Cz. Miloszas – ištisa planeta, teigia filmo kūrėjas

Ketvirtadienį pristatytas dokumentinis filmas „Česlovo Milošo amžius“. Filmas yra finalinis Czeslawo Miloszo metų Lietuvoje akordas.

Juo baigiama visus metus trukusi kultūrinė programa, skirta lietuvių kilmės Nobelio literatūros premijos laureatui atminti, praneša LTV „Panorama“

Režisierius Juozas Javaitis dokumentiniame filme „Česlovo Milošo amžius“ siekė atskleisti Cz. Miloszo gyvenimo ir kūrybos sluoksnius, pirmuosius reginius gimtuosiuose Šeteniuose, studijas Vilniuje, klajonių metus, istorinių sukrėtimų pažymėtą epochą ir grįžimą į Lietuvą po penkių dešimtmečių.

Filmas, pasak autorių, tarsi kelionė į vienintelio lietuvių kilmės Nobelio literatūros premijos laureato šimtametės odisėjos salas.

„Jis gyveno beveik 100 metų, norėjom apžioti 100-metį. Viliojantis dalykas parodyti ir asmenybę, ir epochą ir kūrybą. Pasirodė, kad apžiojom neįmanomą kąsnį. Kaip sako vienas iš filmo dalyvių, „Cz. Miloszas – tai kontinentas“, o aš sakyčiau,   kad tai ištisa planeta“, – kalbėjo režisierius Juozas Javaitis.

Filmas, teigia J. Javaitis, kartu ir dvasinė kelionė, į kurią poetą lydi artimai jį pažinoję žmonės literatūros mokslininkai, biografai, leidėjai, vertėjai: poeto asmeninė asistentė Agnieszka Kosinska,   žurnalistas, įsigijęs Cz. Miloszo namą Berklyje Markas Danneris,   Cz. Miloszo vertėjai Robertu Hassu, Natalija Gorbanevskaja, Tomas Venclova, Cz. Miloszo sūnus Antonis ir kiti.

„Filmavom penkiose šalyse. Pradėjom Lietuva, Nevėžio slėniu, gimtine, tęsiant Paryžiuje, Amerikoje, Kalifornijoje, kur Berklyje jis dirbo, Krokuvoje, kur gyveno paskutinį dešimtmetį. Paaiškėjo, kad Cz, Miloszas taip ilgai gyveno, kad visi jo draugai bendraamžiai mirė ankščiau, jis juos pergyveno. Teko filme kalbinti solidaus amžiaus žmonės, bet jie jaunimas, palyginti su Cz. Miloszu“, – teigė J. Javaitis.

Filmas sukurtas finansuojant Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijoms. Po premjeros ketvirtadienį, kitąmet filmas bus parodytas per Lietuvos televiziją. Filmas bus nemokamai išdalytas Lietuvos mokykloms. 

 


Šiame straipsnyje: MilošasČeslovas Milošas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių