Teatre „Raganiaus“ herojai prabilo dzūkiškai

Alytaus miesto teatre – premjera Vinco Krėvės „Raganius“. Veikėjai į žiūrovus prabilo dzūkiškai, praneša LTV „Panorama“.

Pasak spektaklio režisierės, V. Krėvė pasirinktas neatsitiktinai – šis klasikas buvo labiausiai įsigilinęs į lietuvių buitį ir sielą, ir tai perteikė savo kūriniuose.

„Tarmiškai todėl, kad ieškom kažkokio savo veido. Ir taip galim apie save pareikšti, kad esame Dzūkijos sostinės teatras. Nė vieno neturime tarmiškai vaidinamo spektaklio, tai iššūkis“, – sako Alytaus teatro režisierė Dalia Kymantaitė.

Pasak aktorių, išmokti tekstus dzūkiškai nebuvo lengva.

„Kitų rozų tai tep atrodydavo, kap užsienio kalbu raik šnekėc, viskų reikėjo tep mincyse pervers, prisminc vaikystį, kap šnekėjo mūs diedeliai, mano dieduliai tai buvo nuog Leipalingio, tai ten kitokai ta šnekta“, – tarmiškai prašneko viena spektaklio aktorė.

V. Krėvės „Raganiaus“ temos pasak režisierės aktualios ir šiandien. V. Krėvės herojai žiūrovus sugrąžina prie tautos šaknų, dvasinių vertybių, kurios leidžia žmogui pasijausti laisvam ir parodo, kas yra tiesa ir kokia gali būti paprasto kaimo žmogaus laimė, jeigu jo sąmonės nebūtų paralyžiavęs supaprastintas bažnyčios mokymas apie dievybę, gamtą ir žmogų.

„Ta literatūra didelė ir neišsemiama, negaliu sakyti, kad mums viskas pavyko, bet mes einame ta linkme, turime tą autoriaus kodą ir siekiame, kad būtume krėviški“, – sako D. Kymantaitė.

„Man raganius yra ir fosilija, tie senukai, perliukai, kurie vaikščiojo po kaimus, kurie buvo pakankamai pagoniški, išsaugoję ne kažkokius burtus, o patirtį, išmintį seno žmogaus. Ir tas raganius yra toks žmogus, kuris galėjo kažką pasakyti, bet ne viską pasakė ir palikti norėjo, bet ne viską ir perdavė“, – teigia pagrindinio vaidmens atlikėjas Vidas Baškius.

Tai pirmas Alytaus miesto teatro spektaklis tarmiškai.


Šiame straipsnyje: teatrasspektakliskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių