Vilniaus aukcionas Klaipėdoje intriguoja jūros tematika

Penktadienį Klaipėdos dailės parodų rūmuose įvyks XIV Vilniaus aukcionas, kuriam pateiktus meno kūrinius buvo galima apžiūrėti nuo trečiadienioį.

Vilniaus aukcionas pirmąkart svečiuojasi Klaipėdoje ir meno gerbėjų bei kolekcininkų dėmesiui pateikė kultūrinę, meninę ir istorinę reikšmę turinčių 153 kūrinių rinkinį dominuojančia jūros tema. Pristatomi ekspresija, spontaniškumu, spalvomis, jautrumu, melancholija, poezija ar savita istorija persmelkti tapybos, grafikos, piešinių, istorinių žemėlapių, antikvaro meno kūriniai, kurių kainos svyruoja nuo 150 iki 15000 litų

Aukciono rinkinio centre – pripažintų išeivijos dailininkų Adomo Galdiko, Vytauto Kasiulio, Vytauto Igno, Antano Tamošaičio, taip pat vieno ryškiausių išeivijos menininkų ir šiandien kuriančio Paryžiuje Prano Gailiaus darbai. Pastarojo dailininko kūrinyje „Jūra“ („La Mer“) pagal O.Milašiaus eiles įkūnytas ypatingas poetinio žodžio ir piešinio linijų bangavimo santykis ir įprasmintas autorinės knygos pavidalu.

„Šių autorių kūriniams ilgai teko laukti galimybės sugrįžti į Lietuvą, tad turime unikalią progą juos pasiūlyti Lietuvos meno kolekcininkams aukcionuose Vilniuje ir Klaipėdoje“, – teigė jų organizatorės agentūros „Meno rinka“ rinkodaros vadovė Inesa Kuliavaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad atskirą aukciono ekspozicijos dalį sudaro Jono Buračo (1898–1979) 1977 m. Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje surengtos parodos kūrinių pristatymas. Menotyrininkų teigimu, šio dailininko kūryba šiandien reikšminga savo meistriškumu, ištikimybe gamtai ir žmogui. Nuoširdūs, profesionaliai atlikti peizažai yra beveik egzotika – taip dabar niekas nebetapo. Bet tokia tapyba yra ta klasika, iš kurios pravartu pasimokyti ne tik tapytojams, bet ir meno vertintojams ar mėgėjams.

Taip pat aukcione bus Kauno meno mokyklos atstovų bei iš Klaipėdos kilusių žymių dailininkų plenerinės tapybos darbų. Bus galima įsigyti Rimvido Jankausko-Kampo, Leono Katino, Lino Katino, Solomono Teitelbaumo, Igno Budrio, Teodoro Kazimiero Valaičio ir kitų į Lietuvos dailės istoriją įėjusių autorių kūrinių.

Visus juos galima apžiūrėti prieš aukcioną surengtoje ekspozicijoje. Registruotis aukcionui galima internetu www.menorinka.lt arba aukciono vietoje. Aukciono katalogą galima įsigyti „Meno rinkos“ agentūros biure Vilniuje, Ligoninės g. 4 arba peržiūrėti internete.

XIV Vilniaus aukcionas vyks rugpjūčio 20 d. 19 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2). Įėjimas - nemokamai, bet tik užsiregistravus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių