Patėvį nužudžiusio vyro teismas nepagailėjo: į laisvę anksčiau išleistas nebus

  • Teksto dydis:

Šiandien Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atsisakė taikyti nuteistam 53-erių metų vilniečiui R. P. lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos neatlikus 2 metų 3 dienų laisvės atėmimo bausmės.

 

„Nuteistasis vykdo laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu numatytas priemones ir paskirtas rekomendacijas. Nuteistasis paveldėjęs turtą, turi santaupų ir nesusiduria su finansiniais sunkumais, taip pat išklausė alkoholio vartojimo prevencijos kursą, elgėsi tinkamai, ilgą laiką nėra padaręs nustatytos tvarkos pažeidimų, skatintas. Nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu sudaro pagrindą manyti, kad jis laikysis įstatymų ir nebenusikals“, – rašoma teismo nutartyje.

Primintina, kad R. P. nuteistas Vilniaus apygardos teismo 2014 m. gegužės 22 d. nuosprendžiu devynerių metų laisvės atėmimo bausme, kuri subendrinta su Širvintų rajono apylinkės teismo 2013 m. rugpjūčio 23 d. baudžiamuoju įsakymu ir paskirta galutinė subendrinta bausmė – 9 metai 2 mėnesiai laisvės atėmimo.

Bausmė paskirta už tai, kad 2014 m. rugsėjo 28 d. apie 10 val. Širvintų rajone, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, turėdamas tikslą nužudyti kartu gyvenantį savo šeimos narį (savo motinos sugyventinį), apgaulės būdu atviliojo jį prie laiptų į namo rūsį, rankomis nustūmė jį nuo laiptų, padarydamas minkštųjų audinių kraujosruvas nugaroje. Tą padaręs, jis metaliniu vamzdžiu sudavė keturis smūgius į galvą ir du smūgius į kaklą, padarydamas muštines žaizdas galvos srityje, dėl ko patėvis mirė.

Jis metaliniu vamzdžiu sudavė keturis smūgius į galvą ir du smūgius į kaklą, padarydamas muštines žaizdas galvos srityje, dėl ko patėvis mirė.

Teismas pažymėjo, jog R. P. šiuo metu elgiasi taip, kaip privalo elgtis kiekvienas laisvės atėmimo bausmę atliekantis asmuo. Be to, R. P. akivaizdžiai teigiamu elgesiu nepasižymėjo – jis bausmės atlikimo metu du kartus baustas drausmine tvarka, iš jų vieną kartą baustas drausmine tvarka.

„Nors nuteistajam paskirta nuobauda nebegalioja, tačiau kiekvienas nustatytos tvarkos pažeidimas neigiamai charakterizuoja nuteistąjį ir rodo, jog nuteistasis bausmės atlikimo laikotarpiu nesistengia elgtis nepriekaištingai ir atskleidžia dviprasmišką nuteistojo požiūrį į taikomas pataisos priemones“, – akcentavo teismas.

Teismas įvertino ir tai, kad R. P. laisvės atėmimo bausmę atlieka už labai sunkaus nusikaltimo padarymą, anksčiau teistas, jam buvo taikyta bausmė nesusijusi su laisvės atėmimu – laisvės apribojimas, tačiau pažeidė probacijos sąlygas.

„Kas neabejotinai atskleidžia antivisuomenines nuteistojo nuostatas, nihilistinį požiūrį į visuomenėje priimtas moralės bei elgesio normas, rodo, jog vertinamu atveju jis nusikalto ne atsitiktinai, o dėl susiformavusios neigiamos vertybių orientacijos, kas didina tiek nuteistojo padarytų nusikaltimų, tiek ir jo paties pavojingumą visuomenei ir leidžia pagrįstai abejoti lygtinio paleidimo instituto efektyvumu nuteistojo atžvilgiu“, – pabrėžta teismo nutartyje.

Teismas, įvertinęs aplinkybes, konstatavo, kad teigiami nuteistojo taisymosi procesai dar turi būti tęsiami pataisos namuose, įtvirtinant teigiamus elgesio modelius, kurie padėtų nuteistajam adaptuotis visuomenėje ir skatintų tik teisėtą jo elgesį.

Nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių