LAT: neblaivus du žmones pražudęs vairuotojas pagrįstai nuteistas už nužudymą

Neblaivus ir teisės vairuoti neturintis Dainius Abelkis už dviejų žmonių žūtį per avariją pagrįstai nuteistas kaip už nužudymą, paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

32 metų D. Abelkis nuteistas ir už tai, kad vairuodamas automobilį, pažeisdamas Kelių eismo taisyklių reikalavimus, tyčia dėl chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu nužudė du žmones ir vienam asmeniui sukėlė fizinį skausmą. Už šį nusikaltimą nuteistajam paskirta laisvės atėmimo bausmė 14 metų.

Išnagrinėjusi bylą LAT teisėjų kolegija ketvirtadienį pripažino, kad žemesniųjų instancijų teismai, kvalifikuodami D. Abelkio veiką, tinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą.

Bylos duomenimis, 2020 metų rugpjūtį neblaivus D. Abelkis sėdo prie automobilio vairo, vėliau jam buvo nustatytas 1,76 promilės girtumas.

Būdamas girtas, pasisiūlė ir pats vežė keturis keleivius. Automobilį įsigijo tą pačią dieną, todėl jo savybės ir reali techninė būklė jam nebuvo žinomos.

Važiuodamas tamsiu paros metu, keliu Mažeikiai – Plungė, užuot vairavęs atsargiai, dvigubai viršijo leistiną greitį (važiavo 160–180 km/val. ar net didesniu greičiu) ir nereagavo į išsigandusių keleivių prašymus mažinti greitį

Esant intensyviam eismui ir priešpriešine eismo juosta artėjant vilkikui, ėmėsi rizikingai lenkti ir tik lenkimo momentu pastebėjo, kad lenkiamo automobilio priekyje važiuoja dar vienas automobilis, kurį aplenkti jau nebuvo galimybių, grįžo atgal į savo eismo juostą ir atsitrenkė į priekyje važiuojantį automobilį „Toyota Auris“, taip išstumdamas jį į priešpriešinio eismo juostą.

Per avariją žuvo automobiliu „Toyota“ važiavusios dvi moterys.

LAT atkreipė dėmesį, kad nuteistasis daug kartų baustas už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tarp jų ir tokius, kurie kelia grėsmę kitų eismo dalyvių sveikatai ir gyvybei, daug kartų nesugebėjo išlaikyti kvalifikacinių egzaminų vairuotojo pažymėjimui gauti.

„Šiuo atveju nebuvo aplinkybių, kurias nuteistasis galėjo suvokti kaip objektyviai šalinančias galimybes kilti pavojingam eismo įvykiui. Atvirkščiai, D. A. suvokė savo veiksmų pavojingumą, numatė susidūrimo su kitais automobiliais tikimybę ir tai, kad tokia tikimybė yra didelė“, – rašoma teismo pranešime.

Pasak LAT, nuteistojo sprendimą sėsti girtam prie vairo, važiuoti kritiškai dideliu greičiu ir pavojingai manevruoti subjektyviai nulėmė jo niekinamas požiūris į eismo saugumą ir jo dalyvius, noras pasirodyti prieš kartu su juo važiuojančius asmenis ir pademonstruoti jiems savo išskirtinumą.

Tačiau LAT teisėjų kolegija nesutiko su teismų sprendimu, kuriuo D. Abelkio vairuotas automobilis grąžintas nuteistajam, bet iš nuteistojo išieškota automobilio vertę atitinkanti pinigų suma.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad nusikalstamų veikų priemonės grąžinimas nuteistajam ir sprendimas išieškoti iš nuteistojo jos vertę vien dėl to, kad tokį (sugadintą) automobilį bus sudėtinga realizuoti, neatitinka nei turto konfiskavimo teisinės paskirties, nei įstatyme nustatytų konfiskuotino turto vertės išieškojimo sąlygų.

Dėl to teismų procesiniai sprendimai pakeisti, konfiskuojant iš nuteistojo pačią nusikalstamos veikos priemonę – automobilį, o ne jo vertę.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių