Antrojoje tetralogijos knygoje „Žiema“ A. Smith palies XX amžiaus problemas

  • Teksto dydis:

Praėjus metams po pirmosios škotų rašytojos Ali Smith tetralogijos dalies „Ruduo“, skaitytojai knygynuose jau gali rasti antrąjį kūrėjos romaną – „Žiema“. Abi knygas iš anglų kalbos vertė Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

„Žiema“ – ne tik dikensiško užmojo šeimyninė drama, bet ir kaitos – metų laiko bei socialinio-politinio klimato – alegorija. Tai talpus, žaismingas, kupinas subtilaus humoro, įvairius laikotarpius apimantis romanas.

Jame autorė paliečia XX a. paskutinio dešimtmečio protestų, breksito, ekonominės krizės, globalios migracijos ir ekologines problemas, jos romano audinyje aptiksite ir abstrakčiosios skulptūros kūrėjos Barbaros Hepworth gyvenimo epizodų, ir šekspyriškų aliuzijų, bet didžiausią dėmesį A. Smith skiria kasdienėms patirtims, išgyvenimams ir žmonių tarpusavio santykiams.

Besniegės Kalėdos šalčio sukaustytame Kornvalyje. Prie šventinio stalo susitinka ilgalaikės nesantaikos draskomos šeimos nariai. Romano centre – Sofija, buvusi sėkminga verslininkė, kuri dabar gyvena viena didžiuliame name.

Merginos paliktas jos sūnus Artas, tinklaraštyje rašinėjantis apie prasimanytas patirtis gamtoje. Įžvalgi ir jautri mergina Liuksė, autobuso stotelėje Arto įkalbėta suvaidinti jo mylimąją. Ir Airisė – Sofijos sesuo, politinė aktyvistė, su kuria šeima buvo nutraukusi ryšius. Knygoje netikėtais rakursais atskleidžiama trijų susvetimėjusių žmonių ir apsimetėlės istorija.

Nors A. Smith nesiima griežtų vertinimų, jos proza nepaviršutiniška, poetiška, vizuali ir juslinga. O labiausiai autorei rūpi tai, kaip nūdieniame naujųjų technologijų pasaulyje kinta žmogiškumo, nuoširdumo ir artumo, atjautos ir atsakomybės suvokimas.

Romaną „Žiema“„Metų knyga“ nominavo tokie leidiniai kaip „The Times“, „The Guardian“, „The Observer“, „The Daily Telegraph“, „The Evening Standard“ ir „The New York Times“. Kūrinys įtrauktas į „The British Book Award“ trumpąjį sąrašą.


Šiame straipsnyje: Ali Smithžiemanauja knyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių