Smūgis grupuotėms: per tarptautinę operaciją sulaikyta 30 lietuvių, konfiskuota 1,3 tonos narkotikų

Per tarptautinę teisėsaugos institucijų operaciją policija sulaikė daugiau nei 30 su nusikalstamomis grupuotėmis siejamų lietuvių, įtariamų narkotikų platinimu, konfiskuota 1,3 tonos narkotikų.

Lietuvoje konfiskuotų narkotikų vertė – apie 9 mln. eurų, antradienį pranešė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Prokuratūros duomenimis, sulaikyta 574 hašišo, 641 kilogramas kanapių, 77 kilogramai kokaino, 40 kilogramų amfetamino tipo stimuliuojančių medžiagų.

M. Jovaišos teigimu, 15 lietuvių sulaikyta Lietuvoje. Dalį įtariamųjų – apie 10 – teismas jau leido suimti.

Pasak M. Jovaišos, sprendžiama, ar lietuvių veiksmuose nėra nusikalstamo susivienijimo požymių. Pagal dabartinius įtarimus jiems gresia iki 15 metų nelaisvės.

„Lietuviai organizavo labai dideliu mastu narkotikų gabenimą tiek iš Ispanijos į Skandinavijos šalis, tiek į Didžiąją Britaniją, tiek iš Nyderlandų į Skandinaviją ir Jungtinę Karalystę“,– spaudos konferencijoje sakė R. Kiškis.

Pasak jo, dalis sulaikytųjų priklauso Lietuvos ar užsienio grupuotėms.

Lietuvoje atlikta daugiau nei 30 kratų, paimti narkotikai, pinigai, dokumentai.

Operacija prieš komunikacinį tinklą

Kaip pranešė prokuratūra, pirmadienį buvo uždaryta šifruota komunikacinė platforma „Anom“, kuria naudojosi organizuotos nusikalstamos grupės ir jų tinklai visame pasaulyje planuodami, koordinuodami ir vykdydami nusikaltimus Europoje ir už jos ribų.

Tarp tokių nusikaltimų – užsakomieji nužudymai ir pasikėsinimai nužudyti, sunkūs sveikatos sutrikdymai, neteisėta prekyba ginklais ir kontrabanda, ypatingai didelių narkotikų kiekių kontrabanda ir jų platinimas, pinigų plovimas ir kiti sunkūs nusikaltimai.

Operaciją „Trojan Shield / Greenlight“ organizavo ir vykdė Jungtinių Amerikos Valstijų Federalinis tyrimų biuras, JAV Narkotikų kontrolės agentūra, Nyderlandų ir Švedijos nacionalinė policija, Lietuvos kriminalinės policijos biuras bei Lietuvos prokuratūra bendradarbiaujant su dar 16 šalių, Europolo bei Eurojusto pareigūnais.

Prokuratūros duomenimis, „Anom“ naudojosi daugiau nei 12 tūkst. vartotojų iš daugiau nei šimto šalių. Daugiau nei 300 nusikalstamų tinklų (organizuotų grupių), bendravusių tarpusavyje 60 skirtingų kalbų, organizuodami ir vykdydami nusikalstamas veikas šioje platformoje apsikeitė, turimais duomenimis, 27 milijonais pranešimų.

Pasak prokuratūros, ši 2019 metų spalį pradėta teisėsaugos operacija yra viena iš sudėtingiausių iki šiol atliktų teisėsaugos operacijų kovojant su šifruotomis komunikacinėmis platformomis, naudojamomis išskirtinai nusikalstamoms veikoms organizuoti ir vykdyti.

Pirminiame operacijos ,,Trojan Shield / Greenlight“ etape pareigūnai rinko informaciją kriminalinės žvalgybos būdais. Vėliau gautus duomenis analizavo Europolas ir operacijoje dalyvaujančios šalys. Minėtos informacijos pagrindu buvo suplanuoti ir atlikti bendri tyrimo veiksmai visame pasaulyje.

Europolo būstinėje Hagoje taip pat buvo įkurta speciali darbo grupė, kuri, kaip tarptautinis kriminalinės žvalgybos centras, analizavo šioje operacijoje dalyvaujančių 16 šalių teisėsaugos institucijų turimą bei gaunamą informaciją planuodama ir koordinuodama bendrus įvairių šalių teisėsaugos institucijų veiksmus.

Vieningos, didelio masto jungtinės teisėsaugos institucijų operacijos metu buvo atliktos apie 700 kratų, apie 800 sulaikytų įtariamųjų, paimta daugiau kaip 8 tonos kokaino, 22 tonos hašišo ir kanapių, dvi tonos amfetamino, šešios tonos narkotikų prekursorių, 250 šaunamųjų ginklų ir per 39 mln. eurų vertės pinigų įvairiomis valiutomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam--,,,taip,,--musu saly ir be imigratu

tam--,,,taip,,--musu  saly ir be imigratu  portretas
rusu ,KGB istu is kitu saliu ---Pilna savu uzslaptintu 75 metams KGBesniku ir laisves partiju sudarytu is isimtinai degradavusiu narkomanu , prostituciu ir iskrypeliu ... kurie sugeba net prastuminet istatymus seime ir vyriausybej --legalizuojant narkotikus....

vat rupuzes apiplese TS-LGBTQ ir Laisves partijos

vat  rupuzes apiplese TS-LGBTQ ir Laisves partijos portretas
Soroso apmoketa ,,,aukso ,,fonda ...

taip

taip portretas
musu sali okupavo imigrantai kuriu dauguma kgb rusai lenkai zydai ir kt plauko nusikalteliu ir siandien musu vardu ters ia sali kai tikro lietuvio ten gal isvis nebuvo nebent keli susigunde dyku pinigu?...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių