„Christie's“ aukcione skaitmeninis meno kūrinys parduotas už 69,3 mln. dolerių

Amerikiečių menininko Beeple'o (Biplo) skaitmeninis koliažas ketvirtadienį aukcione buvo parduotas už rekordinę 69,3 mln. dolerių (57,9 mln. eurų) sumą, paskelbė „Christie's“, virtualiajam menui sparčiai įsitvirtinant kaip naujam – ir labai pelningam – žanrui.

Kūrinys „Everydays: The First 5,000 Days“ tapo brangiausiu visų laikų „neapkeičiamu atpažinties ženklu“ (NFT) – kolekcionuojamu skaitmeniniu turtu, kai naudojantis blokų grandinės technologija skaitmeninis darbas paverčiamas unikaliu objektu.

Pasak „Christie's“, Beeple'as – menininkas iš Čarlstono Pietų Karolinoje, kurio tikrasis vardas yra Mike'as Winkelmannas (Maikas Vinkelmanas) – dabar yra tarp trijų labiausiai vertinamų tebegyvenančių menininkų. Kiti šiai trijulei priskiriami kūrėjai yra Jeffas Koonsas (Džefas Kunsas) ir Davidas Hockney (Deividas Hoknis).

Šiandienos rezultatas yra garsus raginimas visiems skaitmeninio meno kūrėjams. Jūsų darbai turi vertę.

Beeple'as pareiškime rašė, kad jo darbas JPG faile „profesionalumu, prasme, niuansais ir tikslais“ pasižymi kaip ir „bet kuris ant fizinės drobės atliktas darbas“.

„Menininkai daugiau kaip 20 pastarųjų metų naudoja aparatinę ir programinę įrangą, kurdami meno kūrinius ir platindami juos internete, bet iki šiol nebuvo realaus būdo iš tikrųjų juos turėti ir kolekcionuoti. Atsiradus NFT tai pasikeitė, – sakė jis. – Manau, kad matome kito meno istorijos skyriaus pradžią.“

„Everydays“ sukurtas remiantis 2007-ųjų gegužės 1-ąją prasidėjusiu projektu. Tuomet Beeple'as buvo nuobodžiaujantis svetainių dizaineris ir ėmė kurti po meno darbą kasdien, be pertraukų, norėdamas tobulinti savo piešimo ir grafinio dizaino įgūdžius.

Po 5 tūkst. dienų visi darbai nuo menininko dėdės Jimo (Džimo) atvaizdo iki paveikslų, vaizduojančių JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), animacinį herojų Bazą Šviesmetį ar popmuzikos karalių Michealą Jacksoną (Maiklą Džeksoną) – neretai distopinėse scenose – buvo surinkti į skaitmeninės formos „Everydays“.

Milijonai

Nuo 2007 metų Beeple'as subūrė kone 2 mln. sekėjų socialiniame tinkle „Instagram“ ir bendradarbiavo su garsiais prekės ženklais bei muzikantais, sužavėjęs juos savo vaizduotės kuriama grafikos visata.

Iki pastarojo meto jis nebuvo pardavęs jokio darbo savo vardu, bet galiausiai nauja technologija pavertė jį vienu madingiausių pasaulio menininkų.

NFT turi dokumentais patvirtintą kilmę, kurios negalima pakeisti ir kuri užtikrina autentiškumą bei galimybę juos turėti, kitaip nei dauguma kitos medžiagos internete, kur turinys lengvai kopijuojamas.

„Beeple'o sėkmė liudija šios besikuriančios rinkos laukiančias nuostabias galimybes. Šiandienos rezultatas yra garsus raginimas visiems skaitmeninio meno kūrėjams. Jūsų darbai turi vertę“, – sakė „Christie's“ šiuolaikinio meno specialistas Noah Davisas (Noa Deivisas).

„Christie's“ pranešė, kad dvi savaites trukusio aukciono įtemptas paskutines minutes stebėjo rekordiškai daug – 22 mln. – žmonių. Kaina išaugo varžantis pirkėjams iš 11 šalių.

Niujorke dirbantis patarėjas meno klausimais Toddas Levinas (Todas Levinas) laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad jaučia prieštaringus jausmus dėl parduoto Beeple'o kūrinio.

„Viena vertus, nepaprastai jaudinama matyti istorinį lūžio tašką. Kita vertus, su tuo susijusi pinigų suma galėtų iškreipti atsirandančią rinką ir jai pakenkti“, – sakė jis.

Vasario pabaigoje kitas Beeple'o darbas „Crossroads“ virtualių darbų platformoje „Nifty Gateway“ buvo perparduotas už 6,6 mln. dolerių (5,5 mln. eurų). Beeple'as gavo 10 proc. dalį.

Jo animacinis kūrinys, kurį jis pats spalio pabaigoje pardavė už simbolinį dolerį, neseniai buvo nupirktas už 150 tūkst. dolerių (125,3 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunui

Kaunui portretas
Cia ateitis

Kaunas

Kaunas portretas
Žmonės klausykit, kas čia per šūdas.... ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių