Mažeikiuose fiktyviai prekiaudami naftos produktais, valstybei nesumokėjo 77 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai įtaria, kad fiktyviai prekiaujant naftos produktais valstybei buvo nesumokėta beveik 77 tūkst. eurų.

 

Tyrimą atlikę pareigūnai įtaria, kad Mažeikiuose gyvenantis, teisėsaugai gerai žinomas ir ne kartą dėl didelės vertės PVM grobstymo teistas schemos organizatorius įtraukė dar du bendrininkus.

Vienam jų priklausė dvi schemose dalyvavusios įmonės. Veikdami kartu bendrininkai galbūt siekė išvengti vienai iš įmonių privalomo mokėti didelės vertės PVM, penktadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Įtariama, kad organizatoriaus nurodymu buvo įkurta fiktyvi ir veiklos nevykdžiusi įmonė, ji buvo naudojama neteisėtai veiklai nuslėpti, o jai vadovavo vienas iš kaltinamųjų. Bendrininkams iš anksto susitarus, šios įmonės vardu iš Latvijos įmonių buvo įsigytas didelis kiekis suskystintų naftos dujų, kurios vėliau tariamai buvo parduotos kitai bendrininkų valdomai įmonei.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, manipuliuojant netikrais sandoriais į įmonių apskaitas galimai buvo įtraukiami tikrovės neatitinkantys duomenys ir netikros sąskaitos faktūros dėl daugiau nei 611 tūkst. kilogramų suskystintų naftos dujų pardavimo tarp bendrininkų valdomų įmonių, o šio fiktyvaus sandorio vertė – per 366 tūkst. eurų.

Įtariama, kad apgaulingai tvarkant įmonių buhalterines apskaitas buvo išvengta valstybei sumokėti PVM, kurio vertė – beveik 77 tūkst. eurų.

Byloje kaltinimai pateikti trims Mažeikių gyventojams bei dviem juridiniams asmenims.

Surašęs kaltinamąjį aktą, ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Šiaulių apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Žydrūnas Kungys bylą perdavė nagrinėti Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmams.

Už sukčiaujant įgytą didelės vertės svetimą turtą griežčiausiai gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Už juridinio asmens naudojimą neteisėtai veiklai nuslėpti griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki dvejų metų, o už apgaulingą apskaitos tvarkymą – laisvės atėmimas iki ketverių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių