Berlyno kino festivalyje – pokyčiai: atšauktas Alfredo Bauerio apdovanojimas

Berlyno kino festivalio organizatoriai atšaukė prestižinį Alfredo Bauerio apdovanojimą paaiškėjus, kad pirmasis festivalio direktorius A. Baueris buvo aukšto rango nacis.

Laikraščio „Die Zeit“ tyrimas atskleidė A. Bauerio poziciją nacių partijoje, savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė organizatoriai.

Jie paminėjo trečiadienį paskelbtą „Die Zeit“ straipsnį, „galinti pateikti naujos informacijos apie Alfredo Bauerio, Berlyno tarptautinio kino festivalio pirmojo direktoriaus, vaidmenį nacionalsocialistų kino politikoje“.

„Šių šaltinių interpretacija rodo, kad jis nacių laikais užėmė reikšmingus postus. Atsižvelgdama į šias naujas išvadas Berlinalė tuojau pat sustabdys „Alfredo Bauerio Sidabrinio lokio apdovanojimą“, – nurodė organizatoriai.

„Sveikiname tyrimą ir jo publikavimą... ir pasinaudodami proga pradėsime nuodugnesnį tyrimą dėl festivalio istorijos, padedami išorės ekspertų“, – pridūrė organizatoriai.

„Die Zeit“ atliko kruopštų tyrimą, kurio metu buvo peržiūrėti nacionaliniai archyvai. Nustatyta, kad A. Baueris, kuris Berlyno kino festivaliui vadovavo 1951–1976 metais, užėmė aukštą postą nacių propagandos ministro Josepho Goebbelso (Jozefo Gebelso) galingoje Reicho kino valdyboje.

Laikraštis taip pat nustatė, kad A. Baueris priklausė nacių partijai ir buvo „entuziastingas SA narys“. SA buvo partijos sukarintas sparnas „Sturmabteilung“.

Jis taip pat vaidino svarbų vaidmenį sekant aktorius, prodiuserius ir kitus kino industrijos, kurią J. Goebbelsas kontroliavo geležiniu kumščiu, narius.

Po Antrojo pasaulinio karo A. Baueris stengėsi ištrinti visus savo nacistinės praeities pėdsakus ir net pasakodavo, kad priešinosi režimui, rašė „Die Zeit“.

Šešeri metai po režimo žlugimo ir karo pabaigos jis buvo paskirtas Berlinalės direktoriumi ir padėjo festivaliui tapti vienu iš trijų didžiausių kino festivalių pasaulyje, drauge su Kanais ir Venecija.

A. Baueriui 1986 metais mirus, buvo įsteigtas jo vardo apdovanojimas už ypatingas inovacijas. Šį apdovanojimą yra gavę tokie filmai kaip Alaino Resnais (Aleno Renė) 2014 metų „Rilio gyvenimas“ (Aimer, boire et chanter) ir Zhang Yimou (Džang Imu) 2003 metų filmas „Bevardis“ (Ying xiong).

Šiemetinio festivalio, kuris prasidės vasario 20 dieną, žiuri vadovaus britų aktorius Jeremy Ironsas (Džeremis Aironsas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių