Skambūs įtarimai psichologui: prabyla vis daugiau galimai seksualiai išnaudotų migrantų

Lietuvos psichologų sąjunga pranešė stabdanti savo nario, įtariamo seksualine prievarta prieš sulaikytą neteisėtą migrantą, narystę.

Sprendimą sąjunga šeštadienį paskelbė po portalo „Delfi“ straipsnio, jog dėl prievartos lytiškai santykiauti byloje įtariamas psichologu migrantų stovykloje dirbęs vilnietis Tomas Kelpša.

Migrantas, kuris teigė nukentėjęs nuo šio vyro, portalui liudijo, jog T. Kelpša iš jo reikalavo seksualinių santykių mainais į pagalbą ištrūkti iš centro ir gauti leidimą gyventi Lietuvoje.

Daugiau aukų

Psichologas, migranto teigimu, tvirtino galintis parašyti palankų ar nepalankų raportą, kuris nulemtų jo likimą.

„Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie galimą Lietuvos psichologų sąjungos nario T. Kelpšos nusikalstamą veiklą bei reaguojant į pradėtą ikiteisminį tyrimą – sąjungos valdybos sprendimu stabdoma jo narystė Lietuvos psichologų sąjungoje“, – šeštadienį išplatintame pranešime teigė Lietuvos psichologų sąjungos pirmininkė Aina Adomaitytė.

Asociatyvi J. Kalinsko / BNS nuotr.

„Lietuvos psichologų sąjungos pozicija bet kokio smurto atžvilgiu yra tvirta ir vienareikšmiška – jokios smurto formos nėra ir negali būti toleruojamos. Galimas seksualinis priekabiavimas, išnaudojimas ir prievarta yra labai rimta profesinio nusižengimo forma ir yra nusikaltimas“, – nurodė sąjungos pirmininkė.

Galimas seksualinis priekabiavimas, išnaudojimas ir prievarta yra labai rimta profesinio nusižengimo forma ir yra nusikaltimas.

Sąjunga žada organizuoti vidinius profesinius seminarus apie profesinės etikos normas.

Be to, „Delfi“ išsiaiškino, kad galimų T. Kelpšos aukų yra ir daugiau. Viena iš jų – šiuo metu užsieniečių registracijos centre gyvenantis irakietis Ali (redakcijai tikroji asmens tapatybė yra žinoma). 22-ejų metų jaunuolis priklauso LGBT bendruomenei. Seksualinę stovyklose dirbusio psichologo prievartą jis kentė mažiausiai nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio.

Psichologų sąjunga kviečia ir prašo žmones, apsilankymų metu patyrusius neetišką psichologų elgesį, apie tai pranešti.

Vyksta tyrimas

Kovos su prekyba žmonėmis centro vadovė Kristina Mišinienė prieš porą savaičių paskelbė, kad Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grupės užsieniečių, apgyvendintų viename iš užsieniečių registracijos centrų, galimo ilgalaikio seksualinio prievartavimo.

Vilniaus apskrities policija patvirtino pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo, tačiau informacijos nedetalizavo. Prokuratūra teigė pareiškusi įtarimus vienam asmeniui, nukentėjusiuoju pripažintas kol kas vienas asmuo.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis BNS tuomet sakė, kad įtariamasis į Medininkų centrą dirbti atėjo iš Raudonojo kryžiaus ir dirbo tik dvi savaites, jis buvo atleistas balandį.

Pernai iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Į Lietuvą patekę migrantai iš pradžių buvo skubiai apgyvendinti įvairiose Lietuvos vietose, vėliau – perkelti į šiuo metu veikiančius penkis užsieniečių registracijos centrus. Šiuo metu ten vis dar gyvena beveik 3 tūkst. migrantų.

Žiniasklaida skelbė, jog seksualine prievarta Medininkų užsieniečių registracijos centre įtariamas psichologas teismo sprendimu pusmečiui nušalintas nuo pareigų vienoje neįvardijamoje viešojoje įstaigoje, taip pat išstojo iš Liberalų sąjūdžio, kuriam priklausė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Netikiu

Netikiu portretas
Migrantams čia viskas blogai, žiaurūs prižiūrėtojai, o dabar dar ir kuria versijas, kad tik pasiliktų.Šlykštu kaip derngia.

Galimas dalykas

Galimas dalykas portretas
kad kai kurie migrantai pajuto, jog verta apsimesti pediku, bet kai pajuto to skonį nutarė nutraukti santykius, antraip džiaugtųsi tokiais "malonumais".

Kažkokia

Kažkokia  portretas
nesąmonė......
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių