Baltijos kelio diena: režisierių filmai nutiesia tiltus tarp Baltijos valstybių

Šią savaitę, trečiadienį, prasidėjo Baltijos šalių kino dienos, sujungiančios tris Baltijos valstybes: Lietuvą, Latviją ir Estiją. Trečią kartą organizuojamos Baltijos šalių kino dienos šiais metais dedikuotos trisdešimtosioms Baltijos kelio metinėms.

Estijoje ketvirtadienį žiūrovams pristatytas režisieriaus Arūno Matelio filmas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“.

Latvijoje Baltijos šalių kino dienos buvo atidarytos naujausiu Audriaus Stonio ir Kristinės Briedės filmu „Laiko tiltai“, kuris pasakoja apie Baltijos dokumentinio kino poetinę prigimtį ir grožį.

Lietuvoje filmas „Laiko tiltai“ kino teatruose žiūrovams bus pradėtas rodyti jau nuo penktadienio.

Išskirtinis filmo „Laiko tiltai“ seansas penktadienio vakarą įvyks ir „Kine po žvaigždėmis“ Valdovų rūmų kieme. Prieš filmo seansą žiūrovų lauks ypatinga staigmena. Bus parodytas prieš trisdešimt metų režisierių A. Stonio ir A. Matelio sukurtas bendras filmas „Baltijos kelias“.

Šis trumpametražis jų abiejų debiutinis filmas tapo režisierių ilgalaikio ir išskirtinio kūrybinio bendradarbiavimo pradžia.

Menas ir kinas teikė žmonėms viltį, laisvės ir teisingumo siekį.

Dešimties minučių dokumentinis filmas fiksuoja Baltijos kelio vaizdus, kurie visiems laikams įėjo į mūsų šalies istoriją, tačiau ne visi žino, kad šie visiems gerai žinomi dokumentiniai kadrai buvo užfiksuoti tuo metu tik pradedančių būsimų kino meistrų.

„Menas, o kartu ir kinas, sovietmečiu buvo tarsi laisvės kelias, kaip rugpjūčio 23 d. Baltijos kelias, kurį fiksavome kartu su Audriumi. Menas ir kinas teikė žmonėms viltį, laisvės ir teisingumo siekį. Iš meno žmonės sėmėsi stiprybės, jo kūrėjai buvo savotiški Sąjūdžio pirmeiviai. Apie tai kalba Audriaus „Laiko tiltai“ herojai ir pats filmas. Noras kalbėti, bet negalėjimas sakyti tiesos, dokumentikoje, kuri turėjo būti propaganda, iš esmės suformavo tą unikalią kino bangą – Baltijos poetinę dokumentiką, kuri yra gyva ir šiandien“, – sako filmo „Laiko tiltai“ prodiuseris A. Matelis.

Filmas „Laiko tiltai“ jau buvo pristatytas ir įvertintas daugelyje tarptautinių kino festivalių. Prieš mėnesį į Lietuvą atkeliavo prestižiniame A klasės tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje filmui atitekęs pagrindinis festivalio apdovanojimas.

Filmas „Laiko tiltai“ – bendras Baltijos šalių projektas, kurį prodiusavo A. Matelis, Algimantė Matelienė („Studio Nominum“, Lietuva), Uldis Cekulis („VFS Films“, Latvija) ir Riho Vastrik („Vesilind“, Estija) bei parėmė Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Estijos kino institutas, prestižiniai Europos kino fondai „Eurimage“ ir „Media“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Latvijos ir Estijos nacionalinės televizijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių