Italijos dizaineriai Klaipėdoje veda kūrybines dirbtuves studentams

Ketvirtadienį 10 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre visuomenei bus pristatytas ką tik įsteigtas Vilniaus dailės akademijos (VDA) Klaipėdos fakultetas ir kūrybinių dirbtuvių su Italijos dizaineriais procesas, dalyviai bei lektoriai.

Kitąmet savo veiklos 40-metį minėsiantis VDA Klaipėdos skyrius kovo 20-ąją VDA senato nutarimu tapo fakultetu, būsimiems studentams pasiūlysiančiu ne tik renovuotas buvusios Vydūno vidurinės mokyklos patalpas pačioje Klaipėdos senamiesčio širdyje, bet ir keturias naujas, perspektyvias studijų programas, turinčias plačias pritaikymo galimybes praktiniame gyvenime. Tai grafinis dizainas, interjero dizainas, šiuolaikinis menas ir medijos bei urbanistinis projektavimas.

VDA Klaipėdos skyrius yra tapęs neatskiriama miesto ir regiono kultūrinio gyvenimo dalimi ir net savastimi, jei kalbėsime apie gausų būrį išugdytų gabių Lietuvos ir pasaulio menininkų ir dizainerių bei stipriai įtvirtintus dizaino mokyklos pamatus. Tikima, kad VDA Klaipėdos fakulteto steigimas taps reikšmingu Vakarų regiono, kaip kūrybiškos erdvės, transformacijos įvykiu, išsiplėtosiančiu iki svaraus kūrybinių inovacijų centro.

Siekdamas užtikrinti tarptautinių ryšių plėtrą, VDA Klaipėdos fakultetas kartu su bendraminčiu italų architektu ir kritiku Luca Diffuse (Italijos paviljono XIII tarptautinėje architektūros parodoje Venecijos bienalėje (2012) bendraautorius) ir vienu svarbiausių Italijos architektūros, meno ir dizaino žurnalų „Abitare“ (www.abitare.it) įkūrė vizualiųjų tyrimų laboratoriją „Vokas“ (www.vokas.net). Laboratorijos partneris – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras.

Kovo 18–23 dienomis Klaipėdoje vyksta šios laboratorijos audiovizualinės raiškos kūrybinės dirbtuvės „Nuo archyvo iki troškimo“ kartu su žymiausiais šių dienų Italijos architektais, dizaineriais ir žurnalistais.

Kaip pasakojo VDA Klaipėdos fakulteto projektų koordinatorė Goda Giedraitytė, šios laboratorijos partnerių tikslas – Klaipėdoje organizuojamų kūrybinių dirbtuvių metu pradėti jungtinio miesto gyventojų, gamtos, pastatų, garsų ir atmosferų audiovizualinio archyvo kūrimą. Kūrybinėse dirbtuvėse, kurios vyksta Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro administruojamose Meno kiemo dirbtuvėse, dalyvauja trys dešimtys VDA Klaipėdos fakulteto studentų.

Kūrybinės dirbtuvės organizuojamos keliais etapais ir jas rengia skirtingi menininkai. Paulas Paperis veda fotomeno ir videomeno seminarą, kurio tikslas užfiksuoti Klaipėdos žmones, gamtą, pastatus, miesto formas bei objektus šiandienos ir istorijos tėkmėje. Architektas, kompozitorius ir tyrėjas Nicola’s Di Croce organizavo audioseminarą, kurio metu studentai mokosi įrašyti bei redaguoti garsinę informaciją. Grafikos dizainerio Emilio Macchia tipografijos laboratorijoje visa surinkta informacija sisteminama ir vizualizuojama.

Archyvas orientuotas į ilgalaikę perspektyvą, todėl atskiri sukaupti faktai bus papildomi autorių komentarais ir redakcijomis. Tokiu būdu archyvas ne tik pasipildys nauja informacija, bet ilgainiui, atsižvelgiant į grafinį – emocinį poreikį ir įvertinus duomenų išsaugojimo galimybes, pakeis pirminį formatą. Šiuo atveju laboratorija „Vokas“ siūlo dvi versijas: simbolinę ir nuoseklią archyvinių kortelių ir skaitmeninę, korteles sugeneravusių priemonių (foto-, video-, audio-, interviu), versiją. Visa procesinė archyvo medžiaga kūrybinių dirbtuvių metu eksponuojama Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro galerijoje ir publikuojama internete: http://www.vokas-zine.com/.

Kovo 24–28 dienomis „Vokas“ laboratorija persikels į VDA Nidos meno koloniją, kur vadovaujami Valentinos Ciuffi (žurnalo „Abitare“ redaktorė) architektai ir kritikai – italas Luca Molinari (Italijos paviljono XII Venecijos architektūros bienalėje (2010) kuratorius, geriausias 2006 metų Italijos architektūros kritikas), ispanai Gonzalo Herrero Delicado (architektūros agentūros DOT direktorius ir Malagos universiteto lektorius) bei Fredy’s Massadas (btbW/Architecture įkūrėjas ir knygų apie šiuolaikinę architektūrą autorius) toliau plės sukurto archyvo dimensijas informacinės produkcijos generavimo (interviu ar laisvų pokalbių įrašinėjimas, kolektyvinis rašymas) ir redagavimo pagalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

seklys

seklys portretas
toli nuvede ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių