Nauja knyga suteiks progą pasikalbėti apie lietuvių etiketą

Ketvirtadienį Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje vyks knygos „Lietuvių etiketas ir bendravimo kultūra XX amžiuje“ pristatymas.

Renginyje dalyvaus knygos autorė doc. dr. Andželika Bylaitė-Žakaitienė, etnologai prof. dr. Rimantas Balsys, doc. dr. Rasa Račiūnaitė-Paužuolienė,  doc. dr. Lina Petrošienė, Klaipėdos universiteto leidyklos direktorė Lolita Zemlienė. Muzikuos: postfolkloro grupė „Gyvata“ (vad. Elena Trečiokaitė.)

A.Bylaitės-Žakaitienės knyga „Lietuvių etiketas ir bendravimo kultūra XX amžiuje“, anot ją išleidusios Klaipėdos universiteto leidyklos direktorės L.Zemlienės, galėtų sudominti ne vien mokslininkus, bet ir paprastus skaitytojus. Joje analizuojamas XX a. Lietuvos kaimo gyventojų etiketas – kaip jie šventė, vienas kitą sveikino ir koneveikė...

Monografijoje nagrinėjama etnoetiketo ir bendravimo kultūros tema etnografiniu požiūriu įveda skaitytoją į naują lietuvių nacionalinės kultūros bendravimo specifikos tyrinėjimą. Šiam specifiškumui atskleisti išsamiai gvildenami lietuvių etiketo – kaip paprotinio kultūros reiškinio ir simbolinių ženklų sistemos – aspektai: verbalinio bei neverbalinio bendravimo reikalavimai, jų taikymo sritys kasdieniuose rutiniškuose žmonių santykiuose (pasisveikinimuose, atsisveikinimuose, sugyvenimo normose ir pan.). Atkreipiamas dėmesys ir į nusižengimus etiketo normatyvinėms funkcijoms.

Minėtiems aspektams aptarti knygoje chronologiškai pasirinktas visas praeito amžiaus šimtmetis. Jis ne tik išryškina pagrindinius lietuvių etiketo ir bendravimo kultūros raiškos savitumus, bet ir regioninius skirtumus, jų pakitimus laike bei erdvėje, atskleidžia XX a. elgsenos ir kultūrinių inovacijų santykį Lietuvos kaimuose bei miesteliuose, liudija tradicijos ir modernumo sankirtą lietuvių etninėje kultūroje.

Knygos pristatymas visuomenei – kovo 14 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių