Mirtiną įvykį sukėlęs be sveikatos pažymos važiavęs vilkiko vairuotojas nuteistas lygtinai

Mirtiną įvykį sukėlęs vilkiko vairuotojas, kuris nebeturėdamas galiojančios sveikatos patikrinimo pažymos sukėlė mirtiną eismo įvykį, nuteistas lygtinai.

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmai penktadienį paskelbė nuosprendį byloje dėl vilkiko vairuotojo V. L. nusikalstamo nerūpestingumo, kai per eismo įvykį žuvo automobilio vairuotojas ir keleivė, du žmonės buvo sužaloti.

Radviliškio rajono gyventojui teismas skyrė vienų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymas atidėtas pusantrų metų. Kaltinamasis taip pat trejus su puse metų negalės vairuoti transporto priemonės, šį terminą skaičiuojant nuo 2020 metų spalio.

„Teismas daro išvadą, kad kaltinamasis nusikaltimą padarė dėl nusikalstamo nerūpestingumo. Kaltinamasis nenumatė galimų pasekmių, tačiau pagal veikos aplinkybes ir asmenines savybes galėjo ir turėjo tai numatyti. Kaltinamojo padaryta veika dėl neatsargumo, tačiau yra pavojinga, sukėlė labai sunkias pasekmes“, – sakė baudžiamąją bylą nagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Edita Jusevičienė.

Teismas iš civilinio atsakovo, draudimo bendrovės, nukentėjusiesiems taip pat priteisė neturtinę žalą: per eismo įvykį sunkiai sužalotai nukentėjusiajai – 40 tūkst. eurų, neįskaitant civilinio atsakovo jau sumokėtų 30 tūkst. eurų; nukentėjusiajam – 15 tūkst. eurų, neįskaitant civilinio atsakovo sumokėtų 20 tūkst. eurų; dar vienam nukentėjusiajam – 5 tūkst. eurų, neįskaitant civilinio atsakovo sumokėtų 15 tūkst. eurų. Likusioje dalyje nukentėjusiųjų civilinius ieškinius dėl neturtinės žalos priteisimo teismas atmetė.

Anot pranešimo, teisme neginčytinai nustatyta, kad V. J. padaryti Kelių eismo taisyklių reikalavimų pažeidimai turi tiesioginį priežastinį ryšį su pasekmėmis – eismo įvykiu.

Dėl per automobilio avariją patirtų sužalojimų Radviliškio rajone žuvo automobilio vairuotojas ir keleivė, dar vienai keleivei buvo stipriai sutrikdyta sveikata, keleiviui – nežymiai.

Pasak teisėjos E. Jusevičienės, V. L. nusikalstamą veiką padarė pažeisdamas kelis Kelių eismo taisyklių reikalavimus: krovininį automobilį su puspriekabe vairavo daugiau nei pusę metų nebeturėdamas galiojančios sveikatos patikrinimo pažymos.

Taip pat konstatuota, kad vyras vairavo transporto priemonę susirgęs, kai dėl to gali kilti pavojus eismo saugumui, t. y. turėdamas širdies ritmo sutrikimą, kuris pasireiškia sąmonės sutrikimu.

Vyras kaltu prisipažino visiškai. Jis teisme nurodė, kad įvykio dieną nejautė problemų su sveikata, pripažino, kad sėdo prie vairo be galiojančios sveikatos pažymos.

Baudžiamoji byla išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, kaltinamasis prisipažino kaltu, todėl teismo nuosprendžiu jam skirta bausmė sumažinta vienu trečdaliu.

Avarija įvyko 2020 metų rugpjūčio 2 dieną apie 19 val. Radviliškio rajone. Kaltinamasis išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir susidūrė su priešpriešiais važiuojančiu lengvuoju automobiliu, kuris nuvažiavo nuo kelio. Lengvojo automobilio vairuotojas ir gale kairėje sėdėjusi keleivė dėl padarytų daugybinių sužalojimų įvykio vietoje mirė.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Šiaulių apygardos teismui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių