Du Čepkelių pelkėje įstrigusius egiptiečius gelbėtojai išnešė neštuvais

  • Teksto dydis:

Varėnos rajone, Čepkelių pelkėje, Lietuvos pasieniečiai gelbėjo du Egipto piliečiais prisistačiusius neteisėtus migrantus, kirtusius sieną su didesne grupe asmenų, antradienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Pasieniečiai ir jiems talkinę ugniagesiai abu vyrus iš pelkės išnešė neštuvais.

Anot VSAT pranešimo, šie du užsieniečiai kartu su dar 12 asmenų iš Baltarusijos neteisėtai Lietuvos sieną kirto Varėnos rajone vėlų šeštadienio vakarą.

Šioje vietovėje dėl gamtinių sąlygų, tai yra pelkės, fizinis barjeras neįrengtas.

Varėnos pasienio rinktinės Kabelių pasienio užkardos pareigūnai pažeidėjus matė per sienos stebėjimo sistemą. Iškart į šią vietą pasiųsti patruliavę pareigūnai.

 

 

„Vos perėję sieną migrantai pasklido į visas puses – tokios taktikos laikomasi siekiant apsunkinti sulaikymą. Pasieniečiai greitai išgaudė į pelkę nespėjusias toliau įeiti kelias grupeles migrantų, iš viso 11 vyrų. Aštuoni iš jų turėjo Afganistano ir Sirijos piliečių dokumentus, trys buvo be dokumentų“, – rašoma VSAT pranešime.

Vėliau sulaikytas dar vienas atsiskyręs migrantas, Sirijos pilietis su dokumentais.

Pasieniečiai greitai išgaudė į pelkę nespėjusias toliau įeiti kelias grupeles migrantų, iš viso 11 vyrų.

Kol vyko šie sulaikymai, pasinaudoję tamsa du migrantai spėjo per pelkę paeiti į Lietuvos gilumą maždaug kilometrą. Ten jie ir įstrigo. Šioje vietoje akivarus, į kuriuos abu užsieniečiai keliskart įsmuko, keičia sausumos salelės. Vieną tokią jie pasiekė ir eiti gilyn į Lietuvą jau nebesiryžo.

Tik sekmadienį paryčiais šią vietovę žinantys VSAT pareigūnai pelkėje aptiko minėtus du Egipto piliečiais prisistačiusius vyrus be dokumentų. Jų drabužiai buvo drėgni.

Pasak pareigūnų, buvo akivaizdu, kad patys per pelkę pavargę migrantai išeiti į sausą mišką negalės. Pasieniečiai iškvietė ugniagesius ir greitąją medicinos pagalbą.

Migrantų gelbėjimo operacija truko beveik valandą, kol pagaliau pavyko juos išnešti į sausą vietą ir skubiai nugabenti į Kabelių užkardą. Užsieniečius apžiūrėję greitosios pagalbos medikai konstatavo, kad pavojaus nei sveikatai, nei gyvybei nėra.

Pasieniečiai abiem vyrams sudarė sąlygas pailsėti, jie užkardoje pavalgė, sušilo ir greitai atsigavo. Abu migrantai vis dėkojo VSAT pareigūnams už išgelbėjimą ir pasakojo negalėję įsivaizduoti, kad Lietuvoje yra tokių „pavojingų“ vietų kaip Čepkeliai.

Pasieniečiai jiems davė naujas žiemines striukes, šiltus džemperius, apatinius ir kitus drabužius.

Pasieniečių tarnybinėse patalpose abu migrantai išbuvo iki sekmadienio vakaro ir tuomet grąžinti į Baltarusiją.

VSAT teigimu, kartu su jais neįleistas ir dokumentus turėję Sirijos pilietis, kuris buvo atsiskyręs nuo minėtos 14 neteisėtai į Lietuvą įžengusios migrantų grupės. Vyrui irgi pasiūlyta šilta žieminė apranga, tačiau jos jis atsisakė.

Anksčiau į Lietuvą taip pat neįleisti ir kiti 11 šios grupės narių, jiems pasieniečiai irgi davė humanitarinius paketus.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai VSAT pareigūnams suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, jų pasieniečiai yra neįleidę 19 tūkst. 482.

Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
O kam reikėjo nešti? Ar mažai jų pas mus dar valdantiesiems? Negana atėjusių, tai dar pasieniečiai papildys jų gretas ir atsineštaisiais! Ot tvarkelė!

ogi

ogi portretas
cepkeliai tai ne sahara galejo ir nuburbuliuot butu rade po 1000m uzkonser vuotus kaip faraonus ===

otto

otto portretas
O galėjo ir palikti. Po tūkstančio metų būtų radę archeologai.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių