Geriausias 2010-ųjų Norvegijos filmas nukels į Velnių salą

Nuo gegužės 10 d. į kino ekranus išleidžiamas vienas geriausių pastarųjų metų skandinavų kino kūrinių. Tikrais faktais peremta norvegų režisieriaus Mariaus Holsto juosta „Velnių salos karalius“ („Kongen av Bastøy“, 2010 m.) pelnė ir kritikų, ir žiūrovų palankumą bei buvo pripažintas geriausiu 2010 m. Norvegijos kino filmu. Nuo gegužės 10 d. filmas bus rodomas „Skalvijos“ kino centre, o vėliau ir kino teatre „Pasaka“.

Filmas „Velnių salos karalius“ nukelia į 1915-uosius, į Norvegijos Bastioją, dar kitaip Velnių salą. Čia veikia šiurpus nepaklusnių berniukų internatas – nuo visuomenės atskirti jaunuoliai auklėjami sadistiniais metodais. Paaugliai baudžiami psichologiškai ir fiziškai, išnaudojami kaip nemokama darbo jėga, tačiau situacija pasikeičia, kai vieną dieną į salą išlaipinamas septyniolikmetis Erlingas. Jo drąsus būdas kelia kitų berniukų pagarbą, todėl netrukus jis susibičiuliauja su kitais vaikinais. Saloje ima bręsti paauglių maištas.

Filmo režisierius pasakoja, kad pirmą kartą  apie Velnių salą išgirdo dar augdamas. Vėliau vedinas smalsumo jis nuvyko į Nacionalinį archyvą, kur sklaidydamas senus dokumentus suprato, kad medžiaga yra labai tinkama dramatiškam filmo pasakojimui. Anot kino kūrėjo, filmas Norvegijoje sukėlė šoką.

„Šiandien mes didžiuojamės, kad esame malonūs ir mandagūs, kad stengiamės sukurti kitokias pataisų įstaigas, ypač skirtas ilgai kalintiems kaliniams. Todėl žmonės buvo šokiruoti, kai sužinojo, kad būta kitaip. Labai plačiai Norvegijoje rodytas filmas sukėlė tikrą sprogimą, jo premjera sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio. „Velnių salos karalius“ parodė, kas atsitinka uždarose institucijose, kai per daug galios atiduodama į vos kelių žmonių rankas. Tai vyksta ir šiandien“, – įsitikinęs „Velnių salos karaliaus“ autorius.

Pasak „Skalvijos“ kino centro direktorės Vilmos Levickaitės, filmas bus įdomus žiūrovui, norinčiam pasigilinti į tai, kaip žmones keičia jėga ir valdžia, kas juos priverčia kovoti už teisybę, iš kur kyla vidinė stiprybė ir atkaklumas, galiausiai, – apie jaunimo auklėjimo metodus ir jų pasekmes.

„Velnių salos karalius“ turėtų sudominti ir mačiusius švedų filmą „Blogis“ („Ondskan / Evil“, rež. Mikael Hafstrom, 2003 m.) – jaudinantį jėgos panaudojimo ir jos funkcionavimo visuomenėje paveikslą.

„Velnių salos karalius“ 2010 m. Norvegijos kino apdovanojimuose „Amanda“ buvo apdovanotas ne tik kaip geriausias filmas, bet ir už geriausią garso takelį, geriausią antraeilio vyro vaidmens atlikėją (akt. Stellan Skarsgård).



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
o kas mums iš to? Siūlot iš Kauno į Vilnių važiuoti filmo pažiūrėt?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių