Po A. Paleckio asociacijos įsteigimo notarų rūmai ragina griežtinti tvarką

  • Teksto dydis:

Už šnipinėjimą nuteistam Algirdui Paleckiui įsteigus asociaciją Lietuvos notarų rūmai ragina griežtinti tvarką ir peržiūrėti spragų turinčią steigimo sistemą.

Kaip skelbiama šeštadienį rūmų išplatintame pranešime, notaro dalyvavimas būtų užkirtęs kelią „asociacijos steigimui nuteisto šnipo vardu“.

Didelį atgarsį visuomenėje sukėlęs atvejis, kai už šnipinėjimą įkalinto asmens vardu buvo nuotoliniu būdu įsteigta prieštaringos reputacijos asociacija, liudija apie jau daugiau kaip dešimtmetį galiojančią ydingą juridinių asmenų nekontroliuojamo steigimo tvarką, sakoma pranešime.

„Daugiau kaip prieš dešimtmetį pakeitus juridinių asmenų steigimo kai kurias nuostatas, atsirado galimybė nuotoliniu būdu, prisijungus prie valstybės įmonės Registrų centro, nedalyvaujant notarui, įsteigti įmones, asociacijas ir kitus juridinius asmenis, taikant pavyzdinę, šabloninę įstatų formą. Jau tada Lietuvos notarų rūmai tokiems pakeitimams prieštaravo, atkreipdami dėmesį į pavojus, kylančius, jei iš juridinių asmenų steigimo proceso pašalinami prevencinę teisingumo priežiūros funkciją atliekantys notarai“, – sakė Lietuvos notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis.

Jo teigimu, situacija, kai už šnipinėjimą nuteisto ir kalinamo asmens vardu ir elektroniniu parašu pasinaudojant įsteigiama neaiškius ir galimai antivalstybinius tikslus turinti asociacija, būtų neįmanoma, jei steigimo procese dalyvautų notaras.

Dabartinė tvarka, kai prie Registrų centro, pasinaudodamas net ir svetimu elektroniniu parašu, gali nekontroliuojamai jungtis bet kas, sukuria prielaidų tapatybės vagystei ir kitiems piktnaudžiavimams, pabrėžia rūmai.

M. Stračkaičio teigimu, notaras, net ir jungiantis nuotoliniu būdu, „deramai nustatytų asmens tapatybę, jo veiksnumą, įgaliojimus, išsiaiškintų tikruosius ketinimus. Steigdamas juridinį asmenį, notaras įsitikintų, ar įstatai neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir įstatymams“.

Anot Lietuvos notarų rūmų prezidento, notaro vaidmuo steigiant asociacijas ypač svarbus, atsižvelgiant į Asociacijų įstatymo nuostatas, draudžiančias steigtis ir veiktis asociacijoms, kurių tikslas arba veikimo būdai – prievarta nuversti ar pakeisti Lietuvos konstitucinę santvarką arba pažeisti valstybės teritorijos vientisumą, propaguoti karą ir smurtą, autoritarinį arba totalitarinį valdymą, kurstyti socialinę nesantaiką, pažeisti žmogaus teises ir laisves ir kitas fundamentalias Lietuvos įstatymų ir visuotinai pripažintas tarptautines teisės normas.

Rūmų rezidento teigimu, nuo pernai liepos yra įteisinti nuotoliniai notariniai veiksmai ir veikia veiksminga ir patikima asmens tapatybės nustatymo sistema bei nuotolinių sandorių tvirtinimo mechanizmas, todėl valstybės įstatymų leidžiamajai ir vykdomajai valdžioms būtina dar kartą persvarstyti patikimumo spragų turinčią juridinių asmenų steigimo sistemą, vėl pavedant notarams užtikrinti teisės viršenybės priežiūros funkciją.

A. Paleckis nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Kalėjimų departamentas anksčiau atliko tyrimą dėl laisvės atėmimo bausmę atliekančio A. Paleckio internetu įsteigtos organizacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“. Departamentas nustatė, kad nuteistasis elektroniniu parašu nesinaudojo ir galimai tai padarė trečiasis asmuo.

Kauno apygardos prokuratūra penktadienį paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl už šnipinėjimą nuteisto A. Paleckio parašo ant organizacijos steigimo dokumentų.

Generalinė prokuratūra penktadienį taip pat pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl įsteigtos asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“. Tyrimas vykdomas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Ikiteisminius tyrimus atliekančioms institucijoms duomenis apie A. Paleckio įkurtos asociacijos atstovų veiklą šią savaitę perdavė Valstybės saugumo departamentas (VSD). Ji, VSD vertinimu, kelią grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui.

Praėjusią savaitę asociacijos atstovai lankėsi Maskvoje, kur susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais, surengė spaudos konferenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tam su tokiom o ko tu nori iš tokiu su tokiom Jusu ne su tokiom mažuma Bet sakai reikia mus išskersti Bet kaip tada bus su jumis mažuma išnyks tautos kas kas ne tokie mirs nuo bezdžioniu raupu Taip kad mes tie su tokiom nenorim su jumi sutikti Geriau mes busim patis su savim tik ne su scwabiniais tu PIŠIU KUBILU GRIBOVNU ČMIL

JONAS

JONAS portretas
TU LATVIS KAIP AŠ JANKIS IR MATYT KAIP KAD to ŽIŪRU PROTINGAI PARAŠĖ TIK VIENAS VINGIS SMEGENU PAS TAVE ASILE VEIKIA NEPASAKOK KO NEŽINAI SAVAITE RAŠĖ KAD EEŽT LATVIJOJE UŽDRAUDĖ GRIAUTI PAMINKLUS IR VISIEMS AIŠKU KAD LATVIJAOJE PUSE RUSU TAUTYBĖS ŽMONIU GYVENA DIRBA MOKA MOKESČIUS NE TAU ASILE IR SCWABINIAM LOTI NESAMONES

Žiūriu

Žiūriu portretas
čia nuolat iš konservyno tvarto sudo iškiša galvas beretės ir loja įtempę vienintelį savo smegeunės vingį:D:D Ką norit apgaut sudvabaliai? Manot iki paskutinio sakydami kad juoda yra balta pasieksit rezultatą kaip su LR Istorijos klastojimu? Nė velnio. Buvot apsišike moraliniai smirdžiai tokie ir liksit visam laikui. Ožio Tvarto sude. Po tokių totalių apsurdų ir Tautos išdavysčių jau nieko neapgausit parsidavinėjantys subingalviai
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių