Uostamiesčio Baroti galerijoje – trijų Vilniaus tapytojų monologai

Baroti galerijoje Klaipėdoje penktadienį atidaroma jaunų menininkų iš Vilniaus – Danieliaus Rusio, Justo Pranevičiaus ir Dovydo Alčauskio – tapybos darbų paroda „Trys monologai“.

„Tapydamas daugiau naudojuosi intuicija, ir tai mane artina prie italų metafizikų, kurie ir yra mano kūrybos inspiratoriai. Man tapymas reiškia nesibaigiantį mąstymą ir abejones. Tai ir yra tikrasis tapybos turinys, kuris būna baigtas tik tam kartui iki kito mąstymo seanso, kad vėl būtų tęsiamas, pertapomas, „permąstomas“. Tai tarsi dienoraščio rašymas“, – teigė 1965 m. Klaipėdoje gimęs, o dabar Vilniuje gynenantis ir kuriantis D.Rusys.

1989-aisiais gimęs Telšiuose D.Alčauskis tapo peizažus: „Tapyboje laikausi klasikinės pozicijos: bandau įsižiūrėti į prieš mane besiskleidžiantį vaizdą ir jį apmąstyti tapydamas. Todėl mane labai domina tokie klasikai kaip Polis Sezanas, Van Gogas, Morandis ir Vladas Eidukevičius. Tokia pozicija priverčia ne pasyviai stebėti vaizdą, o jį analizuoti drobėje. Tapyba man yra meditatyvus aktas. Parodoje Klaipėdoje pristatysiu 2012-ųjų vasarą nutapytus peizažus. Šiuose darbuose siekiau akcentuoti pačią tapybą, spręsti tapybos prigimtines problemas, taip pat išlaikyti atpažįstamą užuominą į tikrovę. Objektai paveiksluose ne tik pasakoja kažkokią istoriją, bet ir atlieka labai svarbų struktūrinį vaidmenį. Šiuos objektus įvardyti būtų ydinga, nes jie čia nėra tai, kas yra tikrovėje. Stulpas paveiksle viso labo tik dažų brūžis, medis – irgi, kaip ir dangus, ir žemė. Taigi paveikslas turėtų būti suvoktas kaip savarankiškas darinys, nes neatkartoja tikrovės, o atskleidžia pats savo tikrovę. Šiuos paveikslus nutapiau savo senelių vienkiemyje. Manau, jog priešais esantis vaizdas juos panardindavo į meditaciją ir švelnią melancholiją: kažkur į tolumą einantys stulpai, šieno ritiniai, akinantys savo baltumu, vis skirtinga šviesos kuriama nuotaika... Aš panorau užčiuopti tą nuotaiką drobėje ir pabandyti pajausti protėvių dvasią, plevenančią virš laukų“.

J.Pranevičius 1989 m. gimė Visagine. „Kūryboje stengiuosi gilintis į kasdienius dalykus, aplinkos įtakas ir asmeninius potyrius, perteikdamas tai nekonkretizuotomis užuominomis. Taip, kad kiekvienas žiūrovas galėtų susikurti savą paveikslo istoriją, susijusią su asmeninėmis patirtimis“, – sakė jis.

Trijų dabar sostinėje kuriančių tapytojų vernisažas uostamiestyje – 18 val. Jų parodą Baroti galerijoje bus galima apžiūrėti iki balandžio 18 d.

(Titulinėje nuotraukoje – D.Rusio paveikslas „Be pavadinimo“.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių