pranešimų, kuriais palaikė protestuotojų judėjimą, be kita ko, nusiimdama galvos apdangalą ir pasmerkdama demonstrantams įvykdytas egzekucijas.

Neramumai kilo po to, kai rugsėjo 16 dieną mirė 22 metų Mahsa Amini, kurią moralės policija suėmė apkaltinusi dėl griežto šiitiškos respublikos moterų aprangos kodo tariamo pažeidimo.

T. Alidoosti, vaidinusi „Oskarą“ pelniusiame filme „Komivojažierius“ (pers. Forušande, angl. The Salesman), gegužę lankėsi Kanuose reklamuodama filmą „Leilos broliai“ (pers. Baradarane Leyla, angl. Leila's Brothers).

Festivalis tviteryje parašė, kad „griežtai smerkia šį areštą ir reikalauja ją nedelsiant paleisti“.

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl aktorės sulaikymo „už tai, kad ji paprasčiausiai išreiškė savo požiūrį į vykstančius protestus ir ypač į Mohseno Shekari (Mohseno Šekario), pirmojo protestuotojo, kuriam buvo įvykdyta mirties bausmė, susijusi su demonstracijomis, egzekuciją“.

Britų popmuzikos grupė „Pet Shop Boys“ taip pat pakomentavo šį atvejį.

„Irano fašistinė vyriausybė neseniai įvykdė mirties bausmę protestuotojams, o Taraneh tai pasmerkė“, – tviteryje parašė jie.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ja reikia perleisti per biviziona vyru su staciais b.y.b.iais. Paskui,pamauti demokratiskai ant kuolo. liberastine kekse.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Prisižaidė kvaiša. Užsimanė būti europietiska .."..liade."
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių