Vokietis pripažintas kaltu dėl medžioklėje Ukmergės rajone sužaloto švedo

  • Teksto dydis:

Ukmergės teismas dėl medžioklėje sunkiai sužaloto švedo kaltu pripažino Vokietijos pilietį Ketelį Hainrichą B.

Jis nuteistas kalėti pustrečių metų, bausmės vykdymą atidedant vieniems metams.

Nelaimė įvyko 2016 metų lapkričio 15 dieną. Ukmergės rajono girioje surengtoje komercinėje medžioklėje 83 metų Vokietijos pilietis iš legaliai įvežto ginklo šovė į varomą šerną. Vietoj šerno, jis pataikė į gretimai stovėjusio 68 metų Švedijos piliečio pilvą.

Pareigūnai nustatė, kad sunkiai medžioklės kolegą sužalojęs medžiotojas ir nukentėjusysis įvykio metu buvo blaivūs.

Sužalotą užsienietį gelbėjo ir Ukmergės, ir Santariškių medikai. Sunkios būklės vyras buvo paguldytas į reanimaciją Santaros klinikose. Medikai sako, kad pirmą savaitę po sužalojimo nukentėjusiojo būklė buvo kritinė.

Už medžioklės taisyklių pažeidimą vokiečiui skirta administracinė bauda, be to, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo.

Kovo 15 dieną teismas paskelbė, kad byloje surinkti ir ištirti duomenys, pripažįstami įrodymais, visiškai patvirtino pareikštą kaltinimą.

Nustatyta, kad nelaimė įvyko Vokietijos piliečiui pažeidus saugaus elgesio medžioklės metu reikalavimus. Juose numatyta, kad pagrindinėje medžiotojų linijoje stovintis medžiotojas turi teisę šauti ne mažesniu kaip 30 laipsnių kampu nuo jos.

Aiškinantis įvykio aplinkybes nustatyta, kad nuo 1968 metų medžiojantis vokietis šaudamas į šerną šovė mažesniu nei 30 laipsnių kampu pagrindinės medžiotojų linijos atžvilgiu, todėl kulka, nušovusi šerną, pataikė ir į už 50–60 metrų nuo jo stovėjusį švedą, padarydama sunkius pilvo ertmės sužalojimus.

Ketelis Hainrichas B. kaltu prisipažino. Jis pareigūnams pasakojo, kad atvažiavo į Lietuvą su medžiotojų grupe komercinei medžioklei. Pasak medžiotojo, jis šovė į šerną, į kurį taikėsi, ir kai paleido ugnį, šernas akimirksniu buvo negyvas.

Nuėjęs link eglių, už jų pamatė ant suverstų eglių šakų gulintį švedą.

Nukentėjusysis gulėjo pasirėmęs ant kairės pusės, buvo nustatyta, kad šūvis įėjo pro dešinę kūno pusę. Tai pamatęs vokietis pradėjo šaukti kolegas. Jis nesuprato kas įvyko, priėjo prie šerno ir matė, kad šernas guli ant pilvo, nejuda.

Ketelis Hainrichas B. niekaip negali iki šiol suprasti, kaip galėjo pašauti žmogų, nes nušovė šerną. Jis medžioja jau 50 metų ir niekuomet nėra girdėjęs, kad kulka gali atšauti. Ten kur nušovė šerną, ten šis ir nukrito, tai yra pusiau ant kvartalinės linijos.

Vokietis sako, kad taisyklės Lietuvoje ir Vokietijoje dėl stirnų ir šernų medžioklės nesiskiria, tačiau Vokietijoje šūvio 30 laipsnių kampas nėra taip akcentuojamas kaip Lietuvoje.

Nukentėjusysis teisme pasakojo, kad jau 15–20 metų su vokiečių medžiotojų grupe medžioja Lietuvoje, Lenkijoje bei Vokietijoje. Medžioti į Lietuvą atvyko 2016 metų lapkričio 11 dieną automobiliu, taip pat į šią medžioklę iš Vokietijos atvyko 12 žmonių.

Teismo procese kaip specialistas buvo apklaustas Lietuvos medžiotojų draugijos atstovas, jis sakė, buvo pažeista viena svarbiausių

elgesio medžioklėje taisyklių, tai yra 30 laipsnių šūvio kampo taisyklė. Ji padiktuota ilgametės praktikos ir minimizuoja rikošeto pavojų.

Pasak specialisto, Ketelis Hainrichas B. savo veiksmais pažeidė Medžioklės Lietuvos teritorijoje taisykles.

Ukmergės teismas nusprendė pripažinti H. H. S., kaip civiliniam ieškovui, pareiškusiam baudžiamojoje byloje turtinius reikalavimus, teisę į ieškinio patenkinimą, o klausimą dėl ieškinio dydžio perduoti nagrinėti civilinio proceso tvarka Vokietijoje pagal šioje valstybėje galiojančią teisę.

Kaltu pripažintas medžiotojas iš Vokietijos švedui turės sumokėti 7 tūkst. eurų išlaidas advokato paslaugoms.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hansai -nusauk artima savo

Hansai -nusauk  artima  savo  portretas
ir nepamirsk apie TOLIMA, nes tolimas taikosi y tave......

Brutus

Brutus portretas
Uz serno nuzudyma reikia bausti ta iskrypeli frica. O taip tai viskas ok. Vienas iskrypelis pasove kita iskrypeli. Gaila, kad nepadvese tas pasautas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių