Debiutuojanti rašytoja A. Kavaliauskaitė: skaitytojas turi mylėti laisvę

  • Teksto dydis:

Pirmoji LRT laidos „Emigrantai“ kūrėjos Akvilės Kavaliauskaitės knyga – romanas „Du gyvenimai per vieną vasarą“ – tai tarsi dėlionė iš daugybės preciziškai sukurtų personažų. Galbūt skaitytojas juose aptiks ir save – silpną, dvejojantį, bijantį savo svajonių. Taip pat tai romanas, kuriame nerasite nė vienos nereikalingos eilutes ar nuobodžios vietos: „Mano tikslas buvo parašyti kūrinį, kurį skaitydamas žmogus mėgautųsi, o ne ieškotų paslėptų prasmių ar raukytųsi dėl dar vieno gamtos aprašymo“,  teigia pati autorė.

Romane pasakojama beprotiška talentingos pianistės Lauros istorija. Visuose konkursuose laurus skynusi gabi muzikantė netikėtai įsimyli kone perpus vyresnį vyrą Fredį, vairuojantį „Harley Davidson“. Lauros pirštai trumpi, bet vikrūs, lig tol tiksliai bėgioję per pianino klaviatūrą, sustoja. Fredis iš jos galvos išstumia Rachmaninovą, Šopeną ir visus kitus. O tada ateina vasara, ir gyvenimas skyla perpus: į išsitaškiusią praeitį, nuo kurios Laura pabėgo, ir į nenuspėjamą ateitį, kurioje ji viliasi atgauti save.

Dinamiškas, pilnas nenuspėjamų siužeto vingių ir labai juokingas – taip būtų galima apibūdinti pirmąjį Akvilės Kavaliauskaitės romaną.

„Šios knygos skaitytojas turi mylėti laisvę – laisvę visur, nepaisant vietos, meno krypties ar darbo, asmenybės ir pan. Tačiau reikia prisiminti, kad knyga turi ir aštrių prieskonių, todėl skaitytojas turi būti įspėtas, jog tai nėra knyga apie Jonuką ir Onutę, kurie susipažino, įsimylėjo ir gyvena ilgai bei laimingai. Nors pagrindinė kūrinio veikėja moteris, knyga puikiai tinka ir vyrams“, - apie savo romano skaitytojus kalba A. Kavaliauskaitė.

Pasak autorės, skaitytojai romane tikrai neras ilgų pasakojimų, kaip ošia jūra ar skleidžiasi gėlė – knyga yra greita, lengvai suvalgoma, tačiau paliekanti antspaudą galvoje. A. Kavaliauskaitė pripažino, kad pasakymas, jog knygą parašyti yra lengva – melas. Kai kurie autoriai jas rašo po 15 metų, o A. Kavaliauskaitei tai pavyko per pusmetį, tačiau rašymo procesas kartais būdavo be pertraukų. Taip pat atsakingai autorė žiūri ir į naujas savo knygas.

„Nors turiu idėjų kitam romanui, reikia palaukti. Dažnai autoriai sako, kad pažiūrės, kaip „susivalgys“ šita knyga, o tada bus ir nauja. Tačiau man nepatinka šis naujas požiūris į meną. Paskutiniu metu visi menininkai skuba pasiekti rezultato ir visiškai nepaiso savo nuomonės. Bet tai yra klaida, nes menas tuo ir yra unikalus, kad jis turi stebinti ir jam nereikia prisitaikyti prie visuomenės norų. Todėl aš rašysiu knygą tada, kai to norėsiu pati ir kai turėsiu idėjų bei laiko joms įgyvendinti. Tik noriu pabrėžti, kad šios knygos tęsinio tikrai nebus – ji yra pabaigta ir išbaigta. Tęsti tą pačią istoriją būtų nebeįdomu, net ir tuo atveju, jei ji taptų geriausia ar labiausiai perkama metų knygą“, - sako A. Kavaliauskaitė.

Knygos „Du gyvenimai per vieną vasarą“ autorė Akvilė Kavaliauskaitė – laidos „Emigrantai“ kūrėja, TV scenaristė ir buvusi žurnalo „Panelė“ žurnalistė, puikiai valdanti tiek plunksną, tiek ir aštrų liežuvį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių