Kražių žudikas atsisakė duoti parodymus

  • Teksto dydis:

Šiaulių apygardos teismas (ŠAT) ketvirtadienį pradėjo nagrinėti keturių moterų nužudymu ir apiplėšimu kaltinamo Rimanto Bekinčio bylą. Kaltinamasis pripažino kaltę, tačiau atsisakė duoti parodymus.

Teismas pasiteiravo kaltinamojo, ar jis prisipažįsta kaltas ir ar duos parodymus.

„Kaip norite, taip teiskite“, – teismui sakė R. Bekintis. Jis priminė, kad parodymus jau davė ikiteisminio tyrimo metu.

„Šiuo metu byloje skelbiamas kaltinamasis aktas“, – BNS sakė teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas.

Nužudymai buvo įvykdyti pernai Kelmės rajono Kražių miestelyje.

58-erių metų vyras kaltinamas tuo, kad pernai lapkričio 2–4 dienomis, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir norėdamas jo įsigyti dar, pažįstamų Kražių gyventojų prašė paskolinti pinigų. Jų negavęs ar gavęs per mažai, jis itin žiauriai gyventojas nužudė.

Skirtingomis dienomis kaltinamasis įsiprašydavo į pažįstamųjų namus, kur bandydavo gauti pinigų. Moterys sakydamos, kad neturi paskolinti pinigų ar paskolindamos tik kelis eurus, tapo plėšiko aukomis jų pačių namuose.

Paskutinę dieną nukentėjusiąja tapo pas nužudytą moterį norėjusi apsilankyti socialinė darbuotoja. Ji nužudytosios senolės namuose aptiko pinigų ieškantį R. Bekintį ir pati tapo žiauraus nusikaltimo auka.

Tą pačią dieną artimiesiems pasigedus į skambučius neatsiliepiančių moterų, buvo aptikti nusikaltimo padariniai. Po šių įvykių sulaikytas įtariamasis savo kaltę pripažino.

Bylos duomenimis, pirmąja auka tapo E. G. Vyras į jos namą įsibrovė lapkričio 2 dieną, maždaug apie 11 val. Čia rastu plaktuku namo šeimininkei R. Bekintis į galvą ir kitas kūno vietas sudavė ne mažiau kaip 16 kartų. Iš nužudytosios namu išeidamas jis pagrobė 35 eurus. Kitą dieną vyras atvyko į K. L. gyvenamąjį namą. Čia rastu peiliu jis ėmė badyti šeimininkę, moteriai buvo smogta ne mažiau kaip devynis kartus. Palikdamas nužudytosios namus vyras išsinešė juvelyrinius dirbinius, rastus grynuosius pinigus. Iš viso buvo pagrobta beveik 900 eurų vertės turto.  

Lapkričio 4 dieną R. Bekintis atvyko į J. G. namus. Neįgali namo šeimininkė buvo užpulta prieangyje. Iš pradžių moterį jis puolė badyti atsineštu peiliu, po to mušė rankomis. Moteriai buvo suduota ne mažiau kaip 20 kartų. Tuo metu, kai įsibrovėlis aukos namuose ieškojo pinigų, aplankyti neįgalios moters atvyko socialinė darbuotoja L. G. Nusikaltimo vietoje užklupusi vyrą socialinė darbuotoja ėmė šauktis pagalbos.

Siekdamas nuslėpti ką tik padarytą nusikaltimą, R. Bekintis puolė ir socialinę darbuotoją. Moteris buvo talžoma name rastu kastuvu, spardoma. Kaip vėliau konstatavo medicinos ekspertai, L. G. buvo suduota apie 50 smūgių. Iš nužudytosios socialinės darbuotojos piniginės R. Bekintis pagrobė 5 eurus.   

Byloje nurodoma, kad R. Bekintis aukas užpuolė siekdamas jas apiplėšti. Nusikaltimo metu jis buvo neblaivus. Medicinos ekspertai konstatavo, kad visos moterys prieš mirtį patyrė dideles kančias.

Ikiteisminio tyrimo metu įtariamajam buvo atliekama stacionari teismo psichiatrijos ekspertizė. Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertiniame skyriuje atliktose išvadose skelbiama, kad įtariamasis yra pakaltinamas. Nustatyta, kad tiek dabar, tiek galimo nusikalstamų veikų padarymo metu R. Bekintis galėjo visiškai suprasti savo veiksmų esmę bei galėjo juos valdyti.

Šių metų pradžioje Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dar dviejų seniau vyro galimai nužudytų žmonių. Įtariamasis, duodamas parodymus apie rudenį įvykdytas žmogžudystes, savo iniciatyva pasakojo pareigūnams, kad 2007 metais nužudė vyrą, o 2012 metais – moterį.

Ištyrus surinktą medžiagą ikiteisminis tyrimas šių 2007 ir 2012 metais mirusių žmonių atžvilgiu nutrauktas, nes tokie nusikaltimai nebuvo padaryti. Palyginus ir įvertinus R. Bekinčio parodymus ne tik tarpusavyje, bet ir kitų šios bylos duomenų kontekste, buvo padaryta išvada, kad jie nėra nuoseklūs, esminėmis detalėmis nesutampa ir neatitinka su kitų asmenų parodymais.

R. Bekinčiui, kaltinamam pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Nukentėjusieji pateikė civilinius ieškinius turtinei ir neturtinei žalai atlyginti, jie siekia nuo 1 iki 50 tūkst. eurų.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs lapkričio 4 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių