Etnografiniame muziejuje Ukrainoje kyla ir Lietuvos vėliava

Ukrainos pietvakariuose, Besarabijos stepėje, Frumušikos Novos kaimo žaliojo turizmo komplekse, dažnai šalia Ukrainos vėliavos kyla ir Lietuvos trispalvė. Atstatytame daugiataučiame kaime įrengtas etnografinis muziejus, vyksta dailės plenerai, kuriuose dalyvauja mūsų menininkai. Lietuviai čia kviečiami pažinti šešių tautų kultūrą ir istoriją.

Besarabija – istorinė sritis, esanti tarp Pruto ir Dniestro upių. Ji beveik sutampa su dabartinės Moldovos teritorija. Besarabijos stepėje, šalia Moldovos sienos, Frumušikos Novos kaime, Lietuvos trispalvė suplevėsuoja kaskart, sulaukus svečių iš Lietuvos. Taip teigia žaliojo turizmo komplekso šeimininkas, laikantis save Lietuvos draugu ir 51 proc. moldavu Aleksandras Palarijevas.

Čia dažni svečiai- menininkai iš Lietuvos, beveik kasmet dalyvaujantys dailės pleneruose.

Frumušika Nova moldavų kalba reiškia „naujoji gražuolė“. Šį kaimą atstatė ir etnografiniu muziejumi po atviru dangumi šeimininkas įrengė senojo kaimo vietoje. Savo prosenelių ir tėvų žemėje pastatė cerkvę.

1946-aisiais iš šio ir dar keturių aplinkinių kaimų buvo iškelti visi gyventojai, juose gyveno šešių tautybių žmonės. Čia buvo įrengtas karinis poligonas. Turizmo kompleksas įkurtas prieš aštuonerius metus.

„Dėl karo Donbase mus aplanko mažiau turistų. Užsieniečiai, ko gero, bijo pas mus važiuoti. Buvo atvykę žmonių iš Mariupolio, Luhansko, ilsėjosi ukrainiečių kariškiai, dalyvaujantys kariniame konflikte, vaikai. Mes juos priimame nemokamai“, – pasakoja turizmo komplekso gidė Valentina Zviaginceva.

Jai antrina ir komplekso savininkas Aleksandras Palarijevas, kuris tikisi, kad finansinė Ukrainos gyventojų padėtis pagerės.

„Tikimės, kad baigsis šis neramus metas, Ukrainos žmonės daugiau uždirbs, daugiau leis pinigų sau, todėl orientuojamės į vietinį turizmą“, – tvirtina A. Palarijevas.

Kadaise šioje stepėje virė tikras tautų katilas, todėl dabar atstatytos kaime gyvenusių moldavų, ukrainiečių, rusų, bulgarų, žydų, gagauzų ir vokiečių kolonistų sodybos. Jose – autentiški namų apyvokos daiktai, baldai, kilimai. Kiekviena sodyba -tarsi mažas muziejus, saugantis tautų tradicijas ir istoriją, kulinarinį paveldą.

Vietos ir užsienio turistus į Frumušiką Novą vilioja sovietinių skulptūrų muziejus, atminties kalnas, kur statomi paminklai su iš Sibiro negrįžusiųjų pavardėmis, zoologijos sodas, fazanų medžioklė, žvejyba.

Kaime jau kitąmet iškils skulptūra populiariausiai stepių profesijai - avių piemeniui. Skulptūra, pasak komplekso šeimininko, pretenduos į Gineso rekordų knygą.

Paminklas svers 850 tonų. Joje bus 360 tonų gryno granito. Planuojamas skulptūros aukštis - 15 metrų. Tai bus paminklas Čiabanui, pačiai iškiliausiai, ryškiausiai Besarabijos asmenybei. Čiabanas - avių piemuo, nuo kurio priklauso, ar avys sveikos ir sočios“, – teigia A. Palarijevas.

Skulptūra avių piemeniui ne veltui bus pastatyta šiame kaime. Besarabijos stepėje ganosi didžiausia Europoje karakulinių avių kaimenė - joje per 7 tūkst. avių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O konservuotu

O konservuotu portretas
grybų nuotraukųu ten dar nėra?

FFF

FFF portretas
Oi koks man džiaugsmas, nors griūk aukštielnykas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių