Po reido – šokiruojantys rezultatai: kas antras užsienietis įdarbintas nelegaliai

  • Teksto dydis:

Siekiant užkirsti kelią nelegaliam darbui transporto sektoriuje, Valstybinės darbo inspekcijos (VDI)  kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnais vykdė patikros akciją. Priemonės vykdymo metu nustatyta, kad tik kas antras vairuotojas įdarbintas nepažeidžiant įdarbinimo tvarkos.

Pažeidimai – pas kas antrą

2022 m. gruodžio 10 d. VDI, VSAT vykdė bendras krovininio transporto priemonių vairuotojų patikras Šalčininkų, Medininkų ir Lavoriškių pasienio kontrolės punktuose.

Patikrinti 85 Lietuvos įmonėms priklausančių transporto priemonių vairuotojai, iš jų 76 – trečiųjų šalių piliečiai. Pažeidimų rezultatai aiškiai matomi: 13 nelegalaus darbo (visi – trečiųjų šalių piliečiai) atvejų, 31 informacijos apie Lietuvoje įdarbintus užsieniečius teikimo tvarkos pažeidimas.

Apibendrinant rezultatus konstatuotina, kad tik kas antras vairuotojas įdarbintas nepažeidžiant įdarbinimo tvarkų: patikrinus 85 vairuotojus, rasti 44 pažeidimai. Tad pažeidimai –  kas antroje sustabdytoje transporto priemonėje. Akivaizdu, kad įvykdyta prevencinė priemonė dėl bendrų krovininio transporto priemonių vairuotojų patikrų visiškai pasiteisino, tad šias neplanines patikras ketinama vykdyti ir toliau.

Tendencijos nesikeičia

Ankstesni panašių patikrų rezultatai – analogiški, pavyzdžiui, 2022 m. balandžio 16 d. VDI pareigūnai Šalčininkų pasienio kontrolės poste taip pat bendrai tikrino krovininio transporto priemonių vairuotojus.

Šios patikros metu buvo patikrinta dvylika Lietuvos įmonių vairuotojų ir tik du iš jų buvo įdarbinti nepažeidžiant įdarbinimo tvarkos.

VDI pradėjo tyrimus: trys atvejai dėl nelegalaus darbo, aštuoni atvejai dėl informacijos apie Lietuvoje įdirbintus užsieniečius nepateikimo, vienas atvejis, kai vairuotojas dirbo nemokamų atostogų metu. Be to, nustatyta, kad dvi įmonės jau yra baustos už nelegalų darbą, tačiau ir vėl įkliuvo pakartotinai.

Reikalavimai darbdaviams

VDI primena, kad Užsieniečių teisinės padėties įstatyme yra nustatytas reikalavimas: darbdavys arba įmonė, į kurią užsienietis atsiunčiamas laikinai dirbti, informaciją apie įdarbintą arba atsiųstą laikinai dirbti užsienietį teikia Lietuvos Respublikos valstybinei darbo inspekcijai ir Užimtumo tarnybai per informacinę sistemą nustatyta tvarka.

Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus ir Užimtumo tarnybos direktoriaus nustatyta pranešimo tvarka ir terminai: „Darbdavys, įdarbinęs Aprašo 4.1 papunktyje nurodytą užsienietį, privalo užpildyti LDU pranešimą ir pateikti per EDAS ne vėliau kaip likus vienai darbo dienai iki užsieniečio įdarbinimo dienos“.

Nurodymai užsieniečiams

Be to, Vilniaus teritorinio skyriaus vedėjas Ramūnas Rakauskas atkreipia dėmesį į Užsieniečių teisinės padėties įstatymo nuostatas, jog kvota nustatoma užsieniečiams, kurie atvyksta į Lietuvos Respubliką dirbti pagal profesiją. Jei užsieniečių veikla įtraukta į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą, jie atleidžiami nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti.

Migracijos departamentas skaičiuoja kvotos išnaudojimą ir apie išnaudotą kvotą skelbia viešai. Išnaudojus kvotą, darbdaviai, norintys įdarbinti darbuotojų (vairuotojų) iš trečiųjų šalių, privalo kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl Lietuvos darbo rinkos poreikių įvertinimo.

Darbuotojams užsieniečiams privalu įsigyti leidimą dirbti

Specialistas atkreipia dėmesį, kad užsienietis, kuris ketina dirbti Lietuvos Respublikoje ir kuris nėra atleidžiamas nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti, privalo įsigyti šį leidimą.

„Įdarbinus tokius vairuotojus iš trečiųjų šalių be Užimtumo tarnybos leidimų dirbti, vadovaujantis Užimtumo įstatymu toks darbas laikomas nelegaliu ir kyla atsakomybė darbdaviui nuo 868 iki 2 896 Eur už kiekvieną nelegaliai dirbusi užsienietį“, – akcentavo R. Rakauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
O kame pažeidimas? Atsikabinkit nuo verslo. Jau ir taip visi į Lenkiją persikėlė dėl jūsų perteklinių biurokratinių reikalavimų.

Greitai

Greitai portretas
nukisote straipsni i pasalius! :-D Keista,kad isviso paskelbete.

Pūkis

Pūkis portretas
Kas trukdo,kaip "girtiems"konfiskuoti "pažeidimo instrumentą"sąstatą ???Būtu tvarka...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių