B.Britteno kantata aidės pirmąkart Lietuvoje – Vilniuje ir Klaipėdoje

Šeštadienį Vilniuje, Šv. Kazimiero bažnyčioje, ir sekmadienį Klaipėdoje, Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje, skambės Benjamino Britteno kantata „Saint Nicolas“ – vienas įspūdingiausių šio kompozitoriaus vokalinio-simfoninio žanro kūrinių. Lietuvoje jis bus atliekamas pirmąsyk.

Kantata parašyta Lancingo koledžo (Saseksas, Anglija) šimtmečiui ir skirta atlikti mėgėjams ir profesionalams kartu. Studentų ir muzikų profesionalų pajėgomis pirmą kartą kantata ir atlikta Lancingo koledže 1948-aisiais, diriguojant pačiam kompozitoriui.

B.Rrittenas žinomas savo choriniais šedevrais, užimančiais solidžią vietą koncertų salių afišose – tai ir Lietuvoje ne kartą skambėję „A Ceremony Of Carrols“ („Kalėdinės giesmės“), Missa Brevis (trumposios mišios), „Jubilate Deo“, „Himnas šv. Cecilijai“ bei daugelis kitų. B.Brittenas ne be pagrindo laikomas chorinio žanro meistru – jo chorinė muzikinė kalba raiški ir spalvinga, nors šiuolaikiška ir išradinga, tačiau puikiai suprantama ir įtaigi, maksimaliai panaudojanti chorinės išraiškos galimybes.

Kantata „Saint Nicolas“ visiškai atitinka šiuos apibūdinimus ir pasižymi savitais patraukliais ypatumais. Visoje kantatoje su chorine ir orkestrine muzika įspūdingai susipina solisto tenoro – šventojo Nicolo – partija (šiame projekte ją atliks Algirdas Janutas). Nicolas iš amžių glūdumos pasirodo šiuolaikiniams maldininkams ir pats pasakoja savo istoriją – nuo gimimo iki mirties. Klausytojas mato raiškiai tapomus muzikinius paveikslus – ir Nicolo gimimą, ir pasišventimą Dievui, kelionę į Palestiną, audros jūroje sutramdymą, iškilmingą įšventinimą į vyskupus, stebuklingus šventojo darbus ir galiausiai jo mirtį. Kantata pasižymi muzikinio audinio įvairove ir dinamiškumu: atlikime, be solisto tenoro, dalyvauja suaugusiųjų ir vaikų chorai, vargonai, mušamųjų grupė, du fortepijonai, styginių orkestras. Muzikinių vaizdų, girdimų nuo altoriaus, iš galerijos, atliekamų kelių chorų ir solisto, kaita ir žaismas kuria įspūdingą muzikinę drobę, vaizdingai pasakojančią apie spalvingus šio šventojo, laikomo Kalėdų Senelio pirmtaku, darbus. Atlikimas reikalauja į vieną vietą suburti gana daug skirtingų ir profesionalių atlikėjų. Ypatingai reikli ir įspūdinga tenoro – šv. Nicolo – partija. Gal tai lemia, kad kūrinys nėra dažnai atliekamas, o Lietuvoje iki šiol ir neskambėjo.

Kantatą „Saint Nicolas“ Vilniuje ir Klaipėdoje atliks tenoras A.Janutas, Muzikos ir teatro muziejaus kamerinis choras „Cantemus“ bei J.Tallat-Kelpšos konservatorijos absolventų orkestras (abiejų vad. Laurynas Vakaris Lopas), Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos jaunimo choras (vad. Ingrida Bertulienė), vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur ir pianistai Onutė Malinauskienė bei Romas Kalvėnas. Vilniuje kantatą diriguos L.V.Lopas, Klaipėdoje – Arvydas Girdzijauskas.

Tarp kitko, Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos choras 2010-aisiais dalyvavo B.Britteno kantatą „Saint Nicolas“ atliekant Esene/Verdene, Vokietijoje (žr. nuotraukoje).

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje kūrinys skambės gruodžio 4 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių