Gelgaudiškio dvaro rūmuose – tapybos paroda: kūrybos ir būties laisvės ieškojimai

  • Teksto dydis:

Galerija "Aukso pjūvis" Gelgaudiškio dvaro rūmuose pristato Dainos Vanagaitės-Belžakienės tapybos parodą "Ieškojimai".

"Laisvo žmogaus aistra kurti. Padauginta iš veiksmo ir atradimų poreikio", – taip menotyrininkė Violeta Krištopaitytė-Jocienė trumpai apibūdina D.Vanagaitės-Belžakienės tapybos darbų parodą.

Žinoma Lietuvos keramikė pirmą kartą pristato savo tapybos bandymus. Kaip pasakoja autorė – energinga ir nuolat atvira ieškojimams kūrėja, išbandžiusi ir juvelyrikos meno technikas – paveikslai neseniai pradėjo rastis iš noro kone taktiliškai pajausti dažo terlionę: jo faktūras, spalvų skonį ir svorį... Dailės studijų metais ragauta tapybos technika sugrįžo vitališka spalvų, motyvų, stilistikų įvairove. Nors D.Vanagaitė-Belžakienė yra gera piešėja, anot menotyrininkės, dažname tapybos darbe ji sąmoningai nedisciplinuoja kompozicijų, formų, spalvinių derinių tradicinės traktuotės rėmuose.

"Vaizdų plastika ir kadruotės neretai atrodo atsitiktinės, negrabios ar primityvios – tačiau etiudiškas jų charakteris tai leidžia. O neretai pasitelkiamos parafrazės iš dailės istorijos tarsi papildomai pateisina fovistinės, postimpresionistinės ar simbolistinės stilistikos akivaizdumą, žaismingą aliuziją į Pablo Picasso ar Vincento van Gogho paveikslus.

Vytė. / D. Vanagaitės-Belžakienės pav.

Vasaros pievomis bėgančios laumės skrydis leidžiant sau viską – toks vaizdinys gali iškilti, stebint šios parodos paveikslus.

D.Vanagaitės-Belžakienės keramikai nesvetimos socialinės temos, materialistinių visuomenės nuostatų ar virtualiojo bendravimo klišių kvestionavimas. Tačiau drobės, anot menotyrininkės V.Krištopaitytės-Jocienės, alsuoja asmeninių patirčių, sapnų įspūdžiais, kitų menų reminiscencijomis.

"Drobės stačiakampis jai – ne postamentas prakilnių kūrybinių tiesų konstatacijoms, o vidinio pasaulio erdvė, kuriame karaliauja poilsio laikas, fantazijų ir vizijų žaismė, įvairiausių jausmų atodangos. Tapyboje Daina lengvesnė, tarsi paleidusi kasas – ir bėga iš paveikslo į paveikslą, skelbdama kasdien įtvirtinamą laisvę kurti ir gyventi savaip. Vasaros pievomis bėgančios laumės skrydis leidžiant sau viską – toks vaizdinys gali iškilti, stebint šios parodos paveikslus, kurie atveria vis kitokius emocinio ir kultūrinio peizažo reljefus. Paraginti ir žiūrovą atrasti savo ieškojimus bei laisvę – tokia užduotis, regis, visai įmanoma šiai gyvastingos sielos kūrėjai", – apie parodą sako menotyrininkė V.Krištopaitytė-Jocienė.


Kas? D.VANAGAITĖS-BELŽAKIENĖS TAPYBOS PARODA "IEŠKOJIMAI".

Kur? GELGAUDIŠKIO DVARO RŪMUOSE.

Kada? VEIKIA IKI RUGSĖJO 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Man

Man  portretas
irgi nepatinka toks stilius. Neįsivaizduoju kas tokie pas mus Lietuvoje yra meno vertintojai kad praleidžia tokius niekam nereikalingus estetinio kanibalizmo darbus

Tepliorius \\\\\.../////

Tepliorius  \\\\\...///// portretas
Aė antroje klasėje gražiau tepliojau.Gaila meno neliko,nes tualetinis popierius buvo deficitas.Susinaudojo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių