Užsieniečių poros apgauta moteris perspėja kitus: ne visada reikia tikėti kitų ašaromis

  • Teksto dydis:

Justina rugsėjo viduryje Radviliškyje pateko į užsieniečių poros pinkles. Patikėjusi sukčių istoriją apie pavogtus daiktus, moteris porai paskolino pinigų, tačiau jų taip ir neatgavo. Panašu, kad šios sukčių poros keliai raizgosi po visą Lietuvą – jie pastebėti ir kituose miestuose.

Pasak Justinos, į sukčių pinkles ji papuolė rugsėjo 13 dieną. „Sutikau juos Lietuvoje, Radviliškyje. Pasimetę, Radviliškio gatvėmis, prie traukinių stoties, klaidžiojantys užsieniečiai. Porelė sakė esanti iš Vokietijos. Papasakojo, kad kelionės metu iš Latvijos į Lietuvą juos apvogė. Pavogė visus dokumentus (pasus, banko korteles, grynuosius pinigus) jie bando susisiekti su policija, kitomis įstaigomis, bet niekas jiems negali padėti, visi bando juos nukreipti kažkur kitur. Jie beviltiškoje situacijoje ir nežino, ką daryti, kur eiti, kur dar kreiptis. Sutikę mane jie pasiteirauja, ką jiems daryti, gal aš galiu padėti, nes jie nemoka lietuvių kalbos, o anglų kalba su jais niekas nenori bendrauti. O galutinis tikslas sugrįžti namo į Berlyną. Būdama empatiška ir galvodama, kaip būtų baisu jei taip nutiktų man, nusprendžiau padėti šiai jaunai, gražiai porai. Pasiteiravau, kaip aš galiu padėti? Pasakė, kad jiems reikia atsidurti Marijampolėje, nes ten viešbutyje turi išsinuomavę tris nakvynes, o paskui kažkaip per Lenkiją keliaus namo į Vokietiją... Į Marijampolę jie keliaus su persėdimu Kaune. Informavau juos, kad traukinys iš Radviliškio į Kauną tikrai nevažiuos ir palydėjau juos į autobusų stotį, kol ėjome į stotį kalbėjome apie keliones, apie Lietuvą“, – istoriją pasakojo moteris.

Freepik.com nuotr.

„Galvojau, nupirksiu jiems bilietus iki Marijampolės, juk juos ištiko didelė bėda. Tačiau jie sugalvojo, kad jų artimieji perves į mano sąskaitą pinigų ir aš jiems juos išgryninsiu. Taip jiems bus lengviau kelionėje. Aš jiems paskolinu pinigų ir nuperku bilietus į Kauną, paaiškinu, kaip nuvykti į Marijampolę. Apsikeičiame kontaktais ir atsisveikiname. Tačiau tik vėliau sužinojusi mano nuotykį, močiutė papasakojo man, kad tokią pačią situaciją yra perskaičiusi laikraštyje, kad du jauni žmonės keliaudami po mažus miestelius apgaudinėja žmones. Supratau, kad ir aš papuoliau į jų apgalvotą spektaklį. Parašiusi Manfredui (toks vaikino vardas) į „Messenger“, kad supratau, kas jie per žmonės, vaikinas nieko neatrašo ir staiga panaikina „Facebook“ profilį, kurį man nurodė, taip galvodamas, kad aš jo nebesurasiu. Tačiau jie neapgalvojo, kad aš būsiu panaršiusi ir suradusi daugiau duomenų apie juos. Nuotraukos, kontaktai (draugų ir artimųjų). Su draugų pagalba paruošiu ir aš jiems spektakliuką. Tikiuosi, kad vieną dieną jie galės gyventi ramiai, be melo ir apgavysčių. Aš už taiką, ramybę ir draugystę pasaulyje. Būkite atsargūs, neapsigaukite. Papasakokite, kam galite, jei sutiks tokią pora, kad nepatikėtų jais!“ – socialiniame tinkle rašė moteris.

Būdama empatiška ir galvodama, kaip būtų baisu jei taip nutiktų man, nusprendžiau padėti šiai jaunai, gražiai porai.

Praėjus kelioms dienoms, rugsėjo 16-ąją, pora buvo pastebėta Jonavoje. „Ten su ta pačia istorija apgavo norėjusį padėti žmogų. Tą pačią dieną po pietų istoriją jau sekė Marijampolės gyventojams. Su manimi susisiekė asmuo, kurį ši pora rugsėjo 8 d. apgavo Šiauliuose. Socialinių tinklų pagalba susisiekusi su vagių kontaktais viena mergina atrašė taip (atrašė vokiečių kalbą): „Sveiki, deja, jūs ne pirmas žmogus, parašęs kažką panašaus apie juos abu. Aš jų asmeniškai tikrai nepažįstu ir nenoriu su jais turėti nieko bendra. Tačiau jiedu ištisus metus keliauja po skirtingas šalis ir visada publikuoja viešbučių, maisto, narkotikų ir panašias nuotraukas. Visa tai turi būti kažkaip finansuojama, kai jie nedirba. Deja, tu į tai pakliuvai. Labai apgailestauju“. Taip pat atsirado ir Angelinos sesers kontaktas Vokietijoje ji pasakė, kad kai Angelinai buvo 17 metų, ji pabėgo į užsienį, todėl jos ryšio nebepalaiko, tačiau ji vis gauna žinutes iš žmonių apie tai, ką daro jos sesuo. Lietuvoje yra daug gerų žmonių, norinčių jiems padėti. Tik gaila, kad jie tuo naudojasi labai labai stipriai. Kiekvieną dieną nuskriausdami vis daugiau ir daugiau žmonių“, – nevilties neslėpė Justinas.

Kaip socialiniame tinkle rašė moteris, rugsėjo 17 dieną ta pati pora slampinėjo Marijampolės ir Kalvarijos gatvėmis.

Freepik.com nuotr.

Rugsėjo 18-ąją Justina socialiniame tinkle pranešė, kad užsieniečių porą pasiekė žinia apie tai, jog lietuviai dalijasi informacija apie sukčių rezgamas pinkles. „Pagaliau su visų jūsų pagalba jaunuoliai sužinojo, kad mes Lietuvoje žinome apie juos ir jų veiklą! Tačiau jie tikrai veiks toliau, būkite budrūs! Neduokite jiems savo pinigų. Praneškite, jeigu turėsite informacijos. Ačiū. Noriu perspėti, kad neapsigautumėte. Užsieniečių pora keliauja po Lietuvą ir apgaudinėja žmones. Būkite atsargūs!“ – prašė moteris.

Portalo žurnalistams Justina pasakojo, kad dėl šio įvykio kreipėsi į policiją. „Pranešiau, bet neregistravau pareiškimo kaip nukentėjusi. Nusiuntusi jiems poros nuotraukas (nuotraukos iš socialinių tinklų). Nuotraukos policijai netiko, jie norėjo nuotraukų iš įvykio vietos, tai taip ir viskas užsibaigė“, – detalizavo pašnekovė.

„Įvykis įvyko 13 dieną. Į policiją kreipiausi 14 dieną. Skambinau pasiteirauti bendru telefonu, tačiau sakė niekuo negali padėti ir rašyti reikia į e. policija, parašiau arba 14 arba 15 dieną susisiekė jie su manimi 16 dieną Ir viskas pasibaigė. Supratau, kad ir aš nenoriu veltis į tai, pareiškimo neberašiau kaip nukentėjusioji. Tiesiog visais įmanomais būdais bandžiau perspėti žmones per socialinius tinklus“, – situaciją komentavo moteris.

Aš už taiką, ramybę ir draugystę pasaulyje. Būkite atsargūs, neapsigaukite.

Kokią konkrečiai sumą „paskolino“ sukčių porai, Justina įvardyti nepanoro. „Dėl pinigų tai niekam nesakau, nėra maža suma, bet tikrai ir ne per didelė. Minimalią algą uždirbančiam žmogui tai būtų beveik pusė atlyginimo“, – detalizavo Justina.

Paklausta, kaip suprato, kad užsieniečių pora žino, jog jie jau atsidūrė lietuvių akiratyje, moteris teigė: „Aš buvau parašiusi merginai ir ji man neatrašė ilgai. O paskui 18 dieną parašė. Taip supratome, kad jie jau sužinojo, kad žinome apie juos. Taip pat kiti žmonės irgi pradėjo ant jų „Facebook“ sienos rašyti, kad žino, kas jie tokie ir ką daro“, – vardijo pašnekovė.

Baigdama pokalbį su žurnaliste moteris pridūrė: „Ir jums linkiu netikėti, kitų ašaromis“.

Dėl įvykio portalo kauno.diena.lt žurnalistai kreipėsi į Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Pasiteirauta, ar policija yra užregistravusi minėtą sukčiavimo atvejį ir ar nukentėjusių nuo šių sukčių yra ir daugiau.

„Per e. policija.lt pranešė dėl žinios. Dėl šio įvykio pareiškimo ji nerašė ir net nenurodė, kad ji patyrė kokią nors žalą. Su ja susisiekusiems Radviliškio pareigūnams ji nurodė, kad, jei turės kokių pretenzijų, Kaune kreipsis į artimiausią policijos komisariatą“, – situaciją komentavo Šiaulių apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Gailutė Smagriūnienė.

„Apie jokį sukčiavimo atvejį pareiškime nekalbama, rašoma tik apie tai, kad gali būti sukčiaujama. Analogiškos informacijos iš kitų gyventojų apie tokius asmenis Radviliškio policijos komisariatas nėra gavęs“, – teigė policijos atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
Geri komentarai.Aš taip pat galvoju,kol bus kas duoda, tol jie ir ims. Tik tokia mažytė pastabėlė komentuojantiems. Paaiškinkite iš kur ėmėte žodį "mašennikas"? Tokio jokiame žodyne neradau, O lietuvių kalba yra tikrai daug turtingesnė už, sakykim rusų kalbą ir mes turime puikių žodžių šitiems sukčiams apibūdinti : sukčius, apgavikas,o norite tarptautinio žodžio prašau - aferistas...

Baubas

Baubas portretas
Hoholiukai du čia varinėja po Lietuvą, anksčiau buvo Latvijoje, ten gavo malkų, dabar atvarė į Lietuvą.

AnI.

AnI. portretas
O kaip gali atskirti mašeniką nuo tikrai nuskriausto ? Tai buvo apie 20 metų atgal. Dirbau savo kioskelyje.Žiema ,šalta .Užėjo atrodo normalus sušalęs žmogus ir prašo 5 litų. Tuo metu labai blogai buvo su pinigais.Pagailėjau žmogaus, nes sako neturi pinigų bilietui į Jonavą. Rytoj atneš. Taip ir visus metus neatnešė .Pasirodo pagailėjau sukčiaus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių