Pažymės Pasaulinę pinhole fotografijos dieną

Lietuvos pinhole fotografai Pasaulinę pinhole fotografijos dieną kartu pažymės pirmą kartą, o jų susitikimo vieta pasirinktas uostamiestis.

Nuo 2001 m. paskutinį kiekvieno balandžio sekmadienį pažymima Pasaulinė pinhole fotografijos diena. Tuomet paties archajiškiausio fotografavimo būdo entuziastai rengia kolektyvines parodas, dirbtuves, o didžiausias fotografijų archyvas kaupiamas ir saugomas tinklapyje www.pinholeday.org.

Sekmadienį 15 val. Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje (Tomo g. 7) vyks pinhole fotografijos entuziastų iš visos Lietuvos kolektyvinės parodos atidarymas. Parodos organizatorius Juozas Kalnius pats pinhole užsiima jau porą metų, kaip pats pusiau juokais, pusiau rimtai sakė, „fotografuoti su skaitmeniniu fotoaparatu nepavyko, tad nutariau tai daryti su degtukų dėžute“. Anot parodos rengėjo, pinhole fotografija dažniausiai domisi jaunoji karta. Šis būdas labai patrauklus vien dėl to, kad kūrėjai patys gali pasigaminti kameras, o tą darant įmanomas labai platus eksperimentų laukas (degtukų, arbatos dėžutės, lagaminai, ar visas kambarys kaip viena didelė pinhole kamera).

Pats archaiškiausias fotografavimo būdas nereikalauja jokių specialių techninių priemonių ir sudėtingų optinių prietaisų. Pinhole fotografijai užtenka pačios paprasčiausios sandarios dėžutės, kurios vienoje sienelėje padaroma adatos dūrio dydžio skylutė, o priešingoje pritvirtinama šviesai jautri medžiaga. Šitoks paprastumas gali būti apgaulingas, nes gaunamų atvaizdų įvairovės neapriboja priemonės paprastumas, priešingai pinhole technika sukurtos fotografijos pasižymi labai plačiomis raiškos galimybėmis. Nuo tobulų urbanistinių ar gamtos peizažų iki vitališkų šviesos pliūpsnių, nuo monochrominių romantizuotų portretų iki ekspresyvių spalvinių dermių.

Proginė parodos specifika lemia tai, kad ji nėra pernelyg rimta ir pretenzinga, tad joje dalyvauja įvairios patirties fotografai. Tai parodos lankytojui žada spontanišką nuotykį ir reginių šventę. Nes, kaip sako patys pinhole fotografai, „nėra lęšių - nėra problemų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių