Festivalis „Šiaulių naktys“: miesto erdves užtvindė menas

  • Teksto dydis:

Šiauliečiams šią savaitę tikrai trūksta miego, nes kiekvieną vakarą ar naktį vyksta intriguojantys performansai, spektakliai, koncertai. „Šiaulių naktys“ ieško netikėtų renginių vietų, bando įveiklinti tas erdves, kurios būtų netikėtos ar pamirštos. Ir savo pasirodymus „Šiaulių naktyse“ surengsiančių atlikėjų skaičius išties įspūdingas, nemaža dalis – iš užsienio.

Pirmadienį, vos pakėlus „Šiaulių naktų“ vėliavą, prasidėjo ir meninės, kūrybinės dirbtuvės „Kilowac“. Antrąkart rengiamas „Kilowac“ šiemet vyksta Zubovų rūmuose, kuriuose anksčiau mokėsi nemažai Lietuvos menininkų. Dabar šis pastatas uždarytas, neveikia, todėl kūrybinės dirbtuvės bent trumpam grąžina meną į Zubovų rūmus, įveiklina juos.

Tą pačią dieną išleistame Šiaulių plaukimo mokyklos baseine „Delfinas“ buvo surengta Laimos Beržinytės-Gulbininienės fotografijų paroda, performansas-instaliacija „Lacus“. Žiūrovai galėjo vaikščioti sekliąja baseino dalimi, giliojoje kabojo fotografijos. „Aš matau sąsają su žmogaus gyvenimu. Viena pusė yra kūniškoji, kita – dvasinė“, – kalbėjo parodos autorė.

Antradienį vykę „Sarkazmo tyrimai #1“ surinko pilnutėlę Šiaulių dramos teatro salę, bilietų norintys jau nebegalėjo nusipirkti. Apie sarkazmą kalbėjosi romano „Pietinia kronikas“ autorius Rimantas Kmita su dviem internete labai populiariais komikais – Paul de Miko ir Luku Šidlausku, kuriančiu audioteatrą „Šventinis bankuchenas“. „Šiauliuose sarkazmą tyrinėti būtina. Renginys pavyko, galvosime apie naujus“, –  sako „Šiaulių naktų“ organizatorius R. Ruokis.

Kai matai tokius pasirodymus savo mieste – apima labai geras jausmas.

A. Balčiūno nuotr.

„Šiaulių naktų“ rengėjai džiaugiasi, kad į Šiaulius pavyko pasikviesti originalių ir netikėtų performansų, spektaklių. Trečiadienį šiauliečiai išvydo Rudi van der Merwe ir Béatrice Graf spektaklį „Trofėjus“ – konkrečiai lokacijai specialiai pritaikytą spektaklį, kuriame trys, įspūdingomis barokinėmis suknelėmis apsirengusios figūros, stato kryžius, užkariauja erdvę. Šiaulių dramos teatre vyko Ginto Gascevičiaus ir Phil'o Von'o pasirodymas, kuriame jungėsi flamenko šokis, perkusinė ir elektroninė muzika, teatro ir performanso elementai. Žiūrovai liko užburti garso ir vaizdo vibracijų.

Ketvirtadienį šiauliečius į bendrą ratą subūrė Ben'o Fury'o and Simon'o Thierrée'o (Belgija) projektas „Darvišo košmaras“. Smuikininko ir šokėjo pasirodymas kalbėjo apie brolystę. Pasirodymo pabaigoje belgai į bendrą dainą bandė įtraukti ir į ratą susirinkusius žiūrovus. „Kai matai tokius pasirodymus savo mieste – apima labai geras jausmas. Jaučiuosi pasaulio dalimi. Mano miestas pulsuoja kultūra, menu“, – kalbėjo spektaklyje sutikta šiaulietė Milda. 

E. Aleksandravičienės nuotr.

Šias penkias naktis vyko įvairūs renginiai – naktinėtojai galėjo mokytis siūti vintažinius naktinius kūrybinėse dirbtuvėse „Naktiniai“, vyko naktinio tinklinio varžybos,  buvo mokoma kvapų paslapčių, skaitoma paskaita apie santykius „Pora kaip tvora“, Zubovų rūmuose pradėjo veikti „Kalbantis paminklas“, buvo rodomas naktinis kinas, vyko robotų varžybos, rengiamos ekskursijos po Šiaulius,  įvyko „Poviliuko slemo“ finalas.

Penktadienį ir šeštadienį „Šiaulių naktys“ dovanos begalę renginių. Ypatingai rengėjai kviečia į festivalį „Šiauliai Jazz‘2019“, kuriame koncertuos ir tik pradedantis jaunimas, ir tikros džiazo žvaigždės. Dar prieš prasidedant koncertui, 17.45 val., prie Kaštonų alėjos vyks Rankų susikabinimo akcija, skirta 30-tosioms Baltijos kelio metinėms. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių