Banksy prarado prekių ženklo teises į vieną iš savo garsiausių kūrinių

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos gatvės menininkas Banksy (Banksis) pralaimėjo dvejus metus trukusią kovą su atvirukus gaminančia bendrove dėl teisės atvaizduoti vieną iš menininko grafičių – „Gėlių metiką“, ES pareigūnams pareiškus, kad menininko anonimiškumas reiškia, jog jo negalima identifikuoti kaip piešinio savininko.

Ispanijoje įsikūrusios ES intelektinės nuosavybės tarnybos (EUIPO) nutarimas yra susijęs su vienu garsiausių Banksy darbų, vaizduojantį protestuotoją, vietoj Molotovo kokteilio metantį gėlių puokštę, kuris pirmą kartą pastebėtas ant sienos Jeruzalėje 2005 metais.

Paslaptingasis menininkas, kurio ikoniniai grafičiai atsiranda vos per naktį ant įvairių pastatų sienų visame pasaulyje, 2014 metais įgijo ES prekių ženklo teisės į minėtą atvaizdą.

Visgi prieš dvejus metus bendrovė „Full Color Black“, gaminanti sveikinimo atvirukus ir pageidavusi panaudoti atvaizdą, pateikė ieškinį, teigdama, kad prekių ženklo teisės buvo gautos nesąžiningai, nes menininkas niekada neketino jo naudoti prekėms ar paslaugoms.

„Akivaizdu, kad kai [Banksy] pateikė paraišką dėl Europos Sąjungos prekių ženklo, jis neketino jo naudoti komercializavimui ar paslaugų teikimui“, – konstatavo teisėjų kolegija, teigdama, kad menininko anonimiškumas šiuo atžvilgiu jam neatnešė naudos.

„Akivaizdu, kad Banksy padėtis, susijusi su teise į kūrinį „Gėlių metikas“ yra kebli. Norint apsaugoti teises pagal autorių teisių įstatymus, jis turėtų atsisakyti anonimiškumo, o tai pakenktų jo asmenybei“, – pareiškė teisėjai.

„Menininko negalima identifikuoti kaip neginčijamo tokių kūrinių savininko, nes jo tapatybė slepiama“, – pridūrė teisėjai.

Pasak teisėjų kolegijos, Banksy pateikė paraišką dėl teisių į prekių ženklą norėdamas apsaugoti „teisėtas teises į [meno kūrinį], nes negalėjo remtis autorių teisėmis, tačiau tai nėra prekių ženklo funkcija“.

Praėjusiais metais Banksy pietų Londone atidarė nedidelę parduotuvę, pavadintą „Gross Domestic Product“, teigdamas, kad parduotuvės atidarymo tikslas buvo išspręsti ginče iškeltas problemas – iš esmės siekiant parodyti, kad jis naudoja prekių ženklą, tačiau teisėjų kolegija šio argumento taip pat nepalaikė.

ES teisėjų kolegija nusprendė, kad prekių ženklas yra negaliojantis ir įpareigojo Banksy bei jo teisėtą atstovą padengti „Full Color Black“ patirtas išlaidas ir mokesčius.

Menininkas turi du mėnesius apskųsti sprendimą.


Šiame straipsnyje: Gėlių metikasBanksymenininkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių