Sutriuškinta organizuota grupuotė: skambučiais per mėnesį išviliodavo 3 mln. eurų

Kovą teisėsaugos pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto – mažiausiai kelios dešimtys nukentėjusiųjų, o žala gali siekti milijonus.

„Lietuvoje veikę asmenys, panašu, kad sukčiavo įvairiose tiek Europos Sąjungos šalyse – Slovakijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, tiek, kas šiai situacijai sukelia tam tikro pikantiškumo, – Indijoje“,  – žurnalistams antradienį sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius.

„Nukentėjusiųjų tikrai bus ne du, ne dešimt, vienas iš pagrindinių šio ikiteisminio tyrimo pradinio etapo darbų būtų tinkamai identifikuoti nukentėjusiuosius. Šiuo metu mes kalbame ne mažiau nei porą dešimčių nukentėjusiųjų iš užsienio šalių“, – pridūrė jis.

Policija antradienį pranešė apie Vilniuje sulaikytus 28, o Latvijoje 80 didelės vertės svetimo turto įgijimu apgaule, veikiant organizuotoje grupėje, įtariamų asmenų.

Siūlė investuoti į įvairius verslus

Anot teisėsaugos, šie asmenys veikė siūlydami investuoti pinigus į kriptovaliutas, dujas, naftą.

„2019 metais Vilniuje pradėjo veikti du skambučių centrai, kuriuose dirbantys asmenys skambindavo ir kalbindavo asmenis iš įvairių ES šalių – Jungtinės Karalystės, Indijos – investuoti į įvairius tariamai vykstančius pelningus verslus“, – kalbėjo prokuroras.

Jo teigimu, iš tikrųjų šios investicijos nevyko.

„Toki būdu būdavo išviliojamos gan didelės lėšos ir asmenys patirdavo žymių materialinių nuostolių“, – teigė J. Laucius.

Pasak jo, kartu su Latvijos pareigūnais buvo atlikta 160 kratų, kurių metu paimti kompiuteriai, mobilieji telefonai, serveriai.

Įtariama, jog žala nukentėjusiesiems siekia pusę milijono eurų, tačiau yra duomenų, kad ji gali stipriai išaugti.

„Buvo paimta apie 170 kompiuterių, pavyko paimti serverius su visais būtinais tinkamam veikų kvalifikavimui duomenimis. (...) Kalbama daugiau nei apie pusės milijono sumą, kuri yra padaryta žala nukentėjusiesiems, tačiau ikiteisminiame tyrime yra duomenų, kurių pagrindu įtarimai gali keistis, kalbame apie tai, kad šitų skambučių centrų mėnesio apyvarta tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje galėjo būti ne mažiau kaip 3 mln. eurų“, – kalbėjo prokuroras.

Įtariamieji – jauno amžiaus

Pasak J. Lauciaus, dalis įtariamųjų yra teisėtai Lietuvoje gyvenantys Indijos piliečiai, tačiau „ženkli dalis“ ir Lietuvos piliečių.

Dalis jų yra studentai.

„Jie yra jaunesni negu aš. Dalis iš jų yra studentai. Kalbame apie 30-35 metų amžiaus asmenis“, – pasakojo J. Laucius.

Anot jo, sukčiavimai buvo vykdomi ne lietuvių kalba.

„Sukčiavimai buvo vykdomi anglų, lenkų, hindi kalbomis. Būtent tam buvo samdomi šiomis kalbomis kalbantys asmenys“, – teigė Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras.

Pasak jo, dalis įtariamųjų šiuo metu yra suimti nuo 15 parų iki trijų mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gfsf

gfsf portretas
kada seimo sukcius uzdarysit?

pilnas facebook'as

pilnas facebook'as portretas
tų aferistų, kur žiūri policija?

Milijonai \\\\\.../////

Milijonai  \\\\\...///// portretas
Išteisins.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių