Po L. Kernagio įrašo – teisėsaugos dėmesys: tiria galimą nepilnamečių tvirkinimą stovykloje

Dėl galimo vaikų tvirkinimo vasaros stovyklose Panevėžio prokuratūra pradėjo du ikiteisminius tyrimus. Vienas iš atvejų, dėl kurio teisėsauga ėmėsi veiksmų, yra susijęs su nemalonia dukros ir jos klasiokės patirtimi vasaros stovykloje, kuria pasidalijo atlikėjas ir buvęs Seimo narys Ligitas Kernagis.

Šį faktą portalo kauno.diena.lt žurnalistams patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė. 

„Vienas iš tų atvejų yra šis. Viešoje erdvėje buvo minimas ir dar vienas atvejis kitoje, tarpusavyje nesusijusioje, stovykloje. Siekiant ištirti visas aplinkybes ir nustatyti, ar iš tikrųjų buvo padarytos tam tikros nusikalstamos veikos, yra pradėti du atskiri ikiteisminiai tyrimai“, – sakė ji.

„Sprendimas pradėti ikiteisminius tyrimus priimtas reaguojat į viešojoje erdvėje paskelbtus stovyklavusių vaikų tėvų teiginius, kad iš stovyklų Aukštaitijos regione grįžę mažamečiai (vaikai iki 14 metų) ir nepilnamečiai pasakoja apie nederamą stovyklos darbuotojų seksualinio pobūdžio elgesį ir kalbas“, – nurodoma prokuratūros pranešime.

Anot prokuratūros, viešai paskelbtuose pasakojimuose minimos konkrečios ir šią vasarą, ir prieš kelerius metus organizuotos vaikų stovyklos, dalis pasakojimų pateikti anonimiškai.

Iki dabar į teisėsaugos pareigūnus nė dėl vieno tokio atvejo niekas nesikreipė.

Pirminis šių viešai paskelbtų teiginių vertinimas, anot prokurorų, leidžia įtarti, kad šių nepilnamečių atžvilgiu galėjo būti vykdyta nusikalstama veika.

Abiem ikiteisminiams tyrimams vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai, o tyrimus atlieka Panevėžio ir Utenos vyriausiųjų policijos komisariatų tyrėjai.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas atliko jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo veiksmus, numato laisvės apribojimo arba arešto, arba laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę.

Po stovyklos – šokiruojantys klausimai

Prieš kurį laiką atlikėjas ir buvęs Seimo narys L. Kernagis nemalonia savo dukros ir jos klasiokės patirties vasaros stovykloje istorija pasidalino socialiniame tinkle.

„Ilgai galvojau, ar rašyti šią istoriją, bet daugeliui papasakojus, visi buvo labai stipriai šokiruoti ir pasipiktinę, todėl dalinuosi“, – pasakojimą pradėjo L. Kernagis.

Ligitas Kernagis. V. Kopūsto / BNS nuotr.

Savo 13-metę dukrą atlikėjas savaitei išleido į vasaros stovyklą šalia Anykščių, prie Mūšėjaus ežero. Ją, pasak L. Kernagio, organizavo vilniečiai, o ir atsiliepimai buvo geri – nemaža dalis jaunimo ten vyko jau ne pirmą kartą. Į stovyklą jo dukra išvyko kartu su savo bendraklase.

Po savaitės stovykla baigėsi ir vyras atvyko parsivežti merginų, tačiau vietoje džiugių įspūdžių jis išgirdo priekaištus.

„Pasiėmus mergaites pradėjome klausinėti jų įspūdžius apie stovyklą. „Į kokią homoseksualų kompaniją mus čia atvežėt?“ – drėbtelėjo dukters klasiokė. Klausimas pribloškė, sakom – pasakokit. Pasirodo, kad iš septynių vadovų keturi buvo homoseksualūs. Gėjai ar lesbietės. Paklausus mergaičių, iš kur jos tai žino, jos atsakė, jog visa stovykla tai žinojo. Vienas iš vadovų, 19-metis vaikinas, vis atslinkdavo į mergaičių palapinę ir klausė „jūs pora ar ne? Ar žinot, kad mergaitė su mergaite yra žymiai geriau, nei su berniuku?“ – situaciją nupasakojo L. Kernagis.

Klausė apie orientaciją

Atlikėjas teigia skambinęs stovyklos vadovei, tačiau ši viską neigė ir tvirtino, kad mergaitės viską išsigalvoja.

„Po šios informacijos aš puoliau skambinti stovyklos vyriausiajai [vadovei], kraujas virė gyslose iš pykčio. Atsiliepusi vadovė (beje, irgi homoseksuali) labai ramiu balsu išklausė mano griaustinį kreiptis į policiją ir sako: „Kreipkitės, jūs nieko neįrodysit. Jūsų mergaitės išsigalvoja“. Į mano klausimą, iš kur mergaitės žino apie jų visų seksualinę orientaciją, ji atsakė, jog jie nieko nuo vaikų ir neslepia. Jei vaikai klausia, tai jie ir atsako. Visa stovykla žino. Pasirodo, kad kai kurie vaikai, ne pirmą kartą ten atvykę, jau yra „susiporavę“, – stebėjosi L. Kernagis.

Pasak atlikėjo, stovykloje vaikams buvo užduodami keisti klausimai.

„Pasirodo, kad vadinamam „Ryto rate“ vaikų buvo klausinėjama, kuo jie save jaučia – ji, jis ar kažkas kito? Vadovė pripažino, kad vaikinas, kuris klausinėjo paauglių, ar jos yra pora ir ragino pabandyti, viršijo įgaliojimus ir jie su juo pasikalbės“, – įraše teigė atlikėjas.

L. Kernagis teigė į policiją nesikreipsiantis, tačiau apgailestavo dėl tokių stovyklų veiklos Lietuvoje.

„Po šito pokalbio aš supratau, kad nieko nebesuprantu šiame lietuviškame pasaulyje, kas jame vyksta ir į kokį jį mes išleidžiame savo vaikus. Į policiją, greičiausiai, kreiptis nebeliko prasmės, bet bent jau informuoju tėvus, kad  siųsdami vaikus į stovyklas labai pasidomėtumėte, kur siunčiat vaikus. Juk paauglystė yra pats jautriausias jų metas, jie labai pažeidžiami ir juos lengva sumedžioti  visokiems...“ – rašė L. Kernagis.

Stovykla viską neigia

Susisiekus su Anglų kalbos studijos stovyklos atstove Aurelija ji patvirtino, kad L. Kernagio įrašą matė bei skaitė pasipiktinusių žmonių komentarus.

„Norėčiau pakomentuoti, kas šitą informaciją platina. Manau, kad ir patys nemažai žinote apie tą žmogų“, – sakė stovyklos atstovė.

Paklausus, ar jai žinoma, kad vienas iš stovyklos vadovų siūlė mergaitėms išbandyti homoseksualius santykius, moteris atsakė, kad to negalėjo būti.

„Tikrai, kad nevyko. Jeigu tokie dalykai vyktų, tėčiui ne į „Facebook“ reikėtų rašyti. Čia žmogus išsigalvoja“, – tvirtino Aurelija.

Ji teigė, kad panašių skundų iš tėvų dar nėra susilaukusi.

„Tiesiogiai man tikrai niekada nėra buvę. Mes turime labai daug grįžtančių vaikų. Šiandien visą dieną mamos rašo žinutes, kas čia nutiko. Manau, kad tai daug ką pasako“, – teigė stovyklos atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
O kaip buvo su pedofilijos tėvu A. Knystautu? Ne tik pedagogų tarpe buvo garbinamas, Anglijoje sukiojosi, albumus prestižinius leido apie paukščiukas ir gamtą kol albumai buvo paklausi prekė ir jis gerai užsidirbo. Ar skundėsi jo pagardinti vaikai? O tokių yra tūkstančiai. Ką, nebuvo žinoma, kad jis pedofilas? Niekas nežinojo? Baikit. Kodėl tokiam leido vesti visokias vasaros stovyklas berniukams gamtoje? Kodėl jį praleisdavo būti pedagogu prie jaunų žmonių? Niekas Pedagoginiame universitete, anuomet Institute to nežinojo iš vadovybės? Baikit. Kodėl šitokį laidojo su pompastika Lietuvoje? Ar atrasti jo ryšiai? Kokie teisininkaibuvo jo rėmėjai? Kas yra tie jo išmokyti berniukai pagardinti, kurie pedofiliją skleidė tolyn ir kitiems? Kokia yra jų ideologija? Kodėl jie kimba prie katalikų vaikų? Kodėl miesteliuose periodiškai dingsta vaikai iki 5 m amžiaus ir vėliau randa juos supjaustytus ir su nuleistu krauju? Kodėl tokie kaip Kntstautas nori likti amžinai jauni kaip jie tai daro?

Išvada aiški

Išvada aiški portretas
Teisėsaugos išvada iš anksto aiški - jokio tvirkinimo nebuvo - Kernagis klaidina visuomenę. Ir dar tie visi tvirkintojai paduos Kernagį už šmeižtą ir prisiteis kokį milijoną. Taip turi būti - kad visi bijotų net sau pagalvoti, kad taip gali būti. O Žmogaus teisių gynėjai dar pridės, kad Kernagis pažeidžia žmonių teises į lytiškumą ir prilygins jį baisiausiam smurtautojui. Schemos yra atidirbtos.

Dauguma

Dauguma portretas
tu nepilnameciu stovyklose - patys ka tik nori istvirkintu... Spek saugotis!
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių