Reklaminiai stendai magistralėje sudomino teisėsaugą – užkliuvo provokuojantys prorusiški užrašai

  • Teksto dydis:

Magistralėje Vilnius–Kaunas maždaug ties Rumšiškėmis laukuose esančiuose didžiuliuose reklaminiuose stenduose net trijose vietose atsirado provokuojantys užrašai. Šiuo įvykiu susidomėjo teisėsauga, pasakojama LNK reportaže.

Kol kas įtariamųjų policija neturi.

Kaišiadorių rajono policijos komisariate yra tikslinamos šio įvykio aplinkybės. Po patikslinimo gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neapykantos kurstymo prieš kitą tautą. Už tai gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų“, – sakė policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Vieno iš ištepliotų stendų savininkas teigė, kad tokiam darbui reikėjo specialiai pasiruošti.

„Reikėjo stelažų ar kopėčių, nes stendas yra aukštai ir platus. Panašu, kad  užrašas darytas ne purškiamais, o įprastais dažais, kas turėjo apsunkinti darbą. Tad tikrai čia ne tas atvejis, kad atsitiktinai sustojęs žmogus staiga sumanė kažką parašyti“, – kalbėjo „Katos studijos“ vadovas Karolis Žemaitis. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Stendas yra daugiau nei 5 metrų aukščio ir 15 m pločio. Žemė šlapia, tad, tikėtina, kad reikėjo ir specialios technikos. Įmonės vadovas sako, kad nuostoliai gali siekti apie pusę tūkstančio eurų.

„Sakyčiau, toks nuostolis daugiau yra moralinis. Kažkam kyla rankos užsiimti tokiomis nesąmonėmis. Tiesiog teks siųsti darbuotojus nudažyti stendą, kad neliktų šių užrašų“, – teigė K. Žemaitis.

Propagandinis užrašas nukreipia į anglišką interneto svetainę, kurioje esą skelbiama vienintelė tikra informacija, o ne ta, kuri pasirodo žiniasklaidoje. Jos turinį panagrinėjęs politologas sako, kad puslapis kuriamas sąmokslo teorijų šalininkų.

Reikia būti pasiruošus tokioms provokacijoms. Jų tikslas – kelti sumaištį. Viskas paremta melaginga propaganda.

 

„Toje svetainėje rašoma, kad čia pateikiama tikra, nepriklausoma informacija. Visa tai, kas nepapuola į sisteminę žiniasklaidą“, – komentavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Rytis Bulota. 

Pasak politologo, čia – akivaizdi rusiško naratyvo dalis, kuri buvo plačiai naudojama nuo karo pradžios. Esą rusai gelbėja ukrainiečius nuo nacių. Pastebėta, kad tinklalapis skirtas JAV auditorijai. Esą tai gali būti susiję su vis didėjančia Amerikos parama Ukrainai ir siekiu skleisti propagandą prieš ją.   

„Ten rašoma, kad viskas, ką daro JAV prezidento Joe Bideno administracija, yra negerai. Jeigu J. Bidenas remia Ukrainą, reiškia, kad visa kita pusė pradeda pereiti į Vladimiro Putino pusę ir kad jis yra tikrasis vadovas“, – aiškino VDU politologas.

Vienas iš pagalbos Ukrainai organizatorių, nuolat keliaujančių į karštuosius taškus, Šarūnas Jasiukevičius sako, kad tokiais užrašais siekiama sukelti sumaištį. Ypač  artėjant karo metinėms.

„Reikia būti pasiruošus tokioms įvairioms provokacijoms. Be abejo, pagrindinis to tikslas – kelti sumaištį, keistas, klaidingas mintis. Tuose šaltiniuose nėra nė kruopelytės tiesos. Viskas paremta melaginga propaganda“, – teigė Š. Jasiukevičius.

Tai – ne pirmas kartas, kai greitkelyje atsiranda provokacijų. Vos prasidėjus karui Ukrainoje, magistralėje ties Vieviu ant Ukrainos palaikymo stendo juodais dažais buvo užtepliota raidė „Z“, kuria žymima Rusijos karinė technika Ukrainoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių