Klasikinės muzikos ir džiazo sąskambiai susilies žydų dainose

Operos solistas tenoras Rafailas Karpis, pianistas Darius Mažintas, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas (nuotraukoje) ir saksofonininkas Petras Vyšniauskas antradienį Klaipėdos publikai pristatys projektą „Malda“, kuriame atliks aranžuotas žydų dainas jidiš ir hebrajų kalbomis.

Prisilies prie šaknų

R.Karpis teigė, kad šiuo projektu gali prisiliesti prie savo šaknų ir įprasminti iki Antrojo pasaulinio karo egzistavusią žydų kultūrą. Daugelio dainų tekstų autoriai glaudžiai susiję su Vilniaus ir tuometės Lietuvos istorija, jie buvo aktyvūs kultūros veikėjai. Tad klausytojai turės unikalią galimybę išgirsti retai atliekamus nepaprasto grožio ir turinio kūrinius.

Rafailas pasakojo šias dainas girdėjęs nuo vaikystės, jas dainuodavo močiutė ir tėvai. Studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje metais jas atlikti skatino ir dėstytojai. Dainų turinys ir prasmės atlikėjui atsiskleidė pamažu, tai padėjo suvokti tuometės Lietuvos žydų bendruomenės gyvenimą: „Iš dainų gali susikurti įspūdį, įsivaizduoti, kaip viskas atrodė tais laikais“.

Idėja surinkti dainų repertuarą jidiš ir hebrajų kalbomis kilo jau seniai. Rafailas ir Darius buvo kurso draugai, tad pianistas susidomėjo dainininko atliekamomis žydų dainomis. Dainas atlikėjai rinko keletą metų, kol parengė bendrą programą. Joje skamba kūriniai, sukurti nuo XIX a. pabaigos iki XX a. vidurio. Šią dainų programą jie jau įrašė ir planuoja išleisti kompaktinę plokštelę.

Mirštančia kalba

Mintis atlikti žydų dainas netradicinės sudėties ansamblyje ir nuspalvinti šią muziką džiazo spalvomis kilo A.Gotesmanui. Pirmą kartą visi kartu jie šią programą pateikė pernai Joniškio sinagogoje.

Pasak D.Mažinto, Klaipėdoje atlikėjai pristatys publikai istorinį muzikinį paveldą, padės prisiliesti prie tuomečio gyvenimo. „Prieškario metais Lietuvoje buvo plačiai paplitusi žydų kultūra ir jidiš kalba. Tuomet ja kalbėjo ir ne žydų tautybės inteligentai. Šiais laikais tai – mirštanti kalba. Net Izraelyje retai galima sutikti žmogų, mokantį šią senąją litvakų kalbą. Todėl vienas šios programos tikslų – prisiminti kadaise gyvavusią kultūrą, pristatyti publikai ne tik klasikinį dainų variantą (balsui ir fortepijonui), bet nuspalvinti jį džiazo improvizacijomis, taip dar labiau praturtinant šios muzikos skambesį“, – teigė Darius.

Dviejų žanrų jungtys

Programos ašimi taps žydų malda už mirusiuosius pagal M.Ravelio kūrinį „Kaddish“. Atlikėjų manymu, koncertas turėtų būti įdomus ne tik džiazo gerbėjams, bet ir tiems, kurie neabejingi klasikinei muzikai, taip pat tiems, kuriems įdomus šių dviejų žanrų junginys. Tai bus nepertraukiama, kreatyvinė muzikos sintezė, kuriama dviejų improvizuojančių džiazo atlikėjų ir dviejų klasikinės muzikos atstovų. Retai Lietuvoje skambančios dainos, nuspalvintos džiazo spalvomis, virs skambančia malda.

Koncertas vyks kovo 6 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 15, 20, 30 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių