Išžaginimu įtariamas rašytojas G. Matzneffas gali netekti valstybinės pensijos

Prancūzijos kultūros ministras šią savaitę priims sprendimą, ar atimti valstybinę pensiją iš rašytojo, kaltinamo nepilnamečių išžaginimu ir seksualiniu prievartavimu.

Prancūzijos policija pradėjo tyrimą garsaus rašytojo Gabrielio Matzneffo (Gabrielio Macnefo) atžvilgiu, pasirodžius knygai, kurioje jis kaltinamas prieš tris dešimtmečius turėjęs lytinių santykių su keturiolikmete. 

83 metų G. Matzneffas, 2013-aisiais pelnęs prestižinę Renaudot (Renodo) premiją, niekada neslėpė jaučiąs lytinį potraukį paaugliams. Praėjusio amžiaus 8-o dešimtmečio viduryje jis išleido liūdnai pagarsėjusią esė „Iki 16 metų“ (Les Moins de Seize Ans) apie savo „pergales“. 

Kultūros ministras Franckas Riesteris (Frankas Risteris) svarsto galimybę panaikinti G. Matzneffui skiriamas išmokas iš Nacionalinio knygų centro (CNL) pagalbos fondo, iš kurio remiami finansinių sunkumų turintys vyresnio amžiaus rašytojai, nurodė ministerijos atstovai. 

Praėjusiais metais rašytojas iš šio fondo gavo apie 8 tūkst. eurų, naujienų agentūrai AFP sakė centro atstovai. Savaitraščio „Journal du Dimanche“ duomenimis, nuo 2002 metų G. Matzneffui buvo išmokėta apie 160 tūkst. eurų.

Ši byla vėl privertė atkreipti dėmesį į, daugelio nuomone, pernelyg atlaidų požiūrį į seksualinį priekabiavimą ir lytinį smurtą Prancūzijoje.   

Prancūzijos kino elitą supurtė kaltinimai išžaginimu režisieriams Romanui Polanski (Romanui Polanskiui) ir Lucui Bessonui (Liukui Besonui). Vienas naujausių į viešumą iškilusių atvejų yra prancūzų aktorės Adele Haenel (Adelės Anel) kaltinimai režisieriui Christophe'ui Ruggiai (Kristofui Rudžai) prie jos seksualiai priekabiavus, kai jai tebuvo 12 metų. Visi trys režisieriai kaltinimus neigia.

Šlovė negarantuoja nebaudžiamumo

CNL vadovas Vincent'as Monade (Vensanas Monadė) sakė prieštaravęs, kad G. Matzneffui būtų skirta pensija, kai jis pirmą kartą pateikė prašymą ją gauti. Tačiau dėl politikų ir kitų garsių rašytojų spaudimo buvo nuspręsta prašymą visgi patenkinti.    

Pasak V. Monade, jis rekomendavo kultūros ministrui atšaukti išmokų skyrimą.

Policija oficialų tyrimą rašytojo atžvilgiu pradėjo praėjusią savaitę, kai pasirodė dabar garsios leidėjos Vanessos Springoros (Vanesos Springoros) knyga „Sutikimas“ (Le Consentement), kurioje ji pasakoja, kaip būdama paauglė buvo suviliota G. Matzneffo ir kokius randus jai paliko ši traumuojanti patirtis.

Autorė pasakoja, kaip G. Matzneffas, kuris tuo metu jau buvo įžengęs į šeštą dešimtį, laukdavo jos prie mokyklos ir parsiveždavo namo, kur su ja lytiškai santykiaudavo.

Prokuratūra nurodė pradėjusi tyrimą dėl jaunesnio nei 15 metų „nepilnamečio asmens išžaginimo“.

G. Matzneffas tvirtina niekuo nenusižengęs, o savo santykius su V. Springora pavadino „ypatinga meile“. Anot rašytojo, knygoje jį bandoma pavaizduoti kaip „iškrypėlį, manipuliatorių ir grobuonį“.  

Prieš pasirodant šiai knygai kultūros ministras, kreipdamasis į  G. Matzneffą, pareiškė, kad „literatūrinė aura negarantuoja nebaudžiamumo“.

Parlamentarė Aurore Berge (Oror Beržė) iš prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) centristinės partijos „Respublika, pirmyn!“ („Le Republique En Marche“, LREM) sakė, kad Prancūzijos visuomenei būtina keisti daugelį metų gyvavusį požiūrį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus.

„Dvylikamečio vaiko išžaginimas vis tiek yra nusikaltimas, nepriklausomai nuo to, ar buvo įvykdytas 1968-aisiais ar 2019-aisiais“, – rašė ji savaitgalį publikuotame straipsnyje. 

„Neigiant faktą, kad 8-ame dešimtmetyje vaikai buvo aukos, bandoma ištrinti nusikaltimus ir jų sukeltas traumas“, – pabrėžė parlamentarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių